Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szyszki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szyszki » 04.07.2017 07:56

BraveSirRobin możesz napisać czy trasa jest płatna?
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 04.07.2017 08:02

Szyszki napisał(a):BraveSirRobin możesz napisać czy trasa jest płatna?

Jest płatna
bratmat
Plażowicz
Re: Którędy łatwiej? Przez Węgry czy przez Austrię???????

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratmat » 04.07.2017 16:54

Jechałem w tym roku z Cieszyna przez Słowację (Bratysławę) i Wegry sławną drogą 86. Miałem winiety elektroniczne zarówno na Słowację jak i Węgry i muszę powiedzieć że dziwię się że wszyscy nawet z okolic Katowic pędzą przez Słowenię. Nie dość że dalej o około 100km to jeszcze winiety droższe. Do tego możemy zabłądzić w Słowenii i wpaść niechcący na autostradę. Druga sprawa że nie pałam za przyjacielską policją austryjacką oraz emigrantami, a Węgrzy mimo że ich nie rozumiem są mili :-). Droga przez Węgry raczej krótka 3h. A później także krótka kontrola graniczna podczas przejazdu starym przejściem(polecam zjechać z autostrady na stare przejście szczególnie w sobotę bo może być tłoczno). W Omisiu byłem w 11h z Cieszyna + 45 minut drzemki. Nie dość że słowacka winieta miesięczna kosztuje 14 Euro to zaoszczędziłem jeszcze na paliwie, a czas przejazdu podobny
W Bratysławie jeśli ktoś będzie w porze obiadowej polecam restauracje Dziwny Janko -Jozefská 2, 811 06 Bratislava. Naprawde ceny niewygórowane i dobre jedzenie. Za grill Mix na moje oko 3 osoby(Piszą że na 2 ale nie do przejedzenia) 13 Euro.
daisykf
Cromaniak
Re: Którędy łatwiej? Przez Węgry czy przez Austrię???????

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.07.2017 19:40

Zgoda, ale winieta przez Węgry na miesiąc jest dość droga (będę w CRO tradycyjnie wrzesień-cały miesiąc), a boczne drogi (dobre) w Austrii to 120km, i wpadam na Szombateli, gdzie już nie ma autostrady.
gosiiiaaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiiiaaczek » 04.07.2017 22:11

Witam . Planuje w ten weekend pojechac z Opola do Baśka Voda .
Juz jezdzilem do cro przez czechy ,austrie ,slowenie .Teraz mysle o tej trasie Z A4 do Gliwic, dalej na Olomuniec,Brno z Brna do Bratyslawy za Bratyslawa M15 wjechac na M86 az do Szombatheley trasa E65 do Lenti z Lenti wbic sie na M70 do Letenye ( w sumie obok Letenye ) i na wysokosci Letenye zjechac z M70 na zwykla 7 az do granicy wegiersko-chorwackiej i dalej az do karlovac dojezdzam do 1 i caly czas az do Baska voda.
Bede ta trasa jechal pierwszy raz . Dobrze kombinuje czy cos zmienic w tej trasie?? .Pozdrawiam
masterb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 04.07.2017 23:35

Dobrze kombinujesz...M70 do samej granicy wegiersko-chorwackiej...
skull
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skull » 05.07.2017 00:17

Czytam i czytam te różne opcje tras i nie mogę wyjść z podziwu jak wszyscy sobie utrudniają życie. Kombinacje z 86, martwienie się o dużą ilość zwierzyny na drodze, ograniczenia itp. Nie prościej jechać autostradą? Od Bratysławy M1 - M0 - M7 do przejścia granicznego. Wiem że dalej, czasowo też podobnie, winietę zazwyczaj wszyscy też mają to po co w środku nocy turlać się przez jakieś pipidówy. Ja staram się zawsze maxymalnie wykorzystywać autostrady nawet nadrabiając drogi. Już któryś raz jadę z Oświęcimia - Zwardoń - Zylina - Bratysława - Budapeszt - Zagrzeb - Zadar z ok 4-5 tankowaniami w 12h nie jadąc szybciej niż ok 110km/h
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.07.2017 07:12

skull napisał(a):Czytam i czytam te różne opcje tras i nie mogę wyjść z podziwu jak wszyscy sobie utrudniają życie. Kombinacje z 86, martwienie się o dużą ilość zwierzyny na drodze, ograniczenia itp. Nie prościej jechać autostradą? Od Bratysławy M1 - M0 - M7 do przejścia granicznego. Wiem że dalej, czasowo też podobnie, winietę zazwyczaj wszyscy też mają to po co w środku nocy turlać się przez jakieś pipidówy. Ja staram się zawsze maxymalnie wykorzystywać autostrady nawet nadrabiając drogi. Już któryś raz jadę z Oświęcimia - Zwardoń - Zylina - Bratysława - Budapeszt - Zagrzeb - Zadar z ok 4-5 tankowaniami w 12h nie jadąc szybciej niż ok 110km/h

jakieś 180km więcej,
poczytaj jeszcze trochę to forum, to znajdziesz co najmniej kilka argumentów "wszystkich", którzy utrudniają sobie życie;
gosiiiaaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiiiaaczek » 05.07.2017 07:30

Dziekuje za odpowiedz. Moze ktos jeszcze sie wypowie na temat tej trasy ,moze ktos nia jechal.
Inka83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inka83 » 05.07.2017 07:35

Nasz zeszłoroczny wyjazd do Cro był przez słowackie autostrady czyli 1 wersja (Zwardoń-Bratysława-Gyor) na Węgrzech droga 86, bo stwierdziliśmy, że nie bierzemy winiet i teraz żałujemy. W tym roku lecimy autostradami przez całe Węgry. Wrzuciłabym linka z trasą ale jestem tu za krótko ;)
gosiiiaaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiiiaaczek » 05.07.2017 07:40

My kupujemy winiety na cala trase . Nie chodzi aby oszczedzic na winietach ,choc w Sloweni specjalnie zdzieraja dziady .Tylko chcemy uniknac korkow w Austri i Sloweni .Wieden ,Graz ,Maribor -masakra!
Bedziemy chcieli jechac glownymi drogmi jak najwiecej .
tomi_weber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi_weber » 05.07.2017 07:57

skull napisał(a):Czytam i czytam te różne opcje tras i nie mogę wyjść z podziwu jak wszyscy sobie utrudniają życie. Kombinacje z 86, martwienie się o dużą ilość zwierzyny na drodze, ograniczenia itp. Nie prościej jechać autostradą? Od Bratysławy M1 - M0 - M7 do przejścia granicznego. Wiem że dalej, czasowo też podobnie, winietę zazwyczaj wszyscy też mają to po co w środku nocy turlać się przez jakieś pipidówy. Ja staram się zawsze maxymalnie wykorzystywać autostrady nawet nadrabiając drogi. Już któryś raz jadę z Oświęcimia - Zwardoń - Zylina - Bratysława - Budapeszt - Zagrzeb - Zadar z ok 4-5 tankowaniami w 12h nie jadąc szybciej niż ok 110km/h

4-5 tankowań w jedną strone? to ile Pali Twoja maszyna? Mi wychodzą 3-4 tankowania do Omisu i z powrotem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2017 08:03

tomi_weber napisał(a):

4-5 tankowań w jedną strone? to ile Pali Twoja maszyna? Mi wychodzą 3-4 tankowania do Omisu i z powrotem.

Może maszyna jedzie na gazie ... :wink: :?:
Szyszki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szyszki » 05.07.2017 09:32

Witam
Mam pytanie, wiecie może czy otwarty jest już zjazd z węgierskiej M1 (E60) na drogę M85 (która później zmienia się w M86) koło miejscowości Abda ?
Dwa tygodnie temu jechał kolega i zjazd był zamknięty. Wszystko wyglądało na gotowe ale jeszcze stały znaki zakazujące wjazd.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 05.07.2017 10:09

Inka83 napisał(a):Nasz zeszłoroczny wyjazd do Cro był przez słowackie autostrady czyli 1 wersja (Zwardoń-Bratysława-Gyor) na Węgrzech droga 86, bo stwierdziliśmy, że nie bierzemy winiet i teraz żałujemy. W tym roku lecimy autostradami przez całe Węgry. Wrzuciłabym linka z trasą ale jestem tu za krótko ;)

No to może podziel się dlaczego żałujecie przejazdu drogą 86? Dla kogoś może to być przydatna informacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone