Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.01.2022 08:15

markid napisał(a):Jeszcze dodam, że w Redics (24h) i w Lenti są stacje MOL gdzie można zatankować tańsze paliwo niż w HR.
;)

Zaraz za granicą H/Slo, już po słoweńskiej stronie jest stacja Petrol gdzie paliwo ostatnio było jeszcze tańsze. :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.01.2022 08:46

amatus1 napisał(a):Danusiu do Grecji jedziesz? My w tym roku skracamy prawdopodobnie cro do 10 dni na rzecz kolejnych 12 w Toskanii
Nie wiem czy pytanie do mnie, ale tak podejrzewam, bo nie widziałam w wątku, aby udzielała się jakaś Danusia :lol:
I tak, u nas Grecja już od kilku lat wygrywa z Chorwacją i to na właściwy 2-tygodniowy urlop w lipcu samochodem i na tygodniowe samolotowe wyjazdy pozasezonowe. W tym roku w lipcu Tracja, a końcem maja co się trafi (może Peloponez, może jakaś wyspa).

Toskania super wybór! Jaką miejscowość na bazę wybrałeś? Prom z Chorwacji do Ankony czy drogowa przeprawa? No i fajne długie wakacje przed wami.

:papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.01.2022 09:19

piekara114 napisał(a):
amatus1 napisał(a):Danusiu do Grecji jedziesz? My w tym roku skracamy prawdopodobnie cro do 10 dni na rzecz kolejnych 12 w Toskanii
Nie wiem czy pytanie do mnie, ale tak podejrzewam, bo nie widziałam w wątku, aby udzielała się jakaś Danusia :lol:
I tak, u nas Grecja już od kilku lat wygrywa z Chorwacją i to na właściwy 2-tygodniowy urlop w lipcu samochodem i na tygodniowe samolotowe wyjazdy pozasezonowe. W tym roku w lipcu Tracja, a końcem maja co się trafi (może Peloponez, może jakaś wyspa).

Toskania super wybór! Jaką miejscowość na bazę wybrałeś? Prom z Chorwacji do Ankony czy drogowa przeprawa? No i fajne długie wakacje przed wami.

Sorrki, pisałem na telefonie i myślałem, że to Danusia odpisała...;)
9 lipca wracamy do Pl, tydzień odpoczynku, ogarnięcia podwórka, pranie i 20 lipca meldujemy na 3 dni w Impruneta ok 10 km od Florencji, później 4 dni 14 km od morza w Montescudaio i końcówka 4 dni w Cortonie. wybraliśmy 3 lokalizacje by troszkę poznać klimat tego rejonu " liznąć" ich morza:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.01.2022 11:11

Kieruj się na plaże poniżej Cecina, a jeszcze lepiej poniżej Marina di Bibona. Licz się z opłatami za parkingi także przy plaży...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.01.2022 12:10

SebastianM napisał(a):
naszastruga napisał(a):Autostrada M7 to bardzo dobra droga.

Szczególnie dylatacje na wiaduktach są pierwsza klasa :lol:

Oczywiście że M7 jest bardzo dobrej, europejskiej jakości - porównywalna z autostradami chorwackimi i polskimi (w tej chwili chyba najlepsze jakościowo w Europie). Jeśli chcesz zobaczyć wyrób autostradopodobny, to przejedź się po rumuńskich autobahnach albo naszą A4 z Krakowa do Katowic.

A dylatacje na wiaduktach są w każdym kraju na świecie i to nie tylko na autostradach.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 13.01.2022 13:16

Obwodnica Budapesztu rzeczywiście na pewnym odcinku ma głośniejszą betonową nawierzchnię. Ale to i tak bajka w porównaniu z czasami jazd przez centrum miasta.

Nowa rumuńskie autostrady też są w porządku. Kiepski jest stary odcinek z Pitesti do Constancy.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.01.2022 15:44

piekara114 napisał(a):Kieruj się na plaże poniżej Cecina, a jeszcze lepiej poniżej Marina di Bibona. Licz się z opłatami za parkingi także przy plaży...

Piekara dzięki za informację, masz jakas ulubiona plaze, miejsce poniżej Cięcina? Będąc przy Florencji wpadniemy stuknąć sobie fotkę w Pizie przy wieży i wtedy zobaczymy plaże przy Livorno.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.01.2022 18:01

W Toskanii byłam raz przez tydzień, więc wielu plaż tam nie odwiedziłam.. Zajrzyj do mojej relacji
W razie czego pytaj w relacji, aby tu nie robić bałaganu... A i inni wtedy kiedyś może skorzystają...

Żeby nie był wielki OT to do Toskanii jechaliśmy przez Słowację :wink:
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 16.02.2022 10:36

mchrob napisał(a):
Google już pokazuje że można ominąć Bratysławę, wie ktoś czy faktycznie jest już ta obwodnica otwarta?

Obrazek

W tym roku mamy 3 wersje objazdu Bratysławy https://pl.mapy.cz/s/narefosuso

mapy (24).jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.02.2022 10:53

Od listopada jest właśnie otwarty łącznik z D1 na 64 (na Bemolakovo) i on ułatwia korzystanie z nowej obwodnicy z naszego kierunku.

Zrzut ekranu 2022-02-16 105152.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.02.2022 10:59

Docelowym rozwiązaniem będzie jazda węzłem D1/D4 ale to pieśń przyszłości bo będzie on robiony podczas przebudowy tego odcinka D1 (maja powstać prawdziwe 2x3 pasy a nie takie pseudo jak teraz)

Zrzut ekranu 2022-02-16 105152.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 20.02.2022 21:56

Wczoraj przetestowałem obwodnicę Bratysławy. Piękna nowa droga.
Wg mnie można zaoszczędzić trochę czasu nawet jak w mieście nie będzie korków. Na starej drodze ograniczenie do 110 a w mieście do 90, tu można jechać szybciej szczególnie że na niej pusto.
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 21.02.2022 13:53

Może ktoś podzielić się namiarami na miejscówkę (nocleg) w okolicy Koszyc lub granicy (może być też po stronie węgierskiej)???
lesko_cro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko_cro » 31.03.2022 18:47

Witam, czy koś już jechał nową trasą M30 od granicy słowackiej do Miszkolca? Przeszukałem cały wątek ale nie znalazłem informacji.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 31.03.2022 22:19

Tu jest post o M30
anab napisał(a):Rzeczywiście jest szybciej, wczoraj mieliśmy okazję przetestować. Oprócz tego oddana jest część obwodnicy Preszowa.

https://www.cro.pl/trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-1395.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 396
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone