Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Clippasia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Clippasia » 13.08.2021 18:39

W dniu dzisiejszym podróż PL-CZ-SŁ-Węgry - bez problemów - wszystko płynnie (brak korków, przestojów na granicy, bez kontroli Straży Granicznej)
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 13.08.2021 18:45

bidziaq napisał(a):Dobrze mi podpowiada czy jednak lepiej grzać E65 od Szombathely w kierunku Nagykanisza?

Ja ten odcinek pokonuje droga 86, w kierunku Lenti (tam nocleg), później Redics i objazd autostrady w Słowenii przez Lendave. 86 to mniejszy ruch i lepsza jakość nawierzchni w porównaniu do trasy pokazanej przez Ciebie w GM.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 13.08.2021 19:41

Pudelek napisał(a):
robertms napisał(a):
Pudelek napisał(a):Od półtorej miesiąca nie ma godziny, aby ktoś nie zadawał na kolejnej stronie po raz tysięczny tego samego pytania odnośnie Węgier i Słowacji :lol: Zastanawiam się nad napisaniem pracy doktorskiej na ten temat :P

Nie od miesiąca, czy dwóch, ale co najmniej od zeszłego roku dezinformacja ma się coraz lepiej - nie tylko na tym forum.
Pewnie nawet habilitację byś przeprowadził... ;)

Dużą zasługę w tej dezinformacji odgrywa strona gov. Ja nie wiem czy tam zawsze byli partacze, ale ręce opadają - odnośnie Czech też podają niepełną prawdę.

Dlatego ja sprawdzam informacje ma oficjalnej stronie UE.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 13.08.2021 19:54

SebastianM napisał(a):Jechałem M86 bez żadnych skrupułów. Posiadacze certyfikatów mogą swobodnie przemieszczać po terytorium Węgier. Jutro w drodze powrotnej jadę nad Balaton i nie mam cienia wątpliwości, żebym robił to z naruszeniem obowiązujących przepisów.

Właściwie o co Ci chodzi, przecież nikt nie pisał że posiadacze UCC muszą jechać tranzytem ;)
Wrzutki z europa.eu są z tyloma błędami że nie da się tego czytać , bo jak zrozumiesz to:
Niezależnie od obywatelstwa pasażera ograniczenia nie mają zastosowania do podróżnych przylatując na Węgry przez granice lądowe z Chorwacji, Austrii, Rumunii, Słowacji i Słowenii

Od razu przetłumaczę:
Wjazd na terytorium Węgier drogą lądową odbywa się bez dodatkowych obostrzeń związanych z pandemią
koronawirusa
. https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd---pr ... -wegrzech4

Sebastian miłego pobytu nad Balatonem i jeszcze raz polecam Balatonboglar
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 13.08.2021 20:06

Odwiedzę a jakże
surfing
Croentuzjasta
Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 13.08.2021 20:14

Zgodnie z rozporządzeniem władz Republiki Chorwacji, do 31.08.2021r. przedłużono obowiązywanie przepisów dotyczących zasad i obostrzeń przy przekraczaniu granicy Chorwacji. https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... 31082021-r

Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży

Aby dojechać do Chorwacji niezbędny jest nam tylko Dowód Osobisty. Enter Croatia jest nieobowiązkowe. Jeżeli nie masz potwierdzenia szczepień to testy (taniej niż w Polsce) można zrobić na miejscu w Chorwacji. Stan prawny na 14.08.2021

Zasady wjazdu do Chorwacji obowiązujące do 31.08.2021r. https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... 15082021-r

Zasady tranzytu dla jadących do Chorwacji tylko z Dowodem Osobistym:

Podczas tranzytu testy i UCC nieobowiązkowe w każdym z poniższych Państw:

Czechy wybór trasy bez ograniczeń, ale nie można nocować.

Austria tranzyt autostradą ale nie można nocować. W praktyce można zjechać na stacje benzynową w pobliżu autostrady.

Słowenia tranzyt do 12 godzin, wybór trasy bez ograniczeń ale nie można nocować. Od niedzieli 15.08 korki na granicy Słowenii bo test wymagany

Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń, warto w drodze do Chorwacji odpocząć na termach.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg - korytarze tranzytowe nieobowiązkowe, nie jest wymagane posiadanie UCC.

Słowacja tranzyt do 8 godzin,obowiązują korytarze tranzytowe i nie można nocować.
Obrazek

Według relacji dojazd z Polski do granicy HR w większości bez kontroli meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256.html[/quote]
dids76
Koneser
Re: Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.08.2021 20:27

surfing napisał(a):Zgodnie z rozporządzeniem władz Republiki Chorwacji ........

Mosz chłopie cierpliwość :oczko_usmiech: :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2021 20:50

Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 14.08.2021 00:56

SebastianM napisał(a):
Pudelek napisał(a):
robertms napisał(a):
Pudelek napisał(a):Od półtorej miesiąca nie ma godziny, aby ktoś nie zadawał na kolejnej stronie po raz tysięczny tego samego pytania odnośnie Węgier i Słowacji :lol: Zastanawiam się nad napisaniem pracy doktorskiej na ten temat :P

Nie od miesiąca, czy dwóch, ale co najmniej od zeszłego roku dezinformacja ma się coraz lepiej - nie tylko na tym forum.
Pewnie nawet habilitację byś przeprowadził... ;)

Dużą zasługę w tej dezinformacji odgrywa strona gov. Ja nie wiem czy tam zawsze byli partacze, ale ręce opadają - odnośnie Czech też podają niepełną prawdę.

Dlatego ja sprawdzam informacje ma oficjalnej stronie UE.

która też podaje informacje niepełne albo niekoniecznie prawdziwe... Już pomijam fakt beznadziejne tłumaczenie (W przypadku Węgier: Niezależnie od obywatelstwa pasażera ograniczenia nie mają zastosowania do podróżnych:
odzyskane z COVID-19 w ciągu ostatnich 6 miesięcy od daty wjazdu;
posiadające węgierskie zaświadczenie o immunitetie i towarzyszące im małoletnie dzieci;
posiadające świadectwo immunitetu uznawane przez Węgry;
przylatując na Węgry przez granice lądowe z Chorwacji, Austrii, Rumunii, Słowacji i Słowenii, z wyłączeniem przypadku wjazdu cywilnych statków powietrznych
; - nie wiem po jakiemu to jest, ale na pewno nie po polsku). Niestety, ale żeby być czegoś zupełnie pewnym to należałoby chyba czytać oryginalne przepisy, a tych pracownicy polskich ambasad chyba również często nie widzieli na oczy.
walcherowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walcherowicz » 14.08.2021 09:13

A jaka najlepsza trasa by z Wrocławia objechać ogólnie całą Słowenię, czyli jechać przez Węgry (przez Budapeszt to zbyt wiele km)?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.08.2021 09:23

walcherowicz napisał(a):A jaka najlepsza trasa by z Wrocławia objechać ogólnie całą Słowenię, czyli jechać przez Węgry (przez Budapeszt to zbyt wiele km)?

Brno - Bratysława - M86 - Chorwacja
walcherowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walcherowicz » 14.08.2021 11:33

Tutaj kawałek przez Słowenię się jedzie. To wtedy naprowadzić na Lenti?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.08.2021 13:49

walcherowicz napisał(a):Tutaj kawałek przez Słowenię się jedzie. To wtedy naprowadzić na Lenti?

Można na Lenti. Ja jednak zawsze jeżdżę na Redics i kawałek Słowenii przez lendave omijając słoweńską autostradę.
pdw88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdw88 » 14.08.2021 20:28

Czy obecnie mogę ominąć płatną drogę na Słowacji jadąc od Barwinka w kierunku Miszkolca?
Gdzie skręcić?
gandw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandw » 14.08.2021 22:50

Jak teraz jeździcie końcówkę Węgier? Chodzi mi o łącznik między 86 a M70 na przejście graniczne Letenye. Kiedyś jeździłem przez Słowenię, ale teraz wolałbym jedno przejście graniczne mniej.

Czy ta droga przez Lenti jest ok? Bo Mapy Google sugerują wjazd na Słowenię i powrót na Węgry:
https://goo.gl/maps/DKsVNS89tmQMAtrn9
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 380
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone