Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fireman
Croentuzjasta
Re: Trasa ze Śląska, przez Słowację i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) fireman » 09.07.2017 06:06

odwrotna strona, ale mam nadzieję że sie przyda
mapex2608
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mapex2608 » 09.07.2017 07:06

lukecz, dokładnie tą trasa jechałem, a wyjeżdzałem z Imielina i z powrotem też pojadę tą trasą, jechalismy w nocy. Do granicy Polski był luz, w Słowacji to samo. Winietę słowacką kupowałem na stronie https://eznamka.sk/, możesz kupić ją w aplikacji na androida o tej samej nazwie. Od Bratysławy do Rajki było lekkie zatwardzenie, a to za sprawą wojsk NATO które przetaczaly się w kierunku Budapesztu. Winieta węgierska kupiona w Rajce.
Przejazd z Gyor do Szombatheley - bajka, praktycznie byliśmy sami na drodze, a przy drodze zero stacji paliw. Dopiero są w Szombatheley.
Droga w kierunku Zalaegerszeg, fajna, równa i widać że w miarę nowa. To samo dalej na Nagykanizsa.
Po wjeździe na drogę M7 to już nie ma co tłumaczyć. Pozdrawiam i życzę szerokości.
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 09.07.2017 07:19

[quote="lukecz"]Prośba o rady/info o trasie ze Śląska (Zagłębia w sumie) do Chorwacji (Ciovo), przez Słowację i Węgry.

Dokładniej byłoby to:
Dąbrowa Górnicza, Bielsko Biała,
Żylina, Trenczyn, Bratysława,
Gyor, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa
w Chorwacji E65/E71 do Trogiru

Witam
Dziś o 17 wyjeżdzamy z okolic Będzina .
Bardzo podobną trasą , po dotarciu do Tribunj po dotarciu dam znać .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2017 11:21

Kolejny dubel tematu, droga przez Słowacja-Węgry.
lukecz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukecz » 09.07.2017 13:46

dangru napisał(a):Witam
Dziś o 17 wyjeżdzamy z okolic Będzina .
Bardzo podobną trasą , po dotarciu do Tribunj po dotarciu dam znać .

Byłbym wdzięczny za relację :)
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 10.07.2017 17:37

Hej
Lukecz jedź tą zaplanowaną trasą przez Ciebie .Trasa między (Żylina- Bratysława) - bardzo znikomy ruch .
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 11.07.2017 20:07

Przepraszam że tak piszę ale przeglądam forum i nie mogę znaleźć informacji czy jadąc z Bratysławy drogą E65/E75 mogę po stronie węgierskiej pojechać do zjazdu na drogę 86 tak jak to było kiedyś, ostatni raz jechałem 6 lat temu i nie wiem czy ten odcinek autostrady jest już płatny. Nie chcę jechać dalej M86.
Dziękuję za wszelką okazaną pomoc.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.07.2017 21:05

bukmacher3 napisał(a):Przepraszam że tak piszę ale przeglądam forum i nie mogę znaleźć informacji czy jadąc z Bratysławy drogą E65/E75 mogę po stronie węgierskiej pojechać do zjazdu na drogę 86 tak jak to było kiedyś... Nie chcę jechać dalej M86.

Możesz.
Np: TAK
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 11.07.2017 22:18

romuald22 napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):Przepraszam że tak piszę ale przeglądam forum i nie mogę znaleźć informacji czy jadąc z Bratysławy drogą E65/E75 mogę po stronie węgierskiej pojechać do zjazdu na drogę 86 tak jak to było kiedyś... Nie chcę jechać dalej M86.

Możesz.
Np: TAK

Dzięki, czyli jak dobrze rozumiem, że jak nie zjadę wcześniej na Słowacji to od przejścia SV/HU ten odcinek M15 do dawnego zjazdu na starą drogę 86(około 12km) jest płatny?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.07.2017 22:22

bukmacher3 napisał(a):Dzięki, czyli jak dobrze rozumiem, że jak nie zjadę wcześniej na Słowacji to od przejścia SV/HU ten odcinek M15 do dawnego zjazdu na starą drogę 86(około 12km) jest płatny?

Tak. M15 jest płatny.

http://www.motorway.hu/articles/article/uthalozat
tomeki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeki » 11.07.2017 23:28

Możesz jechać do samego przejscia S/HU i po 300 metrach masz zjazd na prawo na Rajkę. Ja tak jeżdzę bez węgierskiej winiety. Niektórzy twierdzą, że na te 300 metrów potrzebna winieta.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 12.07.2017 07:28

tomeki napisał(a):Możesz jechać do samego przejscia S/HU i po 300 metrach masz zjazd na prawo na Rajkę. Ja tak jeżdzę bez węgierskiej winiety. Niektórzy twierdzą, że na te 300 metrów potrzebna winieta.

Mam pytanie czy ów zjazd jest oznakowany, czy po prostu wiesz że tam można zjechać, a może posiadasz jakiś zrzut owego zjazdu. Za wszystko dziękuję.
tommek82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommek82 » 12.07.2017 08:11

romuald22 napisał(a):

Możesz.
Np:

Czy ta trasa - która jak mniemam pozwala na jeżdżenie po HU bez winiety - znacznie wydłuża podróż przez Węgry jak w przypadku korzystania z płatnej autostrady?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2017 10:54

tommek82 napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Możesz.
Np:

Czy ta trasa - która jak mniemam pozwala na jeżdżenie po HU bez winiety - znacznie wydłuża podróż przez Węgry jak w przypadku korzystania z płatnej autostrady?

Około pół godziny.

Nie podajesz gdzie zamierzasz przekroczyć granicę węgierską. W związku z tym założyłem Redics. Co wiąże się z prostym objazdem autostrady słoweńskiej przez Lendavę.

Bez M86 - KLIK

Z M86 - KLIK

PS: Napisanie tego posta zajęło mi dwa razy więcej czasu niż znalezienie odpowiedzi na zadane pytanie.
tomeki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeki » 12.07.2017 11:07

Stoi drogowskaz Rajka z numerem drogi 150. Zobaczysz to na zblizeniu google maps. Po prostu jedz śmiało i skrecaj w pierwsza w prawo za zabudowaniami granicznymi. Tej drogi ani zjazdu na nią nie widać jak stoisz na przejsciu, trzeba przejechać te 300 metrów i zaraz w prawo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone