Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertpi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpi » 16.08.2021 19:44

RKStefan napisał(a):Jeździłem z Krakowa różnymi wariantami: przez Wadowice, Suchą i jakoś zawsze wychodziło mi pod 3 godziny do Zwardonia. Kilka lat temu, po tym jak prawie zostawiłem koło na przełęczy za Andrychowem, zmieniłem na A4-S1 i zwykle jestem na granicy poniżej 2 godzin. Do tego M1 ciągnę pod Gyor i dalej M85/M86 a na 86 zjeżdżam dopiero w Szombathely, ale co kto lubi :hut:

Od 2009 roku jeżdżę przez Kocierz ( raz musiałem przez Porąbkę jak był remont ) i jak dotąd z Krakowa granicę w Zwardoniu osiągam w czasie 2 godzin +/- 10 minut łącznie z tankowaniem w Żywcu lub przed samą granicą. Na granicy w Rajce jestem po około 5 godzinach.
Nie widzę sensu dokładania kilometrów a tym bardziej opłaty za naszą wspaniałą A4.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.08.2021 20:11

vin napisał(a):
SebastianM napisał(a):Kolego wow co tam za jedzenie serwują wow po prostu z butów można było wyskoczyć.....Dzięki Wielkie.

Cieszę się, że podpasowało :) Jadałem tam praktycznie przy każdym wypadzie do Tihany, już od parunastu dobrych lat, także uznałem za godne polecenia, no i moim zdaniem widok dodaje smaku ;)

Trudno się nie zgodzić. jedliśmy zupę gulaszową i gulasz ze szpeclami, myślałem, że zwariuję z radości.

Obrazek
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 17.08.2021 07:43

witam wczoraj 4 razy próbowałem kupić winietę Węgierską i 4 razy wyrzucało mi płatność jak mi dzisiaj wyrzuci to kupię chyba w Rajce
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.08.2021 08:42

Może to kwestia limitów na karcie? Może samej karty? - jest akceptowana na stronie, na której dokonujesz zakupu?
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 17.08.2021 08:50

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ tutaj kupujesz czy u pośrednika. Z oficjalnej strony nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.08.2021 08:59

mietas69 napisał(a):witam wczoraj 4 razy próbowałem kupić winietę Węgierską i 4 razy wyrzucało mi płatność jak mi dzisiaj wyrzuci to kupię chyba w Rajce

Sprawdź czy nie masz włączonych blokad lub limitów.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 17.08.2021 09:16

kupuję z oficjalnej strony z rejestracją bank przysłał mi potwierdzenie wpłaty a winietki nie ma
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 17.08.2021 09:25

mietas69 napisał(a):witam wczoraj 4 razy próbowałem kupić winietę Węgierską i 4 razy wyrzucało mi płatność jak mi dzisiaj wyrzuci to kupię chyba w Rajce

Miałem to samo z zakupem węgierskiej winiety. Próbowałem z dwóch kart. Odrzucało mi płatność jeśli dobrze pamiętam 5x. Dopiero przeszło za 6 razem. Nie było to związane z ustawieniami mojego konta, limitami na karcie itp. Strona ematrica.
Na marginesie: kupując bilet na prom na drogę powrotną też odrzucało mi dwa razy płatność, przeszło za 3. Ze strony banku z infolinii miałem informację, że musiały być to jakieś chwilowe problemy techniczne związane z autoryzacją transakcji/brakiem połączenia. Innych szczegółowych informacji brak.
Pzdr
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.08.2021 12:11

mietas69 napisał(a):kupuję z oficjalnej strony z rejestracją bank przysłał mi potwierdzenie wpłaty a winietki nie ma

Sprawdź na wszelki wypadek folder ze spamem.
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 17.08.2021 20:30

Potrzebuję konkretów, bo czym więcej czytam tym mniej wiem.
Podróż do Cro po raz en-ty. (zwyczajowo CZ,A,SLO, w zeszłym roku i za tydzień SK, HU)

Słowacja dowolnie dla zaszczepionych tyle wyczytałem (nic nie mówi się o ozdrowieńcach i przetestowanych)
SK.JPG
jak dojechać do Chorwacji - sezon 2021

Czy można postawić znak równości pomiędzy zaszczepionym a przetestowanym?
Czy mając test mogę jechać dowolnie. Korytarze nie obejmują odcinka od CZ Mosty do Świerczynowca.

W związku z remontem D3 Zwardoń rozważam kawałek CZ.
CZ.JPG
Odcinek przez CZ

Gogle mówi, że drogi bez opłat a wg strony
https://mytocz.eu/pl/specified-road-sections/map
Wygląda na kat I płatną.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.08.2021 20:47

Droga jest bezpłatna, chyba że jedziesz autem powyżej 3,5t. Myto.cz jest dla aut ciężarowych.
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 17.08.2021 20:53

Ogólnie powinno się być zaszczepionym. Jeśli nie to tylko tranzyt wyznaczonymi korytarzami. W praktyce nikt nic nie sprawdza. Czasami pytają dokąd się jedzie. Także można jechać jak komu wygodniej.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 17.08.2021 20:53

pdw88 napisał(a):Czy obecnie mogę ominąć płatną drogę na Słowacji jadąc od Barwinka w kierunku Miszkolca?
Gdzie skręcić?

Google maps...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2021 21:04

tomaszc_r4 napisał(a):Potrzebuję konkretów, bo czym więcej czytam tym mniej wiem.
Podróż do Cro po raz en-ty. (zwyczajowo CZ,A,SLO, w zeszłym roku i za tydzień SK, HU)

Słowacja dowolnie dla zaszczepionych tyle wyczytałem (nic nie mówi się o ozdrowieńcach i przetestowanych)
SK.JPG

Czy mając test mogę jechać dowolnie.

W formularzu e-hranica są do zaznaczenia opcje dla osób z testami.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 17.08.2021 21:20

Czy mając test mogę jechać dowolnie. Korytarze nie obejmują odcinka od CZ Mosty do Świerczynowca.

nie można. Przejazdy poza korytarzami są obecnie tylko dla zaszczepionych. Akurat na tym przejściu słowacka policja stoi prawie non stop, więc nie słuchaj mądrości typu "w praktyce jedziesz jak chcesz". W Twoim przypadku jedź lepiej drogą równoległą do autostrady, stracisz niewiele w porównaniu z czasem przed remontu.

a wystarczy wejść na stronę gov i tam jak byk pisze to, o czym napisałem wyżej, że tylko zaszczepieni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 383
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone