Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.08.2021 23:54

gandw napisał(a):Jak teraz jeździcie końcówkę Węgier? Chodzi mi o łącznik między 86 a M70 na przejście graniczne Letenye. Kiedyś jeździłem przez Słowenię, ale teraz wolałbym jedno przejście graniczne mniej.

Czy ta droga przez Lenti jest ok? Bo Mapy Google sugerują wjazd na Słowenię i powrót na Węgry:
https://goo.gl/maps/DKsVNS89tmQMAtrn9

Niestety, nie jest OK, bo wymaga słoweńskiej winiety.

Najlepiej jechać tak:

https://goo.gl/maps/NgSqVZCcdTasBSCz6

Szybko, łatwo, i bezproblemowo (czytaj: bez korków na przejściach Letenye - Goričan - bo są 2 obok siebie)
Piotrek_Staś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_Staś » 15.08.2021 07:13

Ale czytając info na tym forum to okazuje się można ten krótki odcinek przez SLO przejechać bez winiety. Zaraz za granicą na małym rondzie skręcamy w lewo i dalej kierujemy się na Dolga Vas, Lendava i wzdłuż autostrady do przejścia Mursko. Ja tak planuję pojechać jutro.

https://goo.gl/maps/Zsgq1hvQNCoE2jYYA

Ale to co pisze kolega czyli trasa na Gorican albo Letenye też jest ok tylko chyba troszkę dłużej. Jechałem tak rok temu - z 86 skręciłem na Lenti zaraz za Zalabaksa i potem wjazd na M70. Warto kilka km wcześniej patrzeć na Google Maps gdzie jest mniejszy korek bo te przejścia są obok siebie i łatwo wybrać to mniej zakorkowane.
Wertigo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wertigo » 15.08.2021 09:30

Piotrek_Staś napisał(a):Ale czytając info na tym forum to okazuje się można ten krótki odcinek przez SLO przejechać bez winiety. Zaraz za granicą na małym rondzie skręcamy w lewo i dalej kierujemy się na Dolga Vas, Lendava i wzdłuż autostrady do przejścia Mursko. Ja tak planuję pojechać jutro.

A to nie jest tak, że Słoweńcy łapią ludzi omijających autostradę? Gdzieś tak czytałam, że w zeszłym roku nakładali mandaty za brak winiety twierdząc "że wszystkie trasy w Słowenii są płatne".
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.08.2021 09:50

Wertigo napisał(a):
Piotrek_Staś napisał(a):Ale czytając info na tym forum to okazuje się można ten krótki odcinek przez SLO przejechać bez winiety. Zaraz za granicą na małym rondzie skręcamy w lewo i dalej kierujemy się na Dolga Vas, Lendava i wzdłuż autostrady do przejścia Mursko. Ja tak planuję pojechać jutro.

A to nie jest tak, że Słoweńcy łapią ludzi omijających autostradę? Gdzieś tak czytałam, że w zeszłym roku nakładali mandaty za brak winiety twierdząc "że wszystkie trasy w Słowenii są płatne".

Tak, a potem zapędzali do jaskini z niedźwiedziem i patrzyli czy turysta przeżyje. :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.08.2021 09:53

Wertigo napisał(a):

Do Chorwacji jeżdżę od 2008 roku, zawsze przez Słowenię (obojętnie czy jadę przez Austrię czy przez Węgry). Jeszcze nigdy nie kupiłem słoweńskiej winiety. :papa:
chabero
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chabero » 15.08.2021 12:03

Droga przez Lenti do Letenye nie wymaga słoweńskiej winiety bo to trasa cały czas przez Węgry. To najlepsza trasa, zawsze nią jeżdzę :D
XAWERY74
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) XAWERY74 » 15.08.2021 12:07

Zgadzam się z kolegą,mały ruch i przejścia do wyboru.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.08.2021 20:46

Ja jeżdżę przez Lendavę, w tym roku 10 minut na przejściu w Mursku, całe Węgry cisza i spokój.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 15.08.2021 20:46

Słowenia przedłużyła o tydzień tranzyt bez zaświadczeń do niedzieli 22.08.2021

Obrazek
pimpus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimpus » 16.08.2021 05:17

Hej

Pilne pytanie. Zwardoń podobno od 7 dni zamknięty[z wp.pl Śląskie. Zamknęli przejście graniczne na Słowację w Zwardoniu], a my już mamy winiety na Słowację. Którędy jechać? Generalnie wyjazd 17.08 z podlaskiego. Jak przez Chyzne to widzę potężne korki koło Dunajov.
My po raz pierwszy do CRO. Z góry dziękuję.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 16.08.2021 05:21

pimpus napisał(a):Zwardoń podobno od 7 dni zamknięty[z wp.pl Śląskie. Zamknęli przejście graniczne na Słowację w Zwardoniu]

Czasem nie dopisali w tym artykule, że jest wyznaczony objazd czy już nie chciało się doczytać? :hut: :papa:
bartolini69
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartolini69 » 16.08.2021 05:24

Ja jechałem 12 .08 przez Cieszyn i do samej Chorwacji nie miałem żadnych problemów na granicach .
Żadnych kontroli .
Trasa
Cieszyn Bratysława Letenye Gorican Gradac .
stachu511
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachu511 » 16.08.2021 09:19

Trasa ustalona: https://goo.gl/maps/vM3SL8AwiR7drvFG9
Pytanie do kolegów/koleżanek czy coś by w tej trasie zmienili, jadę 9 osobowym busem z dwójką małych dzieci, planuję wyjechać koło godz 19 00 zależy mi żeby większość drogi przejechać nocą.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 16.08.2021 09:52

pimpus napisał(a):Pilne pytanie. Zwardoń podobno od 7 dni zamknięty, z wp.pl - Zamknęli przejście graniczne na Słowację w Zwardoniu, a my już mamy winiety na Słowację. Którędy jechać? Generalnie wyjazd 17.08 z podlaskiego.
My po raz pierwszy do CRO. Z góry dziękuję.

Wp.pl i wszystko jasne ;) tytuł jest kłamstwem, granica w Zwardoniu jest otwarta.
Objazd autostrady D3 starą 12 (do 7,5t) + 5-10 minut https://pl.mapy.cz/s/cenetubaga. Za to w Węgierskiej Górce mniejsze korki bo brak tirów-te muszą jechać przez Cieszyn
Od 09.08.21 do 31.08.21 zamknięty zostanie odcinek autostrady D3 Zwardoń/Skalite – Svrčinovec/Świerczynowiec
https://www.ndsas.sk/press/press-narodn ... -skalite-1
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 16.08.2021 10:02

bartolini69 napisał(a):Ja jechałem 12 .08 przez Cieszyn i do samej Chorwacji nie miałem żadnych problemów na granicach .
Żadnych kontroli .
Trasa
Cieszyn Bratysława Letenye Gorican Gradac .

Jechaliśmy z 13 na 14.08, objazdem Słoweni, droga przez Mursko Srediśće , godzina stania na granicy i kontrola dowodów oraz certyfikatów, potem jeszcze z 5 razy korki już w Chorwacji. 8O :evil: :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 381
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone