Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kinorex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinorex » 05.08.2021 12:33

Cześć,
próbuję wypełnić formularz ehranica SK

Jestem z tych niezaszczepionych. Jadę w celach turystycznych. Czy muszę mieć RT-PCR? Wydawało mi się, że objadę trasę na teście antygenowym, tym bardziej, że w teorii tranzyt nie wymaga niczego. A jednak w formularzu muszę coś wybrać. Po kliknięciu w opcję testu antygenowego odpalają się obowiązkowe opcje dla Polaków, że potwierdzam, że jestem uczniem/studentem.

Ktoś miał podobnie?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 05.08.2021 14:29

kit napisał(a):Trasy tranzytowe przez Słowację obowiązują, ale mam pytanko z tych bardziej szczegółowych:

odcinek Banská Bystrica - Zvolen jest płatny, lub można jechać prawie równolegle bez winiety, czy odcinek tej trasy tranzytowej odnosi się zarówno do odcinaka płatnego jak i nie płatnego, czy można jechać "bokiem" omijając ten płatny docinek bez problemów?

Jeżeli nie jesteś zarejestrowany na formularzu e-hranica przejazd tranzytowy przez Słowację musi się odbyć po wyznaczonych trasach które prowadzą w większości autostradami. Nie zalecam w tranzycie zjeżdżać z autostrady.

Inna sprawa że jadąc przez Słowację jakąkolwiek opcją zdecydowanie warto mieć opłacone autostrady.

Polska-Austria/Węgry
1. Chyżne-Trstená, Dolný Kubín, Martin, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, Bratislava (Bratislava -Jarovce – Kittsee/ Čunovo – Rajka).
2. Chyżne-Trstená, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Zvolen, Šahy – Parassapuszta.
3. Zwardoń-Skalité, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, Bratislava (Bratislava -Jarovce – Kittsee/ Čunovo – Rajka).
4. Barwinek-Vyšný Komárnik, Svidník, Giraltovce, Prešov, Košice, Milhosť – Tornyosnémeti.
Obrazek
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 05.08.2021 17:47

kinorex napisał(a):Cześć,
próbuję wypełnić formularz ehranica SK

Jestem z tych niezaszczepionych. Jadę w celach turystycznych. Czy muszę mieć RT-PCR? Wydawało mi się, że objadę trasę na teście antygenowym, tym bardziej, że w teorii tranzyt nie wymaga niczego. A jednak w formularzu muszę coś wybrać. Po kliknięciu w opcję testu antygenowego odpalają się obowiązkowe opcje dla Polaków, że potwierdzam, że jestem uczniem/studentem.

Bez szczepień nie pozwiedzasz Słowacji - tylko tranzyt.
Osoby zaszczepione po wypełnieniu formularza e-hranica mogą swobodnie wjechać do Słowacji dowolnym przejściem i nie muszą się trzymać wyznaczonych tras tranzytowych.
Pozostałem osoby mogą przejechać tranzytem wyłącznie po wyznaczonych trasach (przesyłam w załączeniu). Test RT-PCR niczego w tym przypadku nie zmienia.
kaltes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltes » 05.08.2021 18:42

Enter Croatia - tak, wiem - nieobowiązkowy. Prześledziłem cały długi wpis na głównej, więc właściwie wszystko wiem poza jedną rzeczą. Jeśli mamy pobyt do danego dnia, ale w Chorwacji pozostaniemy dzień dłużej ze względu na nocleg w drodze powrotnej (miejsce ani tym bardziej apartman niezarezerwowany) to jak uzupełnić czas pobytu? Do dnia wyjazdu z Chorwacji, czy jednak do dnia zarezerwowanej kwatery? A może jednak w ogóle dać sobie spokój bo Letenye stare (I) albo Letenye autostradowe (II) i tak jest na tyle przejezdne końcem wakacji (31.08) że nie ma sensu tego w ogóle wypełniać?
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 05.08.2021 19:16

A prześledziłeś również to co na stronie Enter Croatia?
Często zadawane pytania i odpowiedzi związane z wypełnieniem formularza znajdziesz tutaj.
Punkt 8 wydaje się być niejako odpowiedzią na Twoje pytanie.
kaltes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltes » 05.08.2021 20:08

aciol napisał(a):A prześledziłeś również to co na stronie Enter Croatia?
Często zadawane pytania i odpowiedzi związane z wypełnieniem formularza znajdziesz tutaj.
Punkt 8 wydaje się być niejako odpowiedzią na Twoje pytanie.

No tak, poczytałem forum, a o oficjalnych stronach zapomniałem. Brawo ja. Wielkie dzięki!
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 05.08.2021 21:01

mchrob napisał(a):
xcreatura napisał(a):Jak pojade od Cieszyna przez Mosty koło Jabłonkowa to niby nie mogę jechać?

Jak się zarejestrujesz to możesz. Ale to tylko teoria.

Akurat na tym przejściu słowacki patrol stoi praktycznie cały czas i co któryś samochód zatrzymują (ja przejeżdżałem normalnie, ale trzepali kogoś innego), a ponieważ to nie jest przejście tranzytowe, to w tym przypadku rejestracja jest wysoce wymagana.
Patikom
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patikom » 05.08.2021 21:02

Nawet jeśli jedziecie tranzytem przez Słowację wypełniacie formularz covidowy?
kinorex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinorex » 05.08.2021 22:08

surfing napisał(a):Bez szczepień nie pozwiedzasz Słowacji - tylko tranzyt.

To jasne, nie zamierzam. Pytanie bardziej w kierunku czy wypełniać e-hranicę, skoro jadę tylko tranzytem? Czy są jakieś korzyści z tego tytułu?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 05.08.2021 22:53

Możesz legalnie np. zrobić zakupy na stacji benzynowej, bo formalnie bez rejestracji możesz zatrzymać się tylko na tankowanie ;)
krzygaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzygaj » 06.08.2021 07:31

hmm... cały czas biję się z myślami czy jechać na stare przejście Letenye czy na Dolga Vas/Mursko.... ?

Będę jechać w niedzielę 15.8 ok godz 13 będę na granicy...
Pewnie wszystko zależy od meldunków z przejść na hak.hr, tylko ostatnio coś nie widzę danych z przejścia Mursko... :?
Może zamkniete?
surfing
Croentuzjasta
Zwardoń zamknięta autostrada w SK od 09.08.21 do 31.08.21

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 06.08.2021 11:55

D3 Słowacja Zwardoń zamknięcie od 09.08.21 do 31.08.21

Od 09.08.21 do 31.08.21 zamknięty zostanie odcinek autostrady D3 Zwardoń / Skalite – Svrčinovec / Świerczynowiec

https://www.ndsas.sk/press/press-narodn ... -skalite-1
nowyuser
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowyuser » 06.08.2021 14:06

Jechał ktoś ostatnio przez Cieszyn i przez Mosty koło Jabłonkowa zatrzymują na przejściu CZ/SŁ, że niby przejście nie tranzytowe ? Czy nie przejmować się i tamtędy jechać na tranzyt D3 na Słowacji.
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 06.08.2021 14:31

nowyuser napisał(a):Jechał ktoś ostatnio przez Cieszyn i przez Mosty koło Jabłonkowa zatrzymują na przejściu CZ/SŁ, że niby przejście nie tranzytowe ? Czy nie przejmować się i tamtędy jechać na tranzyt D3 na Słowacji.

Naprawdę nie można kilku postów wstecz poczytać?
Jedne i te same pytania się przewijają i w większości jest do nich odpowiedź... :roll:
Tak patrol (celnicy, policja) stoi w dzień i w nocy. Jechałem 22.07 wracałem 04.08.
Ale kolega kilka postów wyżej napisał to dokładniej.

Pudelek napisał(a):
mchrob napisał(a):
xcreatura napisał(a):Jak pojade od Cieszyna przez Mosty koło Jabłonkowa to niby nie mogę jechać?

Jak się zarejestrujesz to możesz. Ale to tylko teoria.

Akurat na tym przejściu słowacki patrol stoi praktycznie cały czas i co któryś samochód zatrzymują (ja przejeżdżałem normalnie, ale trzepali kogoś innego), a ponieważ to nie jest przejście tranzytowe, to w tym przypadku rejestracja jest wysoce wymagana.
Kltom
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kltom » 06.08.2021 14:39

Witam.Za tydzień jade pierwszy raz na chorwacje przez Słowację i Wegry.Gogle Maps mi pokazuje cały czas ze musze na mały odcinek wjechać na Słowenię.Mam pytanie czy ten odcinek można minąć a jak nie to czy on jest platny.Pizdrawian
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 371
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone