Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachu511
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachu511 » 11.08.2021 14:03

gas80 napisał(a):Jechałem 7-miejscową Dacią Lodgy w 6 osób i miałem winietę D1. Jeśli bus nie przekracza 3,5 tony, to jedź śmiało na takiej samej

Czyli z tego co mówisz 9 osobowy Renault Master również przejdzie na D1?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.08.2021 14:08

stachu511 napisał(a):
gas80 napisał(a):Jechałem 7-miejscową Dacią Lodgy w 6 osób i miałem winietę D1. Jeśli bus nie przekracza 3,5 tony, to jedź śmiało na takiej samej

Nie, D1 jest do 7 osób włacznie. 8-9 to D2. Zawsze jeżdziliśmy na D2 bo rejestracja była na 8 osób. A w tym roku mamy identyczną budę ale wewnątrz tylko 7 miejsc - stąd było moja zawahanie czy na pewno mogę tę tańszą opcję
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 11.08.2021 14:24

Kapitańska Baba napisał(a):
stachu511 napisał(a):

Nie, D1 jest do 7 osób włacznie. 8-9 to D2. Zawsze jeżdziliśmy na D2 bo rejestracja była na 8 osób. A w tym roku mamy identyczną budę ale wewnątrz tylko 7 miejsc - stąd było moja zawahanie czy na pewno mogę tę tańszą opcję

Wewnątrz chyba mniej ważne od tego, co w dow. rej.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.08.2021 14:31

robertms napisał(a):

Tak - w poprzednich latach w dowodzie było 8 miejsc, w tym roku wersja z zapisem w dowodzie 7 miejsc.
twism23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twism23 » 11.08.2021 14:54

Co to za info że nie można wracać ani wjeżdżać przez Zwardoń bo zamknięta D3 remont i film jakiś kręcą
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 11.08.2021 15:06

twism23 napisał(a):Co to za info że nie można wracać ani wjeżdżać przez Zwardoń bo zamknięta D3 remont i film jakiś kręcą

No zamknięta - na Zwardoń nie pojedziesz, na Mosty u Jablunkova bez problemu.
Odpal google
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 11.08.2021 15:10

Starą drogą można jechać na Zwardoń.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 11.08.2021 16:23

mentos2504 napisał(a):Starą drogą można jechać na Zwardoń.

Drogą nr. 12 można spokojnie jechać od Zwardonia w kierunku Żyliny tak jak dawniej się jeździło :) https://www.google.pl/maps/dir/Zwardo%C ... authuser=0
gas80
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gas80 » 11.08.2021 16:34

robertms napisał(a):

Tak - w poprzednich latach w dowodzie było 8 miejsc, w tym roku wersja z zapisem w dowodzie 7 miejsc.

Dokładnie tak 7 max miejsc z kierowcą włącznie w dowodzie i max 3'5 tony.
Pozdrawiam
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 11.08.2021 16:42

max21 napisał(a):
Drogą nr. 12 można spokojnie jechać od Zwardonia w kierunku Żyliny tak jak dawniej się jeździło :) https://www.google.pl/maps/dir/Zwardo%C ... authuser=0

A po co się pchać do "centrum" Čadcy? Zamknięty jest tylko odcinek od granicy do Svrčinovca, nowa część autostrady jest dostępna.
https://tiny.pl/9m3wr
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 19:33

dids76 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Mam pytanie do jeżdżacych przez Węgry płatnymi drogami.
Jadę busem poniżej 3,5 tony i 7-miejscowym. Czy dobrze rozumiem że obowiązuje mnie winieta D1? Wolę się po prostu upewnić, może ktoś miał podobną sytuację.
Z góry dziękuję za pomoc

Według ematrica https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ winieta D1 obowiązuje na auta o masie mniejszej lub równej 3,5t i zarejestrowane na mniej lub równo 7 osób

Tak to rozumiem i chyba taką kupię. Najwyżej będę się tłumaczyć z tego że to bus :roll:

Spokojnie jak masz w dowodzie 7 miejsc to winieta D1. Kontrola odbywa się automatycznie i jak nie masz nic opłacone to dopiero zatrzymują.
Kupuj na stronie https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ bo inni to pośrednicy i mają dostęp do danych samochodu, a w przypadku samochodu 8 osobowego (z winietą D1) potrafią do właściciela przysłać mandat. Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ to się nie zdarza bo oficjalny system nie ma dostępu do danych z Polski.

Ps. Macie inne auto czy zmieniona ilość miejsc na 7 ?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 19:42

el_guapo napisał(a):
twism23 napisał(a):Co to za info że nie można wracać ani wjeżdżać przez Zwardoń bo zamknięta D3 remont i film jakiś kręcą

No zamknięta - na Zwardoń nie pojedziesz, na Mosty u Jablunkova bez problemu.

Pojedziesz starą 12
Objazd D3 startą 12 dodatkowe 5-10 minut https://pl.mapy.cz/s/cenetubaga

Od 09.08.21 do 31.08.21 zamknięty zostanie odcinek autostrady D3 Zwardoń/Skalite – Svrčinovec/Świerczynowiec
https://www.ndsas.sk/press/press-narodn ... -skalite-1[/quote]
Krzyschu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyschu » 12.08.2021 06:32

surfing napisał(a):Od 5 lipca możesz na Węgrzech nocować w dowolnym miejscu i dojechać do miejsca noclegu dowolną trasą.
Możesz zwiedzać muzea, korzystać z kąpielisk, stołować się w restauracjach, robić zakupy w sklepach.
Maski - nie ma obowiązku zakładania. Jedź śmiało 86

Dzięki za odpowiedź ale wydaje mi się, że żadne z tych możliwości nie tłumaczy samochody w środku nocy jadącego w kierunku Chorwacji.

Pytanie jak potraktuje taką nadinterpretację policja w razie kontroli.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 12.08.2021 06:52

Ni jak.
Bo to żadna nadinterpretacja - nie ma korytarzy tranzytowych. Możesz jechać jak chcesz. Niby co trzeba jeszcze wytłumaczyć?
Jechałem w lipcu - zaraz po zniesieniu korytarzy, 86, M86 i 74 i nie było żadnych problemów.
Znajomy jechał dokładnie tydzień temu na noc - M86, 86, bez problemów.
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 12.08.2021 06:59

A czy ktoś ostatnio jechał przez Sahy -> centrum Budapesztu -> autostrada kierunek Letenye?
czy są jakieś utrudnienia na tej trasie?
czy przez centrum Budapesztu bez problemów można przejechać?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 377
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone