Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 07.07.2017 18:54

Ze Słowackiej strony już korzystałem, ale Węgierska to "następną razą" ;)
dzięki
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 07.07.2017 20:11

Andrzej-Szczecin napisał(a):Szanowni koledzy i koleżanki w tym roku jadę przez Słowację i Węgry ,planuję tylko autostrady czy taka trasa jest optymalna:
https://goo.gl/maps/roCdboqARGK2

Chodzi głownie o czas przejazdu.
Pozdrawiam
Andrzej

ja też bym skrócił przez Węgry ale drogą 81 https://goo.gl/maps/2JEyNpJZBLJ2
jechałem tak dwa razy ale częściej jeżdżę przez Chyżne i Sahy
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.07.2017 20:38

Dżejan napisał(a):
Andrzej-Szczecin napisał(a):Szanowni koledzy i koleżanki w tym roku jadę przez Słowację i Węgry ,planuję tylko autostrady czy taka trasa jest optymalna:

Opisywany już wcześniej na forum pomysł do rozważenia.
Wg google jednak nieco wolniejszy oraz o 70 km dłuższy.

KLIK

KLIK
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.07.2017 21:31

romuald22 napisał(a):
Dżejan napisał(a):

Opisywany już wcześniej na forum pomysł do rozważenia.
Wg google jednak nieco wolniejszy oraz o 70 km dłuższy.

KLIK

KLIK

Kurczę, to jest niesprawiedliwe :idea:
Dlaczego nie ma tras "na wprost" :!: :lol:

W przyszłym roku jak się uda pojadę 86-tką.
Ostatni raz wykonałem to ładnych parę lat temu.
Ciągle trzeba coś zmieniać. :idea:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.07.2017 22:25

krutom napisał(a):Kurczę, to jest niesprawiedliwe :idea:

Jak nie ma?

8)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.07.2017 22:39

romuald22 napisał(a):
krutom napisał(a):Kurczę, to jest niesprawiedliwe :idea:

Jak nie ma?

8)

O ta jest dobra, można na piwko wstąpić po drodze :idea:

Ale takich nie ma. :oczko_usmiech:
lukecz
Turysta
Trasa ze Śląska, przez Słowację i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukecz » 08.07.2017 22:41

Prośba o rady/info o trasie ze Śląska (Zagłębia w sumie) do Chorwacji (Ciovo), przez Słowację i Węgry.

Dokładniej byłoby to:
Dąbrowa Górnicza, Bielsko Biała,
Żylina, Trenczyn, Bratysława,
Gyor, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa
w Chorwacji E65/E71 do Trogiru

Jedziemy na dwa samochody, w piątek 14 lipca. Trasę przez Węgry wybraliśmy obawiając się korków jadąc przez Czechy, Austrię i Słowenię. Dla mnie jest to pierwsza wyprawa na Chorwacji :)

Dlatego byłbym wdzięczny za wszelkie rady, informacje lub poprawki trasy

Najtrudniejszy chyba będzie odcinek Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, bo będzie to droga jednojezdniowa dwukierunkowa

Mam LPG więc pozostanie jeszcze rozplanowanie tankowania i muszę się zainteresować końcówkami.

Niestety nie mogę wkleić linku z trasą z Google Maps, więc umieszczam chociaż screena w załączniku z trasą.
mapa.png
Trasa ze Śląska, przez Słowację i Węgry - jakieś rady
gosiiiaaczek
Globtroter
Re: Trasa ze Śląska, przez Słowację i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiiiaaczek » 08.07.2017 23:04

Hej , Wlasnie wczoraj jechalismy z zona ta trasa z Brzegu na gliwice olomuniec brno bratyslawa i tak jak podales dalej. Nie masz co sie obawaic trasy , Bardzo maly ruch , dosyc plynna jazda prawie non stop 130kmh . Jedynie na wegrzech za Gyor na szombatheley uwazaj bo nie ma info dalej na szombatheley i minelem zjazd i nie duzo bo sie wracalem 10km , Znaki juz pozniej prowadza na balaton i budapeszt co jest mylne , wiec co robilem... jak tylko minelem wieksza miejscowosc np Szombatheley to od razu wpisywalem w nawigacji Nagykanizsa .I przejscie graniczne mialem w Gorican , Pani chorwatka sprawdzila 2 dowody i dalej jazda na cro do baski voda, W chorwacji piekna jazda i piekne drogi zjechalem w karlovac na 1 do splitu .
pozdro . Ps najwieksze korki to mialem w ..... Pl od Opolem :)))
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.07.2017 23:33

Istnieje wątek.
trasa-przez-slowacje-wegry-t26527.html

lukecz napisał(a):Mam LPG więc pozostanie jeszcze rozplanowanie tankowania i muszę się zainteresować końcówkami.

Końcówki na tej trasie są takie same jak w Polsce.
Trasa wygląda dobrze. Jest parę możliwych modyfikacji za Szombathely.
W planowaniu tankowania możesz uwzględnić fakt, że najdroższy gaz na tej trasie jest na Węgrzech.
lukecz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukecz » 09.07.2017 00:15

Dzięki Wam za relacje z trasy, info i link (63 podstrony, dużo tego :) )
Poczytam o drogach koło Szombathely.

Winiety zamierzałem kupić w PZMOT, ale widzę (w wątku "Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe) że mogę je kupić przez internet (jedna strona dla Słowacji, dwie strony dla Węgier) - jak to działa? - drukuję potwierdzenie i wożę w aucie? Nie ma naklejek? Widzę żę wyjdzie taniej niż w PZMOT.
jestok1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jestok1 » 09.07.2017 00:23

gosiiiaaczek napisał(a):Hej , Wlasnie wczoraj jechalismy z zona ta trasa z Brzegu na gliwice olomuniec brno bratyslawa i tak jak podales dalej.

wydaje mi się że Lukecz nic nie pisał o jeżdzie przez Czechy

Lukecz , w Pszczynie korki , łącznik Żywiec - Milówka jedzie się wolno (brak obwodnicy), do Żyliny tez wolno (choć dawno nie byłem a coś tam budowali, inni niech się wypowiedzą), natomiast Słowacy kontrolują ostro i można rozpocząć wakacje z niemiłą niespodzianką- mandat jak się nie będzie przestrzegać przepisów. Jakbym mieszkał w Żywcu to bym tak jechał ale nie z DG.
Ja jadę z Katowic , albo trasa wariant pierwszy czyli standard Czechy , Austria i ominięcie płatnych autostrad Słoweńskich i Chorwacja , albo wariant drugi CZechy , potem przez Bratysławę na Węgry drogą 86 - tu minus bo z tego co kojarzę będzie trzeba kupić 3 winiety , jeszcze tematu nie rozpoznawałem ale wydaje mi się że na Węgry też już trzeba, kiedyś nie było takiej potrzeby...
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2017 00:29

lukecz napisał(a):Winiety zamierzałem kupić w PZMOT, ale widzę (w wątku "Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe) że mogę je kupić przez internet (jedna strona dla Słowacji, dwie strony dla Węgier) - jak to działa? - drukuję potwierdzenie i wożę w aucie? Nie ma naklejek? Widzę żę wyjdzie taniej niż w PZMOT.

Na Słowację i Węgry nie ma naklejek. Wydrukować możesz, ale nie ma wymogu, bo jak kupisz to jesteś w systemie w razie kontroli. Pamiętaj, że jeśli kupujesz przez internet to by nie robić tego w ostatniej chwili. Zawsze mogą wystąpić jakieś problemy z funkcjonowaniem sprzedaży lub bankowości. PZMot jest najdroższą opcją.

aktualizacja-stanu-wegierskiej-drogi-nr-86-t27834-2070.html

zilina-zywiec-jaka-droga-t28973-285.html
lukecz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukecz » 09.07.2017 01:40

A powiedzcie (napiszcie :) ) jak to jest z tą policją w Słowacji?
Wiem że mandaty duże, ale w internetach piszą że oni potrafią być złośliwi i czepialscy, nawet przy "rutynowej" kontroli (widzę to w starszych artykułach, np wmawianie przekroczenia prędkości, mandat za opony parami, ale dwóch różnych firm, narzekanie że auto brudne (?!?) itp itd).

Z tego co czytam o policji na Węgrzech, to raczej nie ma problemów

Pierwszy raz jadę do Chorwacji (z Dąbrowy Górniczej), zdecydowaliśmy się na Słowację/Węgry (obawiając się korków przez Czechy/Austrię Słowenię ), trasą taką jak w załączniku (nie mogę wkleić linka z Google Maps). Z wątku który założyłem dot tej trasy wiem już że w PL i do Żyliny mogę trafić na korki
Załączniki:
mapa.png
marlena27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlena27 » 09.07.2017 05:58

lukecz napisał(a):A powiedzcie (napiszcie :) ) jak to jest z tą policją w Słowacji?
Wiem że mandaty duże, ale w internetach piszą że oni potrafią być złośliwi i czepialscy, nawet przy "rutynowej" kontroli (widzę to w starszych artykułach, np wmawianie przekroczenia prędkości, mandat za opony parami, ale dwóch różnych firm, narzekanie że auto brudne (?!?) itp itd).

Z tego co czytam o policji na Węgrzech, to raczej nie ma problemów

Pierwszy raz jadę do Chorwacji (z Dąbrowy Górniczej), zdecydowaliśmy się na Słowację/Węgry (obawiając się korków przez Czechy/Austrię Słowenię ), trasą taką jak w załączniku (nie mogę wkleić linka z Google Maps). Z wątku który założyłem dot tej trasy wiem już że w PL i do Żyliny mogę trafić na korki

A w jaki dzień jedziesz że obawiasz się korków? Ja jadę 16.07 o godz 1 z Siemianowic przez Czechy Austria Słowenia i objazd MLP lub na Ormuż w zależności od sytuacji na granicy. Tak już jeździłem i jest lepsza droga a co do policji to jak nic nie przegniesz to Cię nie zatrzymają.
fireman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fireman » 09.07.2017 06:05

My jechaliśmy z Pagu do Cieszyna ale przyda się i tym którzy jadą z Polski przez Słowację i Węgry - ceny autostrady w Chorwacji już po podwyżkach 2017
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone