Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darw » 21.06.2017 19:41

Którą drogą najlepiej się dostać z M86 do Letenye?
Lepsza 86 czy 74 i 84?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.06.2017 20:51

darw napisał(a):Którą drogą najlepiej się dostać z M86 do Letenye?
Lepsza 86 czy 74 i 84?

do końca M86 i potem 86 w końcowce lokalną na Lenti i dalej do Letenye
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 21.06.2017 21:01

Lepsza 86 czy 74 i 84?

ooo.. właśnie planuję swoją trasę:
https://www.google.pl/maps/dir/Rajka,+W ... m1!2b1!3e0
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 23.06.2017 12:48

Witam, za dwa tygodnie ruszam w świat:) tez będę jechał przez Czechy, Słowację i Węgry i zastanawia mnie tylko kwestia wjazdu do Chorwacji. Jak rozumiem jest stare i nowe przejście przez granicę w Latanye. Które będzie hm szybsze;) i jak się do niego dostać:)?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2017 12:57

Agatek85 napisał(a):Które będzie hm szybsze;)

stare

Agatek85 napisał(a):i jak się do niego dostać:)?

do jednego drogą krajową, do drugiego autostradą

Agatek85 napisał(a):Witam, za dwa tygodnie ruszam w świat:) tez będę jechał przez Czechy, Słowację i Węgry i zastanawia mnie tylko kwestia wjazdu do Chorwacji. Jak rozumiem jest stare i nowe przejście przez granicę w Latanye.

jak będziesz poszukiwać Latanye to pewnie się nalatasz :x
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 23.06.2017 13:07

Yanush napisał(a):
Lepsza 86 czy 74 i 84?

końcówkę trasy od Lenti do Letenye planuję podobnie ale z małą różnicą jak w linku --> https://goo.gl/maps/pjFy6tomQaC2

wg street view jadąc przez Lovaszi jest lepszy asfalt niż przez Tormafolde, wiadomo zdjecia z przed kilku lat, może coś się zmieniło, ale dysponując takimi danymi wybrałbym Lovaszi...
masterb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 23.06.2017 20:15

Wlasnie ja tez finalne musze zdecydowac, ktora trase wybrac przez Wegry...
Do tej pory byłem prawie zdecydowany na wariant M86 do Szombathely, a pozniej na 74 do Nagykanizsa i na M7 w kierunku Letenye....
Teraz czytam o tym drugim wariancie po M86, wjechac na 86 i pozniej wzdłuż granicy ze Słowenia przebić sie z Lenti do M70 i dalej w kierunku granicy HU/CRO...

Czy jakies sa duze + i - obu tras..?? Czy tylko czas/kilometry itp...
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 23.06.2017 21:43

el_grego napisał(a):
Yanush napisał(a):
Lepsza 86 czy 74 i 84?

końcówkę trasy od Lenti do Letenye planuję podobnie ale z małą różnicą jak w linku --> https://goo.gl/maps/pjFy6tomQaC2

wg street view jadąc przez Lovaszi jest lepszy asfalt niż przez Tormafolde, wiadomo zdjecia z przed kilku lat, może coś się zmieniło, ale dysponując takimi danymi wybrałbym Lovaszi...

Zastanawiam się dlaczego cały czas kierujecie się na przejście w Letenye. Jeżdżę przez Redics i Lendavę wskakując na chorwacką autostradę na węźle Św Kriż . Czasowo mniej więcej to samo a i odległość porównywalna natomiast plusem jest bezproblemowy przejazd przez granicę w Mursko Srediśće. Dodatkowo dla mnie plusem jest tankowanie LPG w Ćakovec lub na Sveti Kriż.
js305
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) js305 » 23.06.2017 21:44

Za dwa dni ruszamy i też szlifuję trasę, myślę że podobnie jak kolega masterb puścimy się M86/86 i dalej przez Lovaszi do M70 i później wiadomo. Nie wiem tylko czemu el_grego chcesz się tłuc lokalną drogą skoro równolegle leci ekspres. W końcu winietkę już i tak będziesz miał na M86. Tak samo na początku Węgier ja polecę autostradą ze Słowacji a nie przez Rajkę. No chyba że chcesz pozwiedzać :)
js305
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) js305 » 23.06.2017 21:48

ANOOK napisał(a):Zastanawiam się dlaczego cały czas kierujecie się na przejście w Letenye. Jeżdżę przez Redics i Lendavę wskakując na chorwacką autostradę na węźle Św Kriż . Czasowo mniej więcej to samo a i odległość porównywalna natomiast plusem jest bezproblemowy przejazd przez granicę w Mursko Srediśće. Dodatkowo dla mnie plusem jest tankowanie LPG w Ćakovec lub na Sveti Kriż.

Też rozważałem ten wariant i ostatecznie podejmę decyzję jutro czy przez Redics czy Letenye. Czy przez Lendave miasto bezproblemowo się przejeżdża bez winietki?
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 23.06.2017 22:23

Bez najmniejszych problemów. Musisz tylko pilnować na rondach żeby nie wjechać na Słoweńską autostradę i drogą 109 dojedziesz do Mursko i Ćakovec. Na goglach wszystko zobaczysz.
agbed
Podróżnik
Trasa do Razanac

Nieprzeczytany postnapisał(a) agbed » 24.06.2017 06:56

Witam mam pytanie czy ta trasa którą obrałam jest ok (jade pierwszy raz na cro i jestem zielona). Trasa Wieliczka -Razanac .
1. Wieliczka Chyzne Sahy Budapeszt Latenye Zagrzb Razanac.
2 Wieliczka Chyżne Sahy Gyor Latenye Zagrzeb Razanac.
Poradzcie mi prosze która jest lepsza ,szybsza i nie droga.Czy winiety kupowac na granicy czy internetowo jade na 12 dni. Wybieram sie do campu Puntica w Razanac ,pozdrawiam :papa:
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 24.06.2017 11:31

js305 napisał(a):Za dwa dni ruszamy i też szlifuję trasę, myślę że podobnie jak kolega masterb puścimy się M86/86 i dalej przez Lovaszi do M70 i później wiadomo. Nie wiem tylko czemu el_grego chcesz się tłuc lokalną drogą skoro równolegle leci ekspres. W końcu winietkę już i tak będziesz miał na M86. Tak samo na początku Węgier ja polecę autostradą ze Słowacji a nie przez Rajkę. No chyba że chcesz pozwiedzać :)

W moich planach jest jazda z pominięciem autostrad/expresów w HU więc bez winiety, niestety cytując post z linkiem od Yanush nie zrobiłem zoomu na pierwszy odcinek trasy i nie sprawdziłem czy leci 86 czy M86 :) a jedynie skupiłem się na końcówce.

Plan trasy mam bardziej pod widoki niż asap do celu - chociaż nie ukrywam że pozostała część ekipy z którą w tym roku jedziemy (razem 3 auta) cały czas mnie próbuje przekonać do wersji autostradowej ...i w końcu pewnie ulegnę :D
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 24.06.2017 13:51

Niech będzięLetenye . Trochę mi się samogłoski pomyliły:)
Ale wracając do sedna sprawy, wczoraj kolega wyruszył o godzinie 22 z Torunia, granicę Węgiersko/Chorwacką przekraczał koło 9 rano. Większych przygód nie napotkał, 10 minut stał w Letenye na przejściu i jak stwierdził "dużo lepiej niż w poprzednim roku przez Austrię". Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Trasa do Razanac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2017 20:46

agbed napisał(a):Czy winiety kupowac na granicy czy internetowo jade na 12 dni. Wybieram sie do campu Puntica w Razanac ,pozdrawiam :papa:

winiety-online-w-cenie-winiet-portal-tolltickets-com-t31825-855.html

https://www.eznamka.sk/selfcare/home/

http://e-autopalyamatrica.hu/en
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone