Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 09.08.2021 19:38

Jedyna kontrola na granicy H Cro. Węgrzy dowody a ChorwaChorwaci certyfikaty Covid. Bez sprawdzania
niezaszczepiony2
Turysta
Wjazd na Słowację Covid, kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezaszczepiony2 » 10.08.2021 23:32

Witam

Jeśli 10 sierpnia o 12:00 został mi aplikowany Covid w postaci szczepionki J&J to czy mogę o 24 sierpnia o godzinie 12:00 przekroczyć granicę Polska-Słowacja i nie jechać tymi korytarzami?

Na paszporcie nie ma info o godzinie.

Co jeśli przekroczę granicę 24 sierpnia o 10:00, czy mogę o godzinie 12:00 wyjść z auta i spokojnie przejść się po Słowacji?

A może muszę czekać na północ 24/25 sierpnia? Czyli jeśli przekroczę granicę 24 sierpnia o godzinie 22:00 to mogę o godzinie 24:00 czyli 25 sierpnia 0:00 podróżować już jak zaszczepiony?
krzygaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzygaj » 11.08.2021 07:28

Mam pytanie o zakup winiet czy winiety zakupione https://e-autopalyamatrica.hu/pl/ i https://eznamka.sk/pl przychodzą/są aktywne(oczywiście od wybranej daty) zaraz po dokonaniu płatności kartą?
Chodzi mi o to, by dokonać zakupu jak najpóźniej w razie jakby wyjazd nie doszedł do skutku.

Dzięki
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2021 07:35

Słowacka tak, ale chyba w dniu wyjazdu już nie wykupisz na ten dzień, ale nie jestem pewna.

Węgierska - od ręki na @ jest. Co ważne zachowaj plik z potwierdzeniem przez rok, tyle czasu mają na nadanie mandatu, a czasami coś im w systemie nie wskoczy i może być problem, a tak masz dowód. Polecam zmienić język na HU, koszt winiety będzie realny, w języku PL czy ENG przepłacisz (19,26 eur vs. 5200 Ft, różnica ok 20 zł na miesięcznej).
surfing
Croentuzjasta
Re: Wjazd na Słowację

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 07:47

niezaszczepiony2 napisał(a):czy mogę przekroczyć granicę Polska-Słowacja i nie jechać tymi korytarzami?

osoby zaszczepione mogą jechać dowolną trasa, ale muszą zarejestrować formularz e-hranica.

aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 07:49

krzygaj napisał(a):Mam pytanie o zakup winiet czy winiety zakupione https://e-autopalyamatrica.hu/pl/ i https://eznamka.sk/pl przychodzą/są aktywne(oczywiście od wybranej daty) zaraz po dokonaniu płatności kartą?

Słowacja i Węgry potwierdzenie dostajesz do kilku minut - można kupić nawet w dniu wyjazdu.
@Piekara ciekawe spostrzeżenie z tą płatnością w zależności od wybranego języka strony www.
Krzyschu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyschu » 11.08.2021 07:52

Witam,

Od kilku lat jeżdzę do Chorwacji przez Węgry. Jestem kolejną osobą, która dopyta o kwestie tranzytu.
Nie mam zamiaru nocować, zwiedzać w drodzę do Chorwacji, czyli obowiązuje mnie tranzyt. W związku z tym, co w przypadku kontroli w środku nocy na drodze 86 np w Körmend. Czy ktoś jechał poza korytarzem bez nocelgu? Jakieś kontrole w środku nocy na drodze M85, M86, 86?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 08:05

Od 5 lipca możesz na Węgrzech nocować w dowolnym miejscu i dojechać do miejsca noclegu dowolną trasą.
Możesz zwiedzać muzea, korzystać z kąpielisk, stołować się w restauracjach, robić zakupy w sklepach.
Maski - nie ma obowiązku zakładania. Jedź śmiało 86
niezaszczepiony2
Turysta
Re: Wjazd na Słowację

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezaszczepiony2 » 11.08.2021 08:25

surfing napisał(a):
niezaszczepiony2 napisał(a):czy mogę przekroczyć granicę Polska-Słowacja i nie jechać tymi korytarzami?

osoby zaszczepione mogą jechać dowolną trasa, ale muszą zarejestrować formularz e-hranica.

aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html

ale w dniu przejazdu nie minie jeszcze 14 dni od zaszczepienia, czyli jade jako niezaszczepiony, chyba ze w takim przypadku moge jechac dowolna trasa?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 11.08.2021 08:44

Ehranica, jeśli już, dotyczy osób jadących docelowo na Słowację, nie tranzytu.

Zresztą chyba nawet i to nie jest wymagane. Mąż był na Słowacji służbowo 5 dni na początku lipca i nikt niczego nie sprawdzał, rejestracja w hotelu na podstawie dowodu.
walcherowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walcherowicz » 11.08.2021 09:56

Mnie interesuje trasa jak prawnie bez szczepień oraz testów jechać od Chorwacji--> Węgry--> Czechy--> Słowacja--> Polska.
Boję się, że Węgry mogą mieć problem gdyż tranzyt obejmuje ściśle trasy tak jak na stronie gov jest to zaznaczone.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 11.08.2021 10:24

krzygaj napisał(a):Mam pytanie o zakup winiet czy winiety zakupione https://e-autopalyamatrica.hu/pl/ i https://eznamka.sk/pl przychodzą/są aktywne(oczywiście od wybranej daty) zaraz po dokonaniu płatności kartą?
Chodzi mi o to, by dokonać zakupu jak najpóźniej w razie jakby wyjazd nie doszedł do skutku.

Dzięki

Węgierską kup lepiej bezpośrednio na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ - strona podana przez Ciebie i tak odsyła do nich w sprawach jakichkolwiek zmian i problemów, a unikasz też dodatkowej opłaty, o której pisze piekara114
walcherowicz
Turysta
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) walcherowicz » 11.08.2021 10:38

Planuję objazd Słowenii.
Jako, że od 15 sierpnia jest zmożona kontrola covidowa, myślę by przejechać przez Węgry. Pytanie brzmi którędy można jechać w Węgrzech. Bo na stronie Gov jest napisane, że tylko wyznaczonymi trasami...
dids76
Koneser
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.08.2021 10:45

walcherowicz napisał(a):Planuję objazd Słowenii.
Jako, że od 15 sierpnia jest zmożona kontrola covidowa, myślę by przejechać przez Węgry. Pytanie brzmi którędy można jechać w Węgrzech. Bo na stronie Gov jest napisane, że tylko wyznaczonymi trasami...

Można wszystkimi trasami przez Węgry jechać, nie ma już korytarzy.
Było już jakieś pierdylion razy tu na forum pisane :wink:
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.08.2021 11:07

walcherowicz napisał(a):Mnie interesuje trasa jak prawnie bez szczepień oraz testów jechać od Chorwacji--> Węgry--> Czechy--> Słowacja--> Polska.
Boję się, że Węgry mogą mieć problem gdyż tranzyt obejmuje ściśle trasy tak jak na stronie gov jest to zaznaczone.

Setki osób z Polski jedzie trasą 86 bez żadnych problemów
Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 375
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone