Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2021 16:45

Ta stara droga przez las zawsze była wąska i przy spotkaniu auta z naprzeciwka zawsze trzeba było mocniej zwolnić. W przeszłości na łuku była też dziura/zapadnięty asfalt po zewnętrznej stronie drogi.... Czyli dalej są miejsca, które się nie zmieniają....
Winacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winacz » 22.08.2021 07:27

empire13 napisał(a):
Winacz napisał(a):Dokładnie o Słowację i Węgry mi chodziło! Dziękuję! Będzie to optymalna trasa? Widzę że mają apke, google mapa daje radę? Czy warto co innego mieć?

Będzie optymalna. Sam jechałem 2 tygodnie temu z Bytomia do Omiš. Jak znajdziesz mój post (możesz na dole wybrać posty tylko jednego użytkownika) to zobaczysz mojego linka na google mapa.

Czy to ten link? https://www.google.pl/maps/dir/50.34806 ... !3e0?hl=pl

Jadę praktycznie z Tarnowskich gór więc trase będę miał praktycznie identyczna. Czy jest coś na co mam zwrócić szczególną uwagę? Czy jak mapa prowadzi i uważać jedynie na Siebie? :) Dzięki tak poza tym za link. Ułatwi mi dużo :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.08.2021 08:30

Winacz napisał(a):
empire13 napisał(a):
Winacz napisał(a):Dokładnie o Słowację i Węgry mi chodziło! Dziękuję! Będzie to optymalna trasa? Widzę że mają apke, google mapa daje radę? Czy warto co innego mieć?

Będzie optymalna. Sam jechałem 2 tygodnie temu z Bytomia do Omiš. Jak znajdziesz mój post (możesz na dole wybrać posty tylko jednego użytkownika) to zobaczysz mojego linka na google mapa.

Jadę praktycznie z Tarnowskich gór więc trase będę miał praktycznie identyczna. Czy jest coś na co mam zwrócić szczególną uwagę? Czy jak mapa prowadzi i uważać jedynie na Siebie? :) Dzięki tak poza tym za link. Ułatwi mi dużo :)

W opcji tej trasy trzeba wykupić - nieopłacalną - winietę słoweńską :idea:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 22.08.2021 10:02

Winietki via właściwe strony dla CZ, SK, HUN - bezproblemowo i w cenie nominalnej.
Trasa: PL->CZ->SK->HUN->HR bezproblemowo (przejście Gorican, 2-3 auta w kolejce).
Trochę remontów w CZ i SK.

Pozdrav!
Winacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winacz » 22.08.2021 10:28

te kiero napisał(a):
Winacz napisał(a):
empire13 napisał(a):

W opcji tej trasy trzeba wykupić - nieopłacalną - winietę słoweńską :idea:

Jak najlepiej ominąć Słowenię w takim razie? Widzę że po Słowenii tam jest tylko mały kawałek jazdy ale no wiadomo nie będę ryzykował.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.08.2021 10:51

Redics - Dolga Vas - Lendava - Mursko Stedišce.
Opcja bez opłat i autostrad.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 22.08.2021 10:57

Winacz napisał(a):

Jak najlepiej ominąć Słowenię w takim razie? Widzę że po Słowenii tam jest tylko mały kawałek jazdy ale no wiadomo nie będę ryzykował.

jadę bardzo podobnie do Ciebie (kiedyś z Zabrza teraz z Pszczyny) i jadę S1 przez Żywiec. Od Siebie dodam, moją sprawdzoną trasę:
- w Słowacji za Bratysławą zjeżdżasz (jakieś 500m za stacją BP) na Rusovce/Jarovce i jedziesz na granicę Rajka, tu wyłączasz Drogi płatne w nawigacji i jedziesz na Masonmagya...(długa nazwa) i tu zaczyna się sławna 86 (nie kupuję winiety na Węgrzech, gdyż płatnej M86 jest jakieś 130km a potem i tak wracasz na "zwykłą" 86), jedziesz do końca przez Redics na Lendavę i dalej do granicy Chorwacji w Mursko Sredisce (małe przejście graniczne, nie ma korków, tu wyłącz omijanie dróg płatnych) na Ćakovec i tu już masz autostradę. Nie potrzebujesz winiety ani na Węgrzech ani w Słowenii.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.08.2021 11:19

Winacz napisał(a):
empire13 napisał(a):

Możliwe że ten. Jako punkt pośredni dodaj sobie Lenti (przed Letenye). Unikniesz wjazdu do Słowenii.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.08.2021 11:34

Winacz napisał(a):Jak najlepiej ominąć Słowenię w takim razie? Widzę że po Słowenii tam jest tylko mały kawałek jazdy ale no wiadomo nie będę ryzykował.

Z Tarnowskich Gór najlepiej jedź Żory-Cieszyn-Żylina-Bratysława-Szombathely-Letenye (Gorican). Masz dwie opłaty i szybszą trasę niż przez Austrię a na pewno o mniejszym natężeniu ruchu.
https://www.google.pl/maps/dir/Tarnowsk ... e0!5m1!1e1
Z kierunku austriacko-słoweńskiego wyleczyłem się wiele lat temu, no chyba że na Istrię się jedzie.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 22.08.2021 20:19

Winacz napisał(a):Jak najlepiej ominąć Słowenię w takim razie? Widzę że po Słowenii tam jest tylko mały kawałek jazdy ale no wiadomo nie będę ryzykował.

surfing napisał(a):Katowice - Omis https://pl.mapy.cz/s/navobopazu
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 23.08.2021 16:24

Jak to jest z tym tranzytem przez Węgry? Niby można tylko korytarzami... Jak to wygląda w praktyce? Jest jakiś myk na to, żeby legalnie przejechać poza korytarzami?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 23.08.2021 16:49

stpman napisał(a):Jak to jest z tym tranzytem przez Węgry? Niby można tylko korytarzami...

Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń, warto w drodze do Chorwacji odpocząć na termach.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg - korytarze tranzytowe nieobowiązkowe, nie jest wymagane posiadanie UCC.
Więcej
aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
surfing napisał(a): Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży Stan prawny na 23.08.2021

Aby dojechać do Chorwacji niezbędny jest nam tylko Dowód Osobisty.
Enter Croatia jest nieobowiązkowe.
Jeżeli nie masz potwierdzenia szczepień to testy (taniej niż w Polsce) można zrobić na miejscu w Chorwacji.

Zasady wjazdu do Chorwacji obowiązujące do 31.08.2021r. https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... 31082021-r

Zasady tranzytu dla jadących do/z Chorwacji tylko z Dowodem Osobistym:

Podczas tranzytu testy i UCC nieobowiązkowe w każdym z poniższych Państw:

Czechy wybór trasy bez ograniczeń, ale nie można nocować.

Austria tranzyt autostradą ale nie można nocować. W praktyce można zjechać na stacje benzynową w pobliżu autostrady.

Słowenia od 30.08 test wymagany do 29.08 tranzyt do 12 godzin, wybór trasy bez ograniczeń ale nie można nocować.

Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń, warto w drodze do Chorwacji odpocząć na termach.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg - korytarze tranzytowe nieobowiązkowe, nie jest wymagane posiadanie UCC.

Słowacja tranzyt do 8 godzin,obowiązują korytarze tranzytowe i nie można nocować.
Obrazek

Według relacji dojazd z Polski do granicy HR w większości bez kontroli meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256.html

Więcej o dokumentach aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.08.2021 09:31

stpman napisał(a): Jest jakiś myk na to, żeby legalnie przejechać poza korytarzami?

myk polega na tym, że zjeżdzasz z "korytarza" i jedziesz jak chcesz

PS>podziwiam cierpliwość tych, którym ciągle chce się odpowiadać na takie pytania ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.08.2021 12:12

Ktoś wie co tam się dzieje k. Zalabaksa, od kilku dni bordowo:
https://www.google.com/maps/place/Bety% ... 15!5m1!1e1
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 24.08.2021 12:22

Wygląda na ruch wahadłowy na mostku https://goo.gl/maps/9KyP7zAZLYYKpYwx8
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 386
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone