Molim.
http://www.hak.hr/info/kamere/
zabekrafal napisał(a):Witam wszystkich.
W tym roku wybieram się w okolice Splitu (Ciovo). Ponieważ na mnie spadło zaplanowanie całej trasy, to ostatnio dość ostro studiuję forum i google maps. Mamy kwatery od soboty, więc wyjazd w piątek. Oczywiście przejście Macelj odpada więc szukam najlepszej alternatywy. Wyruszam z Katowic. Do każdego wariantu obliczyłem również koszty opłat .............
.... Wydaj mi się ,że trasa przez Węgry jest najbardziej optymalna. Najważniejszym dla mnie aspektem jest wyeliminowanie możliwości stania w kilku godzinnym korku. Oczywiście wszystkiego nie da się przewidzieć ale można trochę pomóc.
Proszę o ewentualne uwagi i sugestię co do tych tras.
zabekrafal napisał(a):
Ostatnia wersja, na którą chyba się zdecyduje to:
https://goo.gl/maps/dSDtxDzyMau
Katowice - Czechy- Słowacja - Węgry - Słowenia-Chorwacja Koszt Po kursie
Słowacja Winieta 30dni 14 euro 61 zł
Węgry Winieta 30dni 4 780 HUF 68 zł
Chorwacja Čakovec - Sveta Helena 34kn 20 zł
Chorwacja Lučko-Prgomet 162kn 94 zł
Razem w jedną stronę 243
Razem w dwie strony 357 zł
Czas: 11h39min 1091km
rufus295 napisał(a):Tak mi teraz pomysł podsunąłeś z ta trasą. Powiedz mi jak jest z jakością nawierzchni na tej drodze, bo szwagier będzie jechał z 3msc. dzieckiem, a autko dość twarde(Civic Type-R). z Jaką prędkością przeciętnie się tam poruszasz, dokładnie tak jak znaki nakazują czy+10 może być ? Dodam że jedziemy na noc z czwartku na piątek.
dids76 napisał(a):rufus295 napisał(a):Tak mi teraz pomysł podsunąłeś z ta trasą. Powiedz mi jak jest z jakością nawierzchni na tej drodze, bo szwagier będzie jechał z 3msc. dzieckiem, a autko dość twarde(Civic Type-R). z Jaką prędkością przeciętnie się tam poruszasz, dokładnie tak jak znaki nakazują czy+10 może być ? Dodam że jedziemy na noc z czwartku na piątek.
Jeśli pytasz oD1, to spokojnie twardym autem przejedzie. Nawierzchnia ok, tylko polecam raczej na dzień niż na noc z powodu widoków i tego że jest to jednak jednopasmowa droga i za dnia bezpieczniej. Sam nią jechałem w dzień jak i w nocy. Miejscowości jest niewiele, miast ze światłami praktycznie nie ma. W miejscowościach trzeba uważać bo kilka razy widziałem policję z "suszarką", poza miejscowościami sa miejsca gdzie jadę powyżej 100km/h. Średnia z odcinka Karlovac - Split według kompa w aucie to ok 75km/h.
wielbiciel napisał(a):zabekrafal napisał(a):Witam wszystkich.
W tym roku wybieram się w okolice Splitu (Ciovo). Ponieważ na mnie spadło zaplanowanie całej trasy, to ostatnio dość ostro studiuję forum i google maps. Mamy kwatery od soboty, więc wyjazd w piątek. Oczywiście przejście Macelj odpada więc szukam najlepszej alternatywy. Wyruszam z Katowic. Do każdego wariantu obliczyłem również koszty opłat .............
.... Wydaj mi się ,że trasa przez Węgry jest najbardziej optymalna. Najważniejszym dla mnie aspektem jest wyeliminowanie możliwości stania w kilku godzinnym korku. Oczywiście wszystkiego nie da się przewidzieć ale można trochę pomóc.
Proszę o ewentualne uwagi i sugestię co do tych tras.
Możesz też zmienić trochę przebieg na D1 tj Karlovac-Plitwice-Gracac i Obrovac-Bencovac (lub Knin) i tu dopiero wyjechać ponownie na autostradę. Jest dużo spokojniej i nie jesteś uzależniony od bory (tunel Sveti Rok) i innych nieszczęśliwych zdarzeń które mogą się zdarzyć na pierwszym fragmencie autostrady (duży ruch). Tak jeździ dids76, ja i sobie chwalimy.
Masz kwaterę zamówioną więc czas cię nie goni a zobaczysz inną Chorwację. Oczywiście przez Węgry jak pokazałeś.
michalyy napisał(a):
Przy zalozeniu ze Sv.Rok jest normalnie przejezdny to jaka jest roznica w czasie jadac w taki sposob?
M.
zabekrafal napisał(a):Trasa przez Plitwice
https://goo.gl/maps/VFZ9WPeZauF2
4 godz. 19 min
318 km
przez D1
A normalnie
https://goo.gl/maps/jL8Refcmg3m
2 godz. 53 min
331 km
przez E71
Kilometrowo prawie to samo, a czasowo 1,5h. Ale przy jakiś niespodziankach na autostradzie to na pewno będzie szybciej przez D1. Ja jadę dopiero 12,08. wiec będę sobie analizował poprzez HAK jak wygląda sytuacja przez weekendy.
zabekrafal napisał(a):Ja powinienem być w Karlovać około 4 nad ranem. Jak z twojego doświadczenia wygląda przejazd tą drogą w sobotę w tych godzinach. Jadę na Ciovo i tak przeglądam tą trasę D1, i się zastanawiam by jechać na Knin i Drniš i lokalnymi aż do Prgomet. Czy ktoś jechał tą drogą?
zabekrafal napisał(a):Ja powinienem być w Karlovać około 4 nad ranem. Jak z twojego doświadczenia wygląda przejazd tą drogą w sobotę w tych godzinach. Jadę na Ciovo i tak przeglądam tą trasę D1, i się zastanawiam by jechać na Knin i Drniš i lokalnymi aż do Prgomet. Czy ktoś jechał tą drogą?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi