Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.06.2017 19:25

śmigacz napisał(a):Z powrotem będę wracał całą drogę przez CRO.

Przypuszczam że po kilkukrotnym tankowaniu auta zmienisz zdanie i zdecydujesz się przekroczyć granicę któregoś z państw by dotrzeć do domu.... :wink:
pozdro
fly
Pablito970
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablito970 » 02.06.2017 17:19

Witam,
Którą trasę przez Węgry wybralibyście?

wariant 1:
http://tnijurl.com/43236edc0bcb/

wariant 2:
http://tnijurl.com/add70aaafd1c/

Pozdrawiam.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 02.06.2017 17:51

fly napisał(a):
śmigacz napisał(a):Z powrotem będę wracał całą drogę przez CRO.

Przypuszczam że po kilkukrotnym tankowaniu auta zmienisz zdanie i zdecydujesz się przekroczyć granicę któregoś z państw by dotrzeć do domu.... :wink:
pozdro
fly

:) Pewnie przekroczę.
pablos77
Cromaniak
Re: Trasa przez Słowację, Węgry (Budapeszt)

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 03.06.2017 08:19

@śmigacz

Przypominają mi się zeszłoroczne wakacje w Cro. Tylko z ta różnica że jechaliśmy na raz z 3 dzieci. Dały radę. Przez Słowacja (winieta) Węgry (winieta) Chorwacja (bramki) - według mnie najszybsza trasa z mojej lokalizacji (800 km autostradami). Nie polecam dojeżdżać do Podacy przez Mostar. Lepiej skoczyć z samej Podacy po kilku dniachpo przyjeździe , jest bliziutko do Mostaru i Medjugorje. Wszędzie blisko. W samym Mostarze musisz się liczyć z wysokim upałem nawet do 40 stopni więc dodatkowe zmęczenie z trasy będzie się kłaniać.

Sprawdź sobie na tej stronie co sie bardziej kalkuluje czasowo i w ogóle. Przykładowo twoja pierwsza trasa: http://tnijurl.com/crodzien1/
alemusial
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alemusial » 05.06.2017 19:18

Witam, wyruszam z Krakowa do Omis w sobotę, wybrałem trasę w tej wersji

https://goo.gl/maps/zKj8zmkn53D2

, jadę busem , 2 rodziny 3 dzieci, 2 kierowców, priorytet to czas, winiety na Słowację i Węgry oraz autostrady w Chorwacji.
Chcemy wyjechać około 18ej aby potem dzieciaki przespały jak najwięcej trasy. Co sądzicie lub co zmienilibyście.
Na powrocie do zaliczenia Plitwickie jeziora.
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 05.06.2017 19:28

Chyba taki klasyk. Jechałem tak w 2014r. w 2016 w sumie identycznie tylko ominęliśmy Budapeszt M0. Ja bym wyjechał ciut wcześniej, choćby nawet żeby Słowację przejechać za widoku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2017 20:33

beatabm napisał(a):
maj0nez napisał(a):Witam
Mam pytanie odnośnie mojej trasy, jadę pierwszy raz i proszę o wyrozumiałość.
...dnia większość trasy (śpimy w okolicach Zagrzebia)

Witam
mam jeszcze pytanie mogę na PW??
Pozdrawiam
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.06.2017 20:38

maj0nez napisał(a):
beatabm napisał(a):
maj0nez napisał(a):Witam
Mam pytanie odnośnie mojej trasy, jadę pierwszy raz i proszę o wyrozumiałość.
...dnia większość trasy (śpimy w okolicach Zagrzebia)

Witam
mam jeszcze pytanie mogę na PW??
Pozdrawiam

tak
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 10.06.2017 22:37

Pozdrowienia z okolic Omis (dokładnie Nemira).

W tym roku jak pisałem pierwszy raz trasa przez Węgry (zawsze Czechy, Austria, Słowenia).

Wyjazd 20:13 w piątek 9 czerwca z okolic Częstochowy, dojazd do A1 w okolicach Tarnowskich Gór. Potem D1 i pierwsza stacja w Czechach. Obecnie EuroOil, wcześniej Shell. Zakup winiety czeskiej. Postój 21:38-22:16. Parking/stacja opanowana przez Polaków, czujemy się jakbyśmy byli w środku Polski.

Ruszamy dalej, standardowo, D1/D35/D46/D1 do Brna. Tutaj D2 do Bratysławy i tak samo w Słowacji. Na granicy Słowacja/Węgry kontrole, ale nam strażnik każe jechać. Wjeżdżamy na Węgry (M15) ruch się wzmaga, wcześniej przez Słowację i Czechy pustki, aż tak jakoś wyjątkowo. Zjeżdżamy na M1 i od razu pada decyzja, że jedziemy 86 przez Jánossomorja. Na M1 szybcy i wściekli. Tuż po zjeździe na 86 widzimy auto z żółtym kogutem i napisem "control". Przed Jánossomorja takie samo stało. Jeśli nie był to pomiar ruchu, a odcinkowy pomiar prędkości to przyjdzie pamiątka z Węgier, bo jechałem około 120 kmh (90 dozwolone). Dojazd trasą 86 między M1, a M86 - bardzo komfortowy i pustki tylko poza tą kontrolą pełno krwi co trochę na jezdni. Widać, że dużo zwierzyny i trochę w strachu jedziemy te około 110-120 kmh. Dalej w Bősárkány pełno policji, trzymają Czechów, nam każą jechać dalej. W końcu dojeżdżamy do M86. Tutaj cisza i spokój. Nikogo do samego Szombathely, gdzie zatrzymujemy się na stacji MOL i tankujemy auto. Czas postoju 01:58-02:14.

Z obawami ruszamy dalej trasą 86. Już niestety nie będzie autostrady. Tutaj niesamowita niespodzianka. Droga jest wyśmienita, co trochę nowe odcinki ogrodzone siatką, czasami droga 1+2 lub 2+2. Bardzo pozytywnie. Ruch znikomy. Co kilka minut mijamy w zasadzie same ciężarówki. Przed granicą odbijamy Lenti i M70. Stwierdziłem, że w tym roku omijamy Słowenię i nawet na te 10 km nie będziemy wjeżdżać do tego kraju :) Granicę przekraczamy na "starej siódemce" w Gorican. Mapy google chciały nas poprowadzić na M7 i pokazywały tam drogę na czerwono i +5 min korek. Dziękuje :) Na przejściu nie było nikogo. Wyciągam 5 dowodów osobistych. Z przodu ja i tata. Z tyłu mama, żona i 16 miesięczny syn. Niewidoczni kompletnie. W tylnich szybach kartony, a między przednimi, a tylnymi siedzeniami rozwinięty koc, tak aby z tyłu panowała zupełna ciemność. Na granicy nie przeszkadzało to zupełnie strażnikom. Obejrzeli dowody i po minucie byliśmy wolni. Ciekawe jak na granicy między Ptuj, a Zagrzeb tak sobie pomyślałem.

Wskakujemy na autostradę. Do okolic Zagrzebia totalne pustki. Potem ruch już trochę większy. Wszyscy śpią, na dworze zimno 8/9 stopni. Cola chce koniecznie uciec z mojego ciała, ale jak tu się zatrzymać jak synek śpi. Poddaje się na parkingu tuż za tunelem Sv. Rok. Aha ważna informacja. Ruch we wszystkich tunelach normalnie, remonty zakończyli. Postój od 6:28-6:43. Urwis śpi to jedziemy dalej. Po siódme wstaje, w super humorze, ale postanawiamy się zatrzymać. Pada oczywiście na parking przy Skradin - Odmorište Krka. W końcu spotykamy trochę Polaków. Tak jakoś smutnie na autostradzie - sporo Czechów i Niemców, a Polaków mało :( Postój trwa od 7:19-7:59.

Dalsza droga to już bez stresu, bo blisko. Zjeżdżamy z A1 na Split. W Omiś tracimy około 15 min, bo przy moście zepsuła się ciężarówka na naszym pasie i stworzył się potężny korek. Obserwujemy jak śmigłowiec dostarcza materiały do budowy obwodnicy. W dzielnicy/ulicy Nemira meldujemy się o 9:28. Jupiii :)

Komputer pokazuje średnią prędkość 110 kmh bez postojów. Na autostradach ustawiałem tempomat na 140 kmh. Tej prędkości nie przekraczałem prawie wcale w każdym z krajów. Trasa jak dla mnie rewelacja. Szybko minęło, bo trasę przez Austrię znam na pamięć już. Winiety na Węgry i Słowację kupione przez internet. Tylko na Czechy musieliśmy się zatrzymać. Węgry nas bardzo pozytywnie zaskoczyły pod względem drogi. Także polecam dla osób znużonych jazdą przez Austrię i Słowenię.

Mam nadzieję, że komuś się przyda i wszystkim życzę bardzo udanych wakacji w Chorwacji. To jest naszym zdaniem najlepszy wybór na wakacje ;) z żoną byliśmy w każdym kraju Europy, oprócz tego Kuba, Kenia, Tajlandia, Oman, WZP, a i tak Chorwacja nam się najbardziej podoba. Siódmy pobyt w Chorwacji. Uwielbiam ten kraj i ludzi. :hut:
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 11.06.2017 08:44

ziemniak napisał(a):Pozdrowienia z okolic Omis (dokładnie Nemira).

Dzięki za obszerny opis trasy i przydatne informację.
Za parę dni wyruszam do Chorwacji i na pewno będą pomocne.
Miłego wypoczynku i ciepłej wody w Jadranie.:) :papa:
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 11.06.2017 12:02

ziemniak Jakim samochodem jechaliście? Całkiem przyjemny czas.
Wesoły Tomek
Autostopowicz
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wesoły Tomek » 11.06.2017 19:34

Jedziemy w najbliższym tygodniu do Chorwacji przez Słowację. Dwa lata temu mieliśmy okazję podczas podobnej podróży doznać nieprzyjemnej przygody związanej z robotami drogowymi i błądzeniem. Czy w tym roku główna trasa, którą pokazują google jest przejezdna bez objazdów?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 11.06.2017 20:23

focus kombi (2012) 1,6 diesel 115km

ps
Zapomniałem dodać, że droga 86 między M1, a M86 była chwilami bardzo czerwona od zabitych zwierząt.
Trochę jechaliśmy w strachu.

Później na 86 od Szombathely nie widziałem wcale zwierząt, ale tam jak wspominałem było dużo siatek przy drodze.
:papa: :hut:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.06.2017 20:35

ziemniak napisał(a):Zapomniałem dodać, że droga 86 między M1, a M86 była chwilami bardzo czerwona od zabitych zwierząt.
Trochę jechaliśmy w strachu.

Później na 86 od Szombathely nie widziałem wcale zwierząt, ale tam jak wspominałem było dużo siatek przy drodze.
:papa: :hut:

Jednak pisałeś już o tym i wystarczy, bo ludzi zrazisz do drogi.
Przy moim przejeździe asfalt był wyłącznie czarny, no czasami odcienie szarości.
chwileulotne85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chwileulotne85 » 18.06.2017 20:39

Droga z CRO (zaton) do PL (Dąbrowa Górnicza) w 9h 15 min
Droga do CRO w 11h. Trasa przez Zwardoń, Zylina, Bratysława, Letenye

Jadąc do CRO przez Słowację i Węgry wszędzie zwalnialem do 40 w miasteczkach. Na autostradach max 130 km. To samo w CRO. Zero korków. Na granicy w Letenye byłem jedyny. Kontrola 2 minuty. Najgorszy odcinek to trasa z Szombately do M7 (90 km) po ciemku między lasami i kilka razy w rowach stały sarny. Było to trochę niebezpieczne.

Dlatego też przez ten odcinek chciałem wracać jeszcze jak było jasno. Z CRO wyruszylem o 14.00.
Przyjazd o 23.15. Jeden postój na tankowanie pod Bratyslawą. Na granicy z Węgrami stałem 5 min.
Wracajac jechałem szybko. Autostrady w CRO, Węgry i Słowacja non stop 150 - 170.
Przez Słowację i Węgry udało się trzymać na ogonie tutejszych.. Non stop przez miasteczka ok 70. Poza zabudowanym ok. 110.

Trasa powrotna
https://goo.gl/maps/HWajeVryxd62
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone