Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
surfing
Croentuzjasta
Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 09.08.2021 15:18

Martina11 napisał(a):Którędy możemy jechać przez Węgry? Czytam tutaj jednak, że trasy tranzytowe są zniesione - dla wszystkich czy tylko dla osób zaszczepionych? Na gov.pl widnieje tyle informacji, że już nic nie wiem. Bardzo proszę o jasną i prezycyjną odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam

Aby dojechać do Chorwacji niezbędny jest nam tylko Dowód Osobisty. Enter Croatia jest nieobowiązkowe.Jeżeli nie masz potwierdzenia szczepień to testy (taniej niż w Polsce) można zrobić na miejscu w Chorwacji. Stan prawny na 09.08.2021

Zasady wjazdu do Chorwacji obowiązujące od 26.08.21 do 15.08.2021r. https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... 15082021-r

Zasady tranzytu dla jadących do Chorwacji tylko z Dowodem Osobistym:

Podczas tranzytu testy i UCC nieobowiązkowe w każdym z poniższych Państw:

Czechy wybór trasy bez ograniczeń, ale nie można nocować.

Austria tranzyt autostradą ale nie można nocować. W praktyce można zjechać na stacje benzynową w pobliżu autostrady.

Słowenia tranzyt do 12 godzin, wybór trasy bez ograniczeń ale nie można nocować. Od 15.08.21 wymagany test

Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń, warto w drodze do Chorwacji odpocząć na termach.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg - korytarze tranzytowe nieobowiązkowe, nie jest wymagane posiadanie UCC.

Słowacja tranzyt do 8 godzin,obowiązują korytarze tranzytowe i nie można nocować.
Obrazek

Według relacji dojazd z Polski do granicy HR w większości bez kontroli meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256.html
Ostatnio edytowano 09.08.2021 15:23 przez surfing, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 15:19

Precyzyjne jest wszystko opisane we wcześniejszych postach. :!: :!: :idea: :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 15:24

Martina11 napisał(a):Witajcie, mam świadomość, że pytanie przewija się już forum, jednakże pogubiłam się. Wyjazd dziś w nocy, pierwszy raz, dodatkowo jesteśmy niezaszczepieni. Którędy możemy jechać przez Węgry? Czytam tutaj jednak, że trasy tranzytowe są zniesione - dla wszystkich czy tylko dla osób zaszczepionych? Na gov.pl widnieje tyle informacji, że już nic nie wiem. Bardzo proszę o jasną i prezycyjną odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam

Przez Węgry możesz jechać dowolną trasą.
Ale na granicy HU/HR możesz być poproszona o okazanie np. testów.
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 09.08.2021 15:35

krzygaj napisał(a):Mam jeszcze dylemat jak przejechać odcinek z A1 do Słowacji(Cadca):
1 - zjechać z A1 na Żory, Skoczów, Cieszyn i dalej 11: https://goo.gl/maps/xgzL8qBehurZaiJBA
2 - w Mszanie zjechać na Skrbeńsko, Karwina, Cieszyn po Czeskiej stronie i dalej 11: https://goo.gl/maps/Wc8sHYsZfvK6w5UX9

To Ci jeszcze dorzucę 3 możliwość, z której korzystam ;)
A1 Żory - Cieszyn
Martina11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martina11 » 09.08.2021 15:43

Ambasa twierdzi, że mogę się poruszać tylko tranzytem - i bądź tu człowieku mądry, skoro z różnych źródeł otrzymujemy różne informacje... Na jakiej stronie znaleźliście informację, że trasy tranzytowe są nieobowiązkowe? (z gov.pl to nie wynika) Testy mamy antygenowe, których, z tego co widziałam Węgrzy nie respektują. Widziałam wcześniejsze posty i serdecznie dziękuję, że komuś się chciało kolejny raz odpowiedzieć. Wybaczcie moja dociekliwość, wolę dokładnie się dowiedzieć i nie martwić się połowę trasy... Dziękuję!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 16:03

Aktualne informacje są na forum CRO.PL
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 09.08.2021 16:06

Właśnie wracam, dlaczego Google pokazuję że D3 od Czadcy do PL jest zamknięta?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 16:08

truedomel napisał(a):Właśnie wracam, dlaczego Google pokazuję że D3 od Czadcy do PL jest zamknięta?

Przeczytaj posty na poprzedniej stronie.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 09.08.2021 16:15

Janusz Bajcer napisał(a):
truedomel napisał(a):Właśnie wracam, dlaczego Google pokazuję że D3 od Czadcy do PL jest zamknięta?

Przeczytaj posty na poprzedniej stronie.

Zapytałem bez czytania poprzednich stron, winieta do północy więc każda minuta cenna, doczytałem poprzednią stronę i w drogę. Pozdrawiam
Martina11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martina11 » 09.08.2021 16:16

Janusz Bajcer napisał(a):Aktualne informacje są na forum CRO.PL

Ok, tylko skąd te aktualne informacje czerpiecie? Jaki przepis w ten sposób interpretujecie? Przecież nie odpowiem policji, że informacje wzięłam z forum cro.pl, bo tam były aktualne
Kurcze, cofałam się w postach i niestety nie znalazłam podstawy, która jest interpretowana. Być może coś przeoczyłam - stąd moja prośba o pomoc...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 16:19

Pomoc masz udzieloną.
Ile razy można odpowiadać, że tranzytu nie ma.
Martina11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martina11 » 09.08.2021 16:27

Janusz Bajcer:
"zasady tranzytu były następujące:
Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami: link
Informacje o przejściach granicznych, wjeździe i wyjeździe z Węgier w drogowym ruchu tranzytowym, trasach przejazdu, czasie oczekiwania na odprawę, informacje o sytuacji drogowej, miejscach postojów oraz czasie wyznaczonym na opuszczenie terytorium Węgier itp. znajdują się na stronie internetowej węgierskiej policji:

Zgodnie z odnośnikiem, który podałeś. Czytałam nie raz. Skąd więc informacja, że tranzytu nie ma? Źródło?

I proszę, nie irytuj się tak "ile razy można odpowiadać?" bo grzecznie pytam, a jak nie masz ochoty to nie odpowiadaj, po drugiej stronie też siedzi człowiek.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2021 16:44

Informacje na stronach rządowych są nieaktualne.
Jeśli uważasz że tak, jedź korytarzami tranzytowymi.
Jadąc do Chorwacji i wracając spałem w miejscowościach poza korytarzami.
Tankowałem tam benzynę, robiłem zakupy, wnuki pluskały się w Balatonie.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 09.08.2021 17:35

Martina11 napisał(a):Ambasa twierdzi, że mogę się poruszać tylko tranzytem - i bądź tu człowieku mądry, skoro z różnych źródeł otrzymujemy różne informacje... Na jakiej stronie znaleźliście informację, że trasy tranzytowe są nieobowiązkowe? (z gov.pl to nie wynika) Wybaczcie moja dociekliwość, wolę dokładnie się dowiedzieć i nie martwić się połowę trasy... Dziękuję!

Trochę masz racji bo przepisy ,,zawieszono" komunikatem Ambasady Węgier https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0110655723 . Nie nam wnikać co jest przyczyną tej zawiłości prawnej, ale praktyka i relacje forum meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256-390.html#p2229786 pokazują że od ponad miesiąca wirus na Węgrzech jest w zawieszeniu ;) Brak kontroli na granicach, policja po staremu zajmuje się pilnowaniem porządku, maski w odstawce itp.

Tak było już 17.07.21
surfing napisał(a):
hektor03 napisał(a):Nie jesteśmy zaszczepieni, więc nocleg po drodze odpada.

Od 05.07.2021 na Węgrzech nie musisz mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z noclegów, term oraz restauracji.
Ambasada Węgier w Warszawie informuje że możliwy jest zjazd z wyznaczonych tras w celu noclegu lub pobytu turystycznego.
https://varso.mfa.gov.hu/pol/news/konzu ... o-beutazas

Obłożenie term w Hajduszaboszlo ok.40%
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 374
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone