Bartender napisał(a):Witam, czy na Węgrzech dalej obowiązuja trasy tranzytowe, wyjeżdżam w niedzielę i nie wiem czy lecieć Słowacja, Węgry czy Czechy, Austria, Słowenia?
ravc napisał(a):Czy przez Węgry można przejechać tylko trasami tranzytowymi?
Leszek1975 napisał(a):Aby wjechać na zwiedzanie Węgier muszę się gdzieś rejestrować na jakiejś rządowej stronie tak jak na Słowacji?
Gregory66 napisał(a):Witam, czytam praktycznie wszystkie posty dotyczące tranzytu przez Węgry. Opinie są różne nt tranzytu. Mam jednak pytanie: czy jadąc tranzytem bez nocowania na Węgrzech muszę jechać wyznaczonym korytarzem. Dodatkowo nadmieniam, że mam szczepienie przeciw Covid
romman napisał(a):Jak to jest z Węgrami? Tranzyt tylko przez korytarze czy w końcu nie?
Czyli legalnie, bez zamiaru zatrzymania się na Węgrzech nie mozna jechać poza korytarzami?
Dziękuję z góry za odpowiedź
dorotaMD8324 napisał(a):A jak wyglada sytuacja w przypadku Slowacji? Tez tylko drogami tranzytowymi? Ruszamy w przyszlym tygodniu z poludnia Polski i zastanawiamy sie czy mozna swobodnie przejechac przez przejscie na Koniecznej czy moze tez lepiej wybrac sie na Barwinek, ktory jest zaznaczony wlasnie na mapkach tranzytowych
W zasadzie roznica w km jest bardzo niewielka, ale jestem ciekawa czy ktos sie orientuje jak to wyglada w praktyce
Węgry wybór trasy i pobyt przy wjeździe lądem bez ograniczeń, warto w drodze do Chorwacji odpocząć na termach.
Na Węgrzech nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń aby korzystać z campingów, noclegów, term, restauracji i dowolnych dróg, nie jest konieczne posiadanie UCC.
https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd---pr ... -wegrzech4Zasady wjazdu do Chorwacji obowiązujące od 26.08.21 do 15.08.2021r.
https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... 15082021-rAby dojechać do Chorwacji
niezbędny jest nam tylko
Dowód Osobisty.
stan prawny na 29.07.2021
Enter Croatia jest nieobowiązkowe.
Jeżeli nie masz potwierdzenia szczepień to
testy (taniej niż w Polsce)
można zrobić na miejscu w Chorwacji.
Zasady tranzytu dla jadąch do Chorwacji tylko z Dowodem Osobistym:
Testy i UCC nieobowiązkowe podczas tranzytu w każdym z poniższych Państw.
Niemcy tranzyt bez ograniczeń
Czechy wybór trasy bez ograniczeń, ale nie można nocować.
Austria tranzyt autostradą ale nie można nocować. W praktyce można zjechać na stacje benzynową w pobliżu autostrady.
Słowenia tranzyt do 12 godzin, wybór trasy bez ograniczeń ale nie można nocować.
Słowacja tranzyt do 8 godzin,obowiązują korytarze tranzytowe i nie można nocować.
Węgry wybór trasy,nocleg gastronomia bez ograniczeń, nie jest konieczne posiadanie UCC
https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd---pr ... -wegrzech4Według relacji dojazd z Polski do granicy HR w większości bez kontroli
meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256.htmlPs.
Ze względu na ciągłe powtarzające się pytania, tydzień temu utworzyłem wątek
Chorwacja 2021 niezbędne dokumenty do podróży który wylądował w śmieciach
chorwacja-niezbedne-dokumenty-do-podrozy-skrot-jak-dojechac-t56376.html#p2226783 natomiast kłamliwy
uwaga-droga-nr-11-e75-juz-platna-t43628-45.html#p2227646 od lat wprowadza w błąd zamiast wylądować w koszu.
Panie @Januszu, z całym szacunkiem do włożonej pracy w
aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html ale wątek ten z czasem stał się tak przejrzysty jak przepisy podatkowe. Spodziewałem się raczej przypięcia mojego wątku który w skrócie uzupełniał sprawy tranzytu i niezbędnych dokumentów.
Chyba na tym forum chcemy pomagać w dotarciu do Chorwacji?
Pozdrawiam