Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 06.08.2022 06:39

Cześć.
Chciałem zapytać jak obecnie wygląda przejazd przez Węgierską Górkę i Milówkę czy są duże utrudnienia.
Pytanie czy obecnie bez problemów można zakupić winietę słowacką w punkcie sprzedaży zaraz po przekroczeniu granicy w Zwardoniu. Punkt zakupu winiety węgierskiej w Rajce tuż po przekroczeniu granicy ze Słowacją na autostradzie przy parkingu działa normalnie?Z góry dziękuje za odpowiedzi.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.08.2022 07:40

will napisał(a):Cześć.
Chciałem zapytać jak obecnie wygląda przejazd przez Węgierską Górkę i Milówkę czy są duże utrudnienia.
Pytanie czy obecnie bez problemów można zakupić winietę słowacką w punkcie sprzedaży zaraz po przekroczeniu granicy w Zwardoniu. Punkt zakupu winiety węgierskiej w Rajce tuż po przekroczeniu granicy ze Słowacją na autostradzie przy parkingu działa normalnie?Z góry dziękuje za odpowiedzi.

W Rajce punkt zakupu winiet działa normalnie.

Ze Zwardoniem nie pomogę, bo jeżdżę przez Cieszyn.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 06.08.2022 07:55

Węgierska Górka i Milówka przejazd bez utrudnień
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.08.2022 12:48

will napisał(a):Chciałem zapytać jak obecnie wygląda przejazd przez Węgierską Górkę i Milówkę czy są duże utrudnienia.

Nie ma żadnych utrudnień.
will napisał(a):Pytanie czy obecnie bez problemów można zakupić winietę słowacką w punkcie sprzedaży zaraz po przekroczeniu granicy w Zwardoniu.

Kupisz bez problemów.
rekuc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekuc » 06.08.2022 14:24

Tak w nawiązaniu do kupowania winiet po przekroczeniu granicy. Obecnie prawie wszystkie winiety można kupić przez internet bez żadnych dodatkowych kosztów, prowizji, na spokoju w domku w 5 minut. Niektórzy więcej czasu poświęcają na pisanie postów z zapytaniem. Można kupić elektronicznie winietę i spokojnie podróżować.tym bardziej że nie przykleja się już nic na szybach. Tak mnie naszła dygresja i niech nikt nie bierze do siebie bo nie to jest moim celem.
Pozdrawiam wszystkich przemierzających trasy do i z Chorwacji.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 06.08.2022 15:46

W Zwardoniu na stacji BP przed samą granicą można śmiało kupić winiety (widziałem ludzi, którzy kupowali. Wkurzałem się, bo nie mogłem normalnie za paliwo zapłacić, bo zrobiła się kolejka do winiet, a była tylko 1-osobowa obsługa).

rekuc napisał(a):Tak w nawiązaniu do kupowania winiet po przekroczeniu granicy. Obecnie prawie wszystkie winiety można kupić przez internet bez żadnych dodatkowych kosztów, prowizji, na spokoju w domku w 5 minut. Niektórzy więcej czasu poświęcają na pisanie postów z zapytaniem. Można kupić elektronicznie winietę i spokojnie podróżować.tym bardziej że nie przykleja się już nic na szybach. Tak mnie naszła dygresja i niech nikt nie bierze do siebie bo nie to jest moim celem.
Pozdrawiam wszystkich przemierzających trasy do i z Chorwacji.

Dokładnie tak. I nawet zalecam ten sposób zakupu. Ja wykupiłem sobie już tydzień wcześniej i za 5 min miałem winietkę Słowacką, z Węgierską więcej zachodu, ale są filmiku na Youtube.
Prez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prez » 07.08.2022 23:09

Ja jeszcze przed pandemią, jeżdżąc do Albanii, kupowałem Słowackie i Węgierskie tylko on-line, bo to znacznie wygodniejsze i nie musisz nigdzie się zatrzymywać czy szukać. Tym razem też tak będzie, że gdzieś na tydzień przed wyjazdem do Czarnogóry, kupię on-line dokładnie węgierską.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 08.08.2022 19:52

Ale, to wcale nie trzeba szukać.
Zatrzymujesz się przed punktem sprzedaży, idziesz kupujesz, reszta podróżnych w tym czasie rozprostuje kości.
Pięć minut i jedziesz dalej.
Prez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prez » 09.08.2022 08:21

elka21 napisał(a):Ale, to wcale nie trzeba szukać.
Zatrzymujesz się przed punktem sprzedaży, idziesz kupujesz, reszta podróżnych w tym czasie rozprostuje kości.

Owszem można i tak, jak kto lubi. Ja mam już zakupione winiety on-line.
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 09.08.2022 21:43

elka21 napisał(a):Ale, to wcale nie trzeba szukać.

Ja również preferuję ten sposób dokładnie z tego samego powodu :wink: .
Niclaus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 09.08.2022 23:23

Czy od granicy SLO - HU, do Foro można dojechać nową drogą szybkiego ruchu, bez winiety, nie doświadczając negatywnych konsekwencji?
Gdzieś na forum widziałem wpis, że ileś tam czasu jest na zakup winiety.
Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2022 05:50

https://en.autovignet.hu/information/?g ... MUQAvD_BwE

Z powyższego linku wynika, że czas zakupu e-matricy po wjeździe na autostradę wynosi 60 minut.
lesko_cro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko_cro » 10.08.2022 06:50

Niclaus napisał(a):Czy od granicy SLO - HU, do Foro można dojechać nową drogą szybkiego ruchu, bez winiety, nie doświadczając negatywnych konsekwencji?
Gdzieś na forum widziałem wpis, że ileś tam czasu jest na zakup winiety.
Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości.

Niestety do Foro nie można zjechać ponieważ są tam nadal remonty.
lesko_cro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko_cro » 10.08.2022 06:52

Czy ma może ktoś wiedzę na temat ograniczeń w zakupie paliwa na Węgrzech lub Słowacji w związku z zakręceniem kurka przez Rosję do tych państw.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 10.08.2022 13:13

ograniczeń nie ma, są tylko wyższe ceny na Węgrzech
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 440
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone