Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 01.07.2017 22:05

Witam. Mam trzy pytanka.
1) Na którym przejściu granicznym Letenye-Gorican (nowe autostradowe, czy stare) są mniejsze kolejki i krótszy czas kontroli. Do tej pory zawsze jeździłem na stare przejście i odprawa była błyskawiczna, ale nie wiem jak wygląda to w tym roku z racji tego całego zamieszania z zaostrzeniem kontroli od kwietnia bodajże.
2) Czy kantor po chorwackiej stronie starego przejścia w Letenye-Gorican jest w tym roku czynny całodobowo?
3) Czy obwodnica Svidnika jest dalej bezpłatna dla osobówek?
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2017 22:26

Zaostrzone kontrole zniesione, co nie znaczy, że nie ma żadnych.
Obwodnica Świdnika dalej bezpłatna dla osobówek.
mapex2608
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mapex2608 » 02.07.2017 12:48

masterb napisał(a):Wlasnie ja tez finalne musze zdecydowac, ktora trase wybrac przez Wegry...
Do tej pory byłem prawie zdecydowany na wariant M86 do Szombathely, a pozniej na 74 do Nagykanizsa i na M7 w kierunku Letenye....
Teraz czytam o tym drugim wariancie po M86, wjechac na 86 i pozniej wzdłuż granicy ze Słowenia przebić sie z Lenti do M70 i dalej w kierunku granicy HU/CRO...

Czy jakies sa duze + i - obu tras..?? Czy tylko czas/kilometry itp...

jechałem tak jak proponowałes w 1 wariancie droga fajna, zero korków. Na przejściach wszystko trwało 2 minuty. Sytuacja z nocy sobotnio - niedzielnej.
ewa.krakuska
Croentuzjasta
Re: Trasa do Razanac

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 02.07.2017 16:17

agbed napisał(a):Witam mam pytanie czy ta trasa którą obrałam jest ok (jade pierwszy raz na cro i jestem zielona). Trasa Wieliczka -Razanac .
1. Wieliczka Chyzne Sahy Budapeszt Latenye Zagrzb Razanac.
2 Wieliczka Chyżne Sahy Gyor Latenye Zagrzeb Razanac.
Poradzcie mi prosze która jest lepsza ,szybsza i nie droga.Czy winiety kupowac na granicy czy internetowo jade na 12 dni. Wybieram sie do campu Puntica w Razanac ,pozdrawiam :papa:

Dlaczego chcesz jechać ( i którą drogą ) z Sahy do Gyor ?
Jeżeli pokonujesz Słowację drogą E77 to warto dojechać do Budapesztu a stąd masz autostradę nad morze.
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 02.07.2017 16:33

Witam.
Mam pytanie odnośnie trasy z Krakowa który wariant polecacie:

1.Zwardoń - Zilina - Bratysława - Gyor - Nagykanizsa - Letenye.

2.Chyżne-Bańska Bystrzyca - Zvolen - Sahy - Budapeszt (objazd M0 )-Letenye.

Niestety przejazd trasą numer 2 przez Słowację aż do Budapesztu bez autostrad stąd zastanawiam się nad wariantem nr 1.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.07.2017 18:31

will napisał(a):Witam.
Niestety przejazd trasą numer 2 przez Słowację aż do Budapesztu bez autostrad stąd zastanawiam się nad wariantem nr 1.

Nie ma się co zastanawiać. Opcja pierwsza lepsza.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 02.07.2017 20:36

Za nieco ponad tydzień planuję wyruszyć trasą 1, z tym że raczej Gyor-Szombathely-Lenti-Letenye (M85-M86-86) :papa:
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 02.07.2017 21:14

romuald22 napisał(a):

Co wniej lepszego?
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 02.07.2017 21:27

RKStefan napisał(a):

Za nieco ponad tydzień planuję wyruszyć trasą 1, z tym że raczej Gyor-Szombathely-Lenti-Letenye (M85-M86-86) :papa:

Faktycznie ta wersja jest lepsza. Czekam na informację jak przebiegła trasa. Tylko czy w Zwardoniu na stacji benzynowej możliwy jest zakup winiety Słowackiej ? Natomiast winietkę na Węgry w takim wariancie trasy w którym miejscu najlepiej kupić ?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.07.2017 21:58

will napisał(a):Natomiast winietkę na Węgry w takim wariancie trasy w którym miejscu najlepiej kupić ?

W domu przed kompem.
Na każdym forum jest tak, ze zaczyna się od FAQ.
Proponuję zajrzeć tu.
A jak kolega nie może doczytać to:
Słowacja
Węgry
Udanych wakacji. :papa:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.07.2017 22:18

eStefan napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Co wniej lepszego?

Odpowiedź została podana. Czytamy po prostu.
Chodzi o autostrady.
Chyba że ktoś lubi malownicze wycieczki.

Ps: "wniej" piszemy osobno.
Pozdrawiam.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.07.2017 23:04

Te dwie trasy i wybór między nimi to odwieczna dyskusja na forum.

Można by rzec jak o wyższości tych naszych największych świąt.
Jak ktoś jedzie ze Śląska to wybór jest oczywisty: Zwardoń i 86-tka przez Węgry.
Ale już w przypadku trasy z Krakowa, czy Wieliczki sprawa jest dyskusyjna. Czas przejazdu porównywalny, a wariant przez Sahy i Budapeszt sporo krótszy.
Jeździłem tak wielokrotnie w obie strony (z okolic Wieliczki/Niepołomic).

Dla mnie najszybciej i najwygodniej (autostrady) jest przez Czechy, i Austrię, a potem objazd MLP.
Robię wtedy ok 1400 km w 16 - 17 godzin i w ciągu jednego dnia jestem w okolicach końca Makarskiej.
Ale trzymam się zasad. Nie wyjeżdżam w sobotę rano i nie wracam w soboty.

Trasa przez Czechy i Węgry nie daje takiej możliwości przejazdu na mojej trasie w czasie 16 godzin.
Ale ma inne zalety, szybsze przekraczanie granicy, mniejszy ruch na drodze i wspomniana przez Romka malowniczość.

Jak ktoś jedzie pierwszy raz ma naturalną tendencje do znalezienia trasy idealnej. A taka nie istnieje.
Ja stale próbuje znaleźć jakieś modyfikacje i dla zabicia nudów i zobaczenia czegoś innego.
86-tkę też przerabiałem.

Niezależnie jaki wariant wybierzecie - szerokości i bez wyprzedzających się tirów. :papa:
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 03.07.2017 11:03

krutom napisał(a):Trasa przez Czechy i Węgry nie daje takiej możliwości przejazdu na mojej trasie w czasie 16 godzin.
Ale ma inne zalety, szybsze przekraczanie granicy, mniejszy ruch na drodze i wspomniana przez Romka malowniczość.

Po co z okolic Krakowa jechać do Czech a potem wracać do Węgier? Nie dziwie się że 16h mało. Chyba że chodziło Ci o Słowację. Na tej trasie tylko raz udało mi się uzyskać tak kiepski wynik w piątek/sobota (korki) i oberwanie chmury w Słowacji (po wywracane drzewa i rzeka płynąca drogą). Padało od Krakowa chyba aż do okolic Zadaru, w takich warunkach Kraków-Makarska 17h.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 03.07.2017 21:15

eStefan napisał(a):
krutom napisał(a):Trasa przez Czechy i Węgry nie daje takiej możliwości przejazdu na mojej trasie w czasie 16 godzin.

Po co z okolic Krakowa jechać do Czech a potem wracać do Węgier? Nie dziwie się że 16h mało. Chyba że chodziło Ci o Słowację. Na tej trasie tylko raz udało mi się uzyskać tak kiepski wynik w piątek/sobota (korki) i oberwanie chmury w Słowacji (po wywracane drzewa i rzeka płynąca drogą). Padało od Krakowa chyba aż do okolic Zadaru, w takich warunkach Kraków-Makarska 17h.

Chodziło o Słowację oczywiście.
Wariant CZ, A, MPL jest szybszy.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.07.2017 00:15

RKStefan napisał(a):Za nieco ponad tydzień planuję wyruszyć trasą 1, z tym że raczej Gyor-Szombathely-Lenti-Letenye (M85-M86-86) :papa:

Jechałem dokładnie taką trasą dwa dni temu. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, głównie część węgierska. Drogą 86 jechałem ostatni raz 4 lata temu. Trochę mi nie podeszła, ale teraz to inna bajka. Zwykłej drogi (innej niż autostrada czy ekspresówka) zostało niewiele, a i tak wiele miast i wsi ma swoje obwodnice. Zostało mało odcinków ze starym asfaltem. Ja jadąc w niedzielę bardzo często byłem na drodze sam, było bardzo pusto. Do tego stopnia, że pozwoliłem sobie na szybszą jazdę. Niestety jak zobaczyłem pewne urządzenia nad drogą, to przypomniałem sobie, że w innym temacie ktoś pisał o odcinkowym pomiarze prędkości na drodze 86 :( Mam nadzieję, że nie przyjdzie pamiątka z wakacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone