markid napisał(a):Z kolei jadąc ode mnie z Kielc bardziej opłaca mi się trasa od Olkusza 94 - zjazd na S1 w okolicach Dąbrowy G. - S1 Tychy - Pszczyna - Bielsko B. - Żywiec - Węg. G. - Zwardoń - Czadca ...
Alternatywnie mogę jechać z Bielska B. przez Cieszyn ale odległość i czas podobny, a przez Zwardoń - mniej kombinacji.
ps. jak jeszcze za te 2 lata dorobią S1 omijające Tychy, Pszczynę oraz uruchomią obwodnicę Węg. G. to zupełnie nie będzie dylematu.
markid napisał(a):Zwykle wyjeżdżam z Kielc ok 3:30 ... 4:00 tak, że śląski odcinek, gdzie bywają spowolnienia przejeżdżam jeszcze przed nimi.
Miesiąc temu jechałem przez Gorzyczki i dalej CZ-AU do Włoch, tydzień później powrót.
W Czechach w obydwie strony trochę spowolnień - roboty drogowe i zwężenia.
[...]
w Czechach zwykle są spowolnienia z powodu robót drogowych.
Ja, jadąc praktycznie co rok do Cro od wielu już lat wybieram trasę przez SK-HU zamiast CZ-AU-SL z uwagi na mniejsze natężenie ruchu.
ps. jadąc z Kielc jest trochę inna sytuacja niż jadąc z centrum lub z północy Polski - więc warto oszacować ze swojego miejsca startu trasy.
el_guapo napisał(a):Jechałem na majówkę trasą CZ-AUT-SLO do Włoch. Wyjazd w piątek wcześnie rano z Warszawy, w CZ w okolicy 10.00 przejazd dość płynny, nawet na "remontach". Niestety wracałem w kolejny piątek i już nie było tak kolorowo. Ok. godziny 17:00-18:00 postałem kilkukrotnie na "remontach". W weekendy może być lepiej, bo teoretycznie mniej ciężarówek, niestety dochodzi ruch "osobowy" a Czesi nie mają przepisu "jazdy na suwak" na końcu zwężenia. ...
migchel napisał(a):Czy ktoś w najbliższym czasie będzie śmigał tą trasą żeby zdać relacje czy się przykorkowało na granicy słowackiej z powodu tych kontroli ?
Janusz Bajcer napisał(a):Kontrole na wymienionych granicach dawno poszły w niepamięć.....
Od 24 maja br. Słowacja przywraca kontrole graniczne na wszystkich wewnętrznych granicach lądowych tj. z Austrią, Czechami, Węgrami i z Polską oraz w lotniczych przejściach granicznych.
Strona słowacka przekazała, że kontrole potrwają do 8 czerwca br. i związane są z odbywającą się w tym czasie Międzynarodową Konferencja Bezpieczeństwa Globsec 2023 Bratysława. Osoby podróżujące w dniach od 24 maja do 8 czerwca br. z Polski do Słowacji powinny pamiętać o posiadaniu dokumentów podróży – dowodu osobistego lub paszportu.
Strona słowacka przypomina, że granicę polsko-słowacką będzie można przekroczyć tylko w wyznaczonych miejscach:
granica lądowa:
a) Skalite - Zwardoń (highway)
b) Skalite - Zwardoń
c) Novof-Ujsoły
d) Oravska Polhora - Korbielów
e) Bobrov - Winiarczykówka
f) Trstena - Chyżne
g) Sucha Hora - Chochołów
h) Ćirć - Leluchow
i) Kurów - Muszynka
j) Leśnica - Szczawnica
k) Łysa nad Dunajcom - Niedzica
l) Mniśek nad Popradom - Piwniczna
m) Vysny Komamik - Barwinek
n) Tatranska Javorina - Łysa Pol’ana
o) Palota - Radoszyce
p) Niżna Polianka - Ożenna
q) Podspady - Jurgów
r) Becherov - Konieczna
2) Railway border crossings
a) Skalite - Zwardoń
b) Palota - Łupków
c) Plavec – Muszyna
Bombolero napisał(a):Teraz rozważam trasę przez Słowację i Węgry. Z tego względu, że już 3 auto skasowałem przez zwierzęta leśna, unikam jak mogę dróg, które nie są opłotowane.
Janusz Bajcer napisał(a):Kontrole na wymienionych granicach dawno poszły w niepamięć.....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi