Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2023 18:54

Kontrole chwilowe.
przepol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepol » 30.05.2023 19:00

Bombolero napisał(a):Ile kilometrów dróg bez płotów jest jadąc od Gliwic do Chorwacji przez Słowację i Węgry? Zawsze wybierałem trasę przez CZ-AU-Słowenia, bo wydawało mi się, że ma najwięcej austrad w sobie.

Teraz rozważam trasę przez Słowację i Węgry. Z tego względu, że już 3 auto skasowałem przez zwierzęta leśna, unikam jak mogę dróg, które nie są opłotowane.
Ile takich dróg jest na trasie przez Węgry?
Bo przez Austrię to chyba tylko kolice Mikułowa i Wiedeń, jeśli dobrze pamiętam.

Tak z pamięci - bez GM.

Słowacja tak 20-30 km.
Węgry - około 100 km. Autostrada nie chroni przed zwierzyną na 100% - na węzłach mogą śmiało zabłądzić - mało prawdopodobne ale możliwe.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 30.05.2023 19:23

Bombolero napisał(a):... Teraz rozważam trasę przez Słowację i Węgry. Z tego względu, że już 3 auto skasowałem przez zwierzęta ...

Jeśli jedziesz w dzień to nie powinno być problemu - ruch jest na tyle duży, że zwierzaki się nie pokazują. W nocy na Słowacji kilka razy trafiłem na zwierzaki ale na zwykłych drogach, nie na autostradach czy eskach. Jechałem na tyle wolno, że nie było problemu by zwolnić i ominąć.
Na Węgrzech jechałem w nocy w większości autostradami - nigdy nie natknąłem się na zwierzaki.
Dlatego wolę jeździć w dzień.
migchel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) migchel » 30.05.2023 21:25

Czyli z tego co piszecie na granicy CZ/SK brak kontroli aktualnie z powodu tych obostrzen . Ale wolno w tym miejscu w ogole przekroczyc granice teraz ? Mosty u Jablonkova ?
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 31.05.2023 04:57

Bez problemu jechałem tamtędy 27.05 i nie było nikogo
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.06.2023 12:48

migchel napisał(a):Czyli z tego co piszecie na granicy CZ/SK brak kontroli aktualnie z powodu tych obostrzen . Ale wolno w tym miejscu w ogole przekroczyc granice teraz ? Mosty u Jablonkova ?

a dlaczego miałoby nie być wolno przekroczyć tej granicy? Przecież w Mostach były i przed Schengen przejścia graniczne, te jedno zresztą dość duże...
Chili9511
Autostopowicz
Dalmacja z Krakowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chili9511 » 02.06.2023 07:50

22 czerwca wybieram się do Dalmacji z Krakowa, którą drogę najlepiej wybrać? Kilka lat temu jechaliśmy przez Słowację i Węgry i niezbyt przyjemnie to wspominamy (dzikie drogi, sporo zwierzyny). Jak wygląda trasa przez Czechy i Austrię? Którędy najlepiej jechać i o której godzinie wyjechać z Krakowa tak aby zminimalizować ryzyko korków?
kibz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibz » 02.06.2023 22:51

Straszono kontrolami na granicy Słowacji, wprowadzonymi w związku ze spotkaniem w Bratysławie. Akurat 31. 05 miałem zaplanowany wyjazd do Cro, a od pewnego czasu jadę przez Zwardoń. Kontrolowałem sytuację na mapach - rzeczywistość okazała się banalna. Zwolniłem podczas przejazdu, kilku strażników stało z boku, jeden machnął ręką i tyle było kontroli... A przy okazji bojąc się korków w Bratysławie znalazłem sposób na ominięcie jazdy przez centrum. Parę kilometrów przed Bratysławą jadąc D1 zjeżdża się na 127, potem 61 (parę km) i wjeżdża się na D4. Wyjazd jest niedaleko węgierskiej granicy... A mimo trasy szybkiego ruchu w Bratysławie traciłem czasami sporo czasu jadąc przez centrum. Zaznaczam, że jadę przeważnie w dzień.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 03.06.2023 06:33

kibz napisał(a):Straszono kontrolami na granicy Słowacji, wprowadzonymi w związku ze spotkaniem w Bratysławie. Akurat 31. 05 miałem zaplanowany wyjazd do Cro, a od pewnego czasu jadę przez Zwardoń. Kontrolowałem sytuację na mapach - rzeczywistość okazała się banalna. Zwolniłem podczas przejazdu, kilku strażników stało z boku, jeden machnął ręką i tyle było kontroli... A przy okazji bojąc się korków w Bratysławie znalazłem sposób na ominięcie jazdy przez centrum. Parę kilometrów przed Bratysławą jadąc D1 zjeżdża się na 127, potem 61 (parę km) i wjeżdża się na D4. Wyjazd jest niedaleko węgierskiej granicy... A mimo trasy szybkiego ruchu w Bratysławie traciłem czasami sporo czasu jadąc przez centrum. Zaznaczam, że jadę przeważnie w dzień.

Ja też w tym roku po raz drugi będe korzystał z objazdu Bratysławy przez nowy most na Dunaju droga D4, jak dla mnie ten odcinek jest wygodniejszy od jazdy przez Bratysławę.
rybson77
Globtroter
Re: Dalmacja z Krakowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybson77 » 04.06.2023 10:21

Chili9511 napisał(a):22 czerwca wybieram się do Dalmacji z Krakowa, którą drogę najlepiej wybrać? Kilka lat temu jechaliśmy przez Słowację i Węgry i niezbyt przyjemnie to wspominamy (dzikie drogi, sporo zwierzyny). Jak wygląda trasa przez Czechy i Austrię? Którędy najlepiej jechać i o której godzinie wyjechać z Krakowa tak aby zminimalizować ryzyko korków?

Ja osobiście wolę drogę SK - HU, jest już dużo lepiej, Słowacja sporo postawiła na autostrady i wygląda to naprawdę okej. Jeżeli chcesz ominąć dzikości na Węgrzech to polecam drogę wzdłuż Balatonu, jest ona o 20/30 minut dłuższa(niż przez Szombathely), ale jedziesz typowo autostradami. Nie ma znaczenia o której wyjedziesz, zawsze będą korki w sezonie, ja osobiście wolę wyjechać koło 20, aby na granicy CRO być między 2 a 4.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 04.06.2023 10:30

rybson77 napisał(a):
Chili9511 napisał(a):22 czerwca wybieram się do Dalmacji z Krakowa, którą drogę najlepiej wybrać? Kilka lat temu jechaliśmy przez Słowację i Węgry i niezbyt przyjemnie to wspominamy (dzikie drogi, sporo zwierzyny). Jak wygląda trasa przez Czechy i Austrię? Którędy najlepiej jechać i o której godzinie wyjechać z Krakowa tak aby zminimalizować ryzyko korków?

Ja osobiście wolę drogę SK - HU, jest już dużo lepiej, Słowacja sporo postawiła na autostrady i wygląda to naprawdę okej. Jeżeli chcesz ominąć dzikości na Węgrzech to polecam drogę wzdłuż Balatonu, jest ona o 20/30 minut dłuższa(niż przez Szombathely), ale jedziesz typowo autostradami. Nie ma znaczenia o której wyjedziesz, zawsze będą korki w sezonie, ja osobiście wolę wyjechać koło 20, aby na granicy CRO być między 2 a 4.

Ale jak wjechać z Krakowa do Słowacji żeby na te autostrady słowackie dostać?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.06.2023 10:37

Zbigniew74 napisał(a):
rybson77 napisał(a):

Ale jak wjechać z Krakowa do Słowacji żeby na te autostrady słowackie dostać?

Np. TAK

Niestety dotarcie do autostrady D1 w Żilinie jest jakby nie jechać najgorszym odcinkiem trasy do Cro.
Ale jechałbym Zakopianką, wczoraj oglądałem Nasz Karawaning i tak właśnie jechali.
Znam takich z Krakowa co jadą A4 do Mysłowic i potem 1ką na Bielsko, ale nie polecam
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 04.06.2023 13:32

[quote="te kiero"

Np. TAK

Niestety dotarcie do autostrady D1 w Żilinie jest jakby nie jechać najgorszym odcinkiem trasy do Cro.
Ale jechałbym Zakopianką, wczoraj oglądałem Nasz Karawaning i tak właśnie jechali.
Znam takich z Krakowa co jadą A4 do Mysłowic i potem 1ką na Bielsko, ale nie polecam[/quote]
To ogólnie naokoło jazda. Moim zdaniem dla trasy z Krakowa nie ma w Słowacji autostrad. Kiedyś jeszcze jechałem przez Czechy i potem na Braysławę, Budapeszt i wzdłuż Balatonu. Na tej trasie nie ma autostrady może 60km. Ale naokoło 150km i dodatkowo winieta na Czechy.
piekara114
Opiekun działu
Re: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2023 18:07

Trasa przez Zwardoń jadąc z Krakowa nie ma sensu z powodu ilości remontów po drodze. Po zjeździe w Głogoczowie z Zakopianki jedziesz przez wioski, 70tka max. Potem między Suchą a Żywcem są remontu i mijanki ze światłami i zjazd na boczna drogę przez środek wiosek. Potem remont w Węgierskiej Górce.
Osobiście pojechałabym Zakopianką - do Rabki jedziesz 2pasmówką, choć w Gaju (to chyba jest Gaj, nie jestem pewna) jest zwężka (w tygodniu, bo w weekend nie), ale nawet to idzie. Do Rabki-Chabówka jedziesz spokojnie, potem spowolnienie w Klikuszowej, a po zjeździe na Chyżne bez zmian, na spokojnie. Potem na Słowacji wpadniesz na ekspresówkę i już do Bratysławy lecisz. A tam odbijasz na Węgry.
Ostatnio edytowano 05.06.2023 08:51 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Zbigniew74
Croentuzjasta
Re: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 04.06.2023 19:30

piekara114 napisał(a):Trasa przez Zwardoń jadąc z Krakowa ie ma sezny z powodu ilości remontów po drodze. Po zjeździe w Głogoczowie z zakopianki jedziesz przez wioski, 70tka max. Potem między Sucha a Żywcem są remontu i mijanki ze światłami i zjazd na k boczna drogę przez środek wiosek. Potem remont w węgierskiej Górce.
Osobiście pojechałabym Zakopianka - do Rabki jedziesz 2padniwka, choć w Gaju (to chyba jest Gaj, nie jestem pewna) jest zwężka (w tygodniu, bo w weekend nie), ale nawet to idzie. Do Rabki-Zabornia jedziesz spokojnie, potem spowolnienie w Klikusziwej, a po zjeździe na Chyzne bez zmian, na spokojnie. Potem na Słowacji wpadniesz na ekspresówkę i już do Bratysławy lecisz. A tam odbijasz na Węgry.

I potem na Budapeszt i wzdłuż Balatonu? Chce autostradami jechać. To naokoło ze 200km jeździłem ostatnio najkrótsza przez Bańska Bystrzycę, ale trochę mam dość Słowackich dróg. Busem bo taniej niż przez Słowenię, ale widzę że chyba Czechy, Austria Słowenia mnie czeka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 460
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone