3-4 tygodnie temu pytałem Was o trasę, wczoraj wróciłem i czas na krótki raport z trasy. Dla przypomnienia, trasa:
okolice Krakowa -> Zwardoń -> Žilina -> Bratysława -> Szombathely (w kierunku na Gyor i potem M86) -> Lenti -> Tornyiszentmiklós -> Gorican -> Zagrzeb -> Vodice
Droga powrotna analogicznie.
Wyjechałem w piątek 12 sierpnia ok 19 i cała trasa zajęła nam 17 godzin (wstępnie nawigacja pokazywała ok 11,5), do granicy z CRO mieliśmy ok 1h opóźnienia, więc w miarę ok, niestety potem w samej Chorwacji mega korki, wypadki na autostradzie, wstrzymany ruch, w kierunku przeciwnym też bardzo duży ruch i korki. Jeśli chodzi o Węgry i Słowację to ruch duży, czasami b. duży ale bez postojów.
Droga powrotna 26 sierpnia, wyjazd ok 19:30 (nie chcieliśmy ryzykować wyjazdu w sobotę widząc co się działo 2 tygodnie wcześniej) i jechało się bardzo dobrze, ruch stosunkowo mały, bez oczekiwania na bramkach i granicy, czas 14h z kilkoma postojami.
Uwagi odnośnie jazdy nocą i samej trasy. W drodze powrotnej na odcinku od granicy CRO do Szombathely 2 lisy tuz przed autem przebiegły mi drogę, więc na tym odcinku radzę uważać, chociaż są ludzie co jeżdżą co sezon nocą i na nic nie trafili, widocznie miałem szczęście
Jeśli chodzi o samą trasę to:
- w korku stałem tylko w Chorwacji
- tak jak pisałem duży ruch z piątku na sobotę na Słowacji i na Węgrzech ale to środek sezonu i weekend, chociaż w nocy spodziewałem się, że będzie lepiej, co ciekawe w drodze powrotnej ruch stosunkowo niewielki.
- oprócz odcinka za Szombathely, o którym już pisałem to o ile dobrze pamiętam dwie odcinki autostradowe M85/M86 na Węgrzech i E571(?) na Słowacji nie mają pasa awaryjnego i jazda nimi jest dosyć męcząca przy wzmożonym ruchu i już po dobrych kilku godzinach za kółkiem.
Mam nadzieje, że ktoś skorzysta z moich uwag i jeszcze raz dziękuję tym, co mi pomogli!