Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2021 18:57

blackhors1 napisał(a):Witam wszystkich CROmaniaków :papa: :papa: ,,nie jestem nowy choć mam nowe konto do starego jakoś nie chciało hasła zresetować..ale do tematu,jadę do Cro 9-ty raz ale pierwszy przez Słowację i Węgry,,,jak kolega wcześniej pisał im więcej czytam tym mniej wiem,jadę 3 września więc liczę że w Słowacji remont się skończy,bo planowany jest do 31 sierpnia,,winiety zawsze kupuję na stonce pzmtravel,,którą polecam,zawsze bezproblemowo..moje pytanko to czy wreszcie trzeba się rejestrować na enter-croatia i e-hranica ?? :roll:

Jedziesz przez Słowację i Węgry gdzie są winiety elektroniczne, kup na https://eznamka.sk/pl i https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
równie bezproblemowo a zaoszczędzisz kilkadziesiąt złotych :papa:
Ps. patrzę na PZM Travel i miesięczna winieta D1 kosztuje tam 111,50zł 8O . Przecież jej nominalna wartość to 4970Huf, czyli około 65zł :roll:
https://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/d ... 1,199.html
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 19.08.2021 19:12

Chyba 10dniowa.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.08.2021 19:24

naszastruga napisał(a):Chyba 10dniowa.

Nie, miesięczna. Również byłem w szoku po ujrzeniu tej przebitki PZM.
Ale jest popyt, więc dlaczego maja zmieniać.
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 19.08.2021 19:25

Witam
Tak jak pisze kolega dids76 30 dniowe i cena na portalach jak w/w . Najlepiej bez pośredników kupować. Kurcze jaka to miła chwila jak się kupuje te papierki...:)Aha, nie wypełniałem enter cro ani e-hranica.
Polecam
robertpi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpi » 20.08.2021 13:57

Ja jadę w poniedziałek i na e-hranica się zarejestrowałem bo częściowo planuję jechać poza korytarzem tranzytu.
A winiety kupujemy na stronach właściwych dla obsługi dróg a nie u pośredników dorzucających do winiet kosmiczną marżę.
Poniżej zrzut ze strony Słowackiego pośrednika. Też liczą jak za zboże.
Załączniki:
skwin.jpg
blackhors1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackhors1 » 20.08.2021 16:40

Noo może i przepłacam..ale nie płaczę że za piątym razem mi płatność przyjeło :smo: ..klikam i jest..a jest w necie jeszcze drożej,,tylko jeszcze powiem że ja zawsze miesięczne winiety kupuję..Enter Croatia zgłoszone,E-hranica także..jeszcze tylko olejek w bryczce wymienię i filterki,zapakuję pontonik i silniczek i jazda nad Adriatyk..hvala vam puno za dobre rady :lol: pozdrawiam :papa:
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 20.08.2021 17:11

mchrob napisał(a):
amatus1 napisał(a):Pisalem z Januszem i niestety nic nie wiem co z mostem nad Dunajem przy D4 , obwodnica Bratysławy...macie informacje z pierwszej ręki jak wygląda sytuacja? AutoMapa pokazuje nam że jest przejazd i nie wiemy czy ryzykować...

Z tego artykułu wynika że otwarcie w połowie sierpnia, a i tak bez węzła Bratysława Wschód (będą potrzebne dodatkowe objazdy)
https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/5 ... e7EKGknokE

Na mapy.cz nowy most na Dunaju już jest, ale jeszcze nieprzejezdny. https://pl.mapy.cz/s/lonoharaju
mapy (12).jpg
blackhors1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackhors1 » 20.08.2021 17:37

Normalka,kończą się wakacje to ruszają remonty na drogach..w tamtym roku wracając z Cro w Czechach 3 nawigacje nie dały rady wyprowadzić z zasranych czeskich objazdów :twisted: ,,u nas coś robią to co 100 m znak a u nich jeden drogowskaz zapisany maczkiem co 3 km,,dlatego pierwszy raz postanowiłem przez Słowację i Węgry...ale tu chyba tak samo..wrzesień to robią wszędzie.. :mrgreen:
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 20.08.2021 20:54

dids76 napisał(a):Droga jest bezpłatna, chyba że jedziesz autem powyżej 3,5t. Myto.cz jest dla aut ciężarowych.

Dzięuję
Janusz Bajcer napisał(a):
tomaszc_r4 napisał(a):Potrzebuję konkretów……
Czy mając test mogę jechać dowolnie.

W formularzu e-hranica są do zaznaczenia opcje dla osób z testami.

Cenne info, dziękuję

Pudelek napisał(a):
Czy można postawić znak równości pomiędzy zaszczepionym a przetestowanym?...

nie można. Przejazdy poza korytarzami są obecnie tylko dla zaszczepionych.
Słowacja …

a wystarczy wejść na stronę gov i tam jak byk pisze to, o czym napisałem wyżej, że tylko zaszczepieni.

To mi się troszkę kłóci z tym co napisał Janusz Bajcer – skoro e-hranica są opcje dla przetestowanych i są paszporty Covid w UE uznawane (po teście i dla ozdrowieńców można taki wygenerować)

surfing napisał(a):
tomaszc_r4 napisał(a):…Czy mając test mogę jechać dowolnie. ...

Odcinek od Cieszyna do SK jest bezpłatny dla osobówek https://pl.mapy.cz/s/pedugonedo
Nie uda ci się z testem zarejestrować na e-hranica

A Janusz mówi
Janusz Bajcer napisał(a):W formularzu e-hranica są do zaznaczenia opcje dla osób z testami.

I Kto ma rację?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 20.08.2021 21:23

tomaszc_r4 napisał(a):I Kto ma rację?

Warunki wjazdu na Słowację są surowe. Negatywny test nie wystarczy, aby wjechać do kraju! Jeśli nie kwalifikujesz się do żadnego z wyjątków, podlegasz obowiązkowej izolacji domowej lub kwarantannie.

Test tylko dla uczniów i dojeżdżających do pracy. https://korona.gov.sk/en/travelling-to- ... vaccinated
Winacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winacz » 21.08.2021 07:31

Czy ktoś ma zapisana na googlu trasę ze Śląska do Chorwacji? Dokładnie Omis? Wybieram się, mam LPG, nie chce płacić miliony za winiety a wątek ma prawie 400 stron i nie przebrne przez wszystko. Mam certyfikat na szczepienie. Czy ktoś poratuje jakaś trasa lub chociażby jakie punkty wbić w nawigację żeby było najlepiej? - wiem, że trochę na skróty idę, ale kończy się sezon a może ktoś akurat jechał i ma zapisana. Pozdrawiam
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 21.08.2021 07:45

Winacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winacz » 21.08.2021 08:10

Dokładnie o Słowację i Węgry mi chodziło! Dziękuję! Będzie to optymalna trasa? Widzę że mają apke, google mapa daje radę? Czy warto co innego mieć?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.08.2021 12:07

Winacz napisał(a):Dokładnie o Słowację i Węgry mi chodziło! Dziękuję! Będzie to optymalna trasa? Widzę że mają apke, google mapa daje radę? Czy warto co innego mieć?

Będzie optymalna. Sam jechałem 2 tygodnie temu z Bytomia do Omiš. Jak znajdziesz mój post (możesz na dole wybrać posty tylko jednego użytkownika) to zobaczysz mojego linka na google mapa.
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 21.08.2021 16:30

Przestrzegam wszystkich jadących objazdem zamkniętej trasy D1, wracałem dziś przez Cadca i potem wąskimi dróżkami do stacji Moya w Zwardoniu. Jest tak wąsko, ze gdy przepuszczałem rodaków jadących z przeciwka wpadłem do rowu jednym kołem… godz..00.20:/. Na poboczu rosła trawka auto zsunęło się kołem do rowu i zawiesiło na progu prawej strony…. Dobrze, że udało mi się zatrzymać Naszych Rodaków w środku nocy i lasu (z tego miejsca raz jeszcze dziękuję im za pomoc:). Dzięki ich pomocy udało się dotrzeć do domu:). Także uważajcie wszyscy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 385
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone