Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrklim
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrklim » 27.07.2016 12:10

@dannyEBE
Trasą nr 2 jechaliśmy od Katowic przed 9 dniami. Wyjeżdżaliśmy ca. 21.
Jechało się bardzo dobrze (postój na 2 godz. drzemkę pod Bratysławą i ze 3 krótkie postoje,w tym obiad). Na granicy Hun-Cro nie było kolejki, na bramkach autostrady w Zagrzebiu i potem na Split ca 15-20 min czekania). Wieczorem tą samą trasą wracamy (niestety :roll: ).
Od Zwardonia do Żyliny radzę przepisowo - słowacka policja nie śpi 8) ).
Pozdrawiam i szerokiej drogi. :papa:
Andrzej
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 27.07.2016 12:32

A w okolicach Zwardonia po słowackiej stronie kupię Słowacką e-winietkę?
andrklim
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrklim » 27.07.2016 12:54

@franki - Winietki na Słowację i Węgry kupiłem godzinę przed wyjazdem online i wydrukowałem potwierdzenia (do końca nie wiedziałem którą trasą pojadę, patrzyłem na google maps i powiększające sie korki w okolicach Ołomuńca i Brna oraz Wiednia skutecznie odstraszyły mnie od tej trasy). Na granicy było pusto i głucho, nie zatrzymywałem się na stacjach benzynowych tak że nie potrafię Ci powiedzieć czy tam można kupić.
Pozdrawiam
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 27.07.2016 13:15

Janusz Bajcer napisał(a):Moim zdaniem trasa OK.

Czy nie przegapiłem jakiegoś płatnego odcinka na Węgrzech?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.07.2016 13:23

franki napisał(a):A w okolicach Zwardonia po słowackiej stronie kupię Słowacką e-winietkę?

Ja kupowałem przez internet ale można podobno kupić na stacjach.
Pierwsza, całodobowa OMV w Čadcy (przy wjeździe do miejscowości po lewej stronie).
Potem dwie w Žylinie.
dannyEBE
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dannyEBE » 27.07.2016 20:13

andrklim napisał(a):@dannyEBE
Trasą nr 2 jechaliśmy od Katowic przed 9 dniami. Wyjeżdżaliśmy ca. 21.
Jechało się bardzo dobrze (postój na 2 godz. drzemkę pod Bratysławą i ze 3 krótkie postoje,w tym obiad). Na granicy Hun-Cro nie było kolejki, na bramkach autostrady w Zagrzebiu i potem na Split ca 15-20 min czekania). Wieczorem tą samą trasą wracamy (niestety :roll: ).
Od Zwardonia do Żyliny radzę przepisowo - słowacka policja nie śpi 8) ).
Pozdrawiam i szerokiej drogi. :papa:
Andrzej

Dzięki za wskazówki, bezpiecznego powrotu. Pozdrawiam
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 29.07.2016 11:28

A stare przejście w Letenyei (nie autostradowe) jest otwarte dla osobówek?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2016 11:29

franki napisał(a):A stare przejście w Letenyei (nie autostradowe) jest otwarte dla osobówek?

TAK
rybnic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybnic » 29.07.2016 20:47

Wiem że temat był maglowany,tylko nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi (może źle szukam) jak wygląda trasa obwodnica Szombathely 86 czy jest płatna czy nie. Jadąc można zauważyć drogowskazy na w/w obwodnicę i pod spodem tabliczka e'matrica.
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 29.07.2016 21:06

Według mapy i broszury jest bezpłatna
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.07.2016 21:16

rybnic napisał(a):Wiem że temat był maglowany,tylko nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi (może źle szukam) jak wygląda trasa obwodnica Szombathely 86 czy jest płatna czy nie. Jadąc można zauważyć drogowskazy na w/w obwodnicę i pod spodem tabliczka e'matrica.

Trochę pytasz nieprecyzyjnie.
Obwodnica Szombathely była i jest bezpłatna. Natomiast M86 przed Szombathely jak jest napisane TUTAJ - w tym roku jest bezpłatna.
Jeżeli już stronom węgierskim nie wierzyć - to nie wiem komu wierzyć?
Okota
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Okota » 01.08.2016 13:11

Witam, mam pytanie czy ten kawałek M15 jest na Węgrzech też płatny?
https://goo.gl/v6Oy1W
Czy wcześniej uciekać jeszcze 2 na stare przejście by uniknąć opłat?
Zamierzam nocować w Letenye więc najlepiej IMHO 86 jechać do Bak i 7 do Letenye
Ewentualnie jak inaczej?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.08.2016 13:29

romuald22 napisał(a):
franki napisał(a):A w okolicach Zwardonia po słowackiej stronie kupię Słowacką e-winietkę?

Ja kupowałem przez internet ale można podobno kupić na stacjach.
Pierwsza, całodobowa OMV w Čadcy (przy wjeździe do miejscowości po lewej stronie).
Potem dwie w Žylinie.

Można kupić w tym domku zaraz po przekroczeniu granicy, ale nie w sklepie (tu tylko na Austrie mają), ale w tych ostatnich drzwiach (Słowacka i podobno na Węgry też)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.08.2016 13:39

Okota napisał(a):Witam, mam pytanie czy ten kawałek M15 jest na Węgrzech też płatny?
https://goo.gl/v6Oy1W

Jest płatny.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 03.08.2016 22:44

Czas zaplanować to czy tamto więc tak dla pewności: czy, aby jechać przez Węgry nie płacąc winiety tak będzie dobrze?
https://www.google.pl/maps/dir/48.12654 ... !3e0?hl=pl Szybkie pytanie szybka odpowiedz ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone