Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 13.07.2016 12:55

Kruszyn napisał(a):Może być najszybsza i cos pomiędzy ;) Frycowe czasem trzeba zaplacić jak się jedzie pierwszy raz ;)

Najszybsza z Twojej lokalizacji to taka: https://goo.gl/maps/ngDZPPh4Jn72 tylko, że po drodze Słowenia i duża opłata za autostradę, chyba że wybierzesz wariant z objazdem przez Mureck, Lenart, Ptuj (szczegóły w wielu wątkach tutaj) no i jak widać sporo utrudnień po drodze typu remonty, itd.

Twoja trasa jest dłuższa (teoretycznie, bo jak trafisz na korki na tej najszybszej to może się okazać, że będziesz jechał dłużej), ale jak bym ją skrócił na Węgrzech i nie jechał do Budapesztu tylko skrótem drogą 81 https://goo.gl/maps/x7BC8zkJ4FR2

Ja od kilku lat przez Węgry nie jadę autostradami, bo lubię sobie 'pozwiedzać', ale wiadomo jest wtedy dłużej :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2016 13:00

Kruszyn napisał(a):Pierwszy raz ruszam i stąd pytanie czy dobra trasa ;)
https://goo.gl/maps/P6G1THEJzh32

Tylko po co na Łódż.
A na Węgrzech można drogą nr 86.
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 13.07.2016 13:25

arko2007 napisał(a):

Tylko po co na Łódż.
A na Węgrzech można drogą nr 86.

Ciekawe :) Przed chwilą sprawdziłem i okazuje się, że z Jabłonnej jest ten sam czas jadąc A2 -> A1 co S8 :) Google poszło chyba po prostu łatwiejszą drogą, bo przejazd przez Warszawę łatwiej ogarnąć jadąc na A2, niż na S8 :)

Ja na Węgrzech jeżdżę właśnie 86, ale kolega pierwszy raz, więc może łatwiej będzie mu autostradami jednak :) Nie każdy lubi jeździć 86, bo to nie autostrada, do tego sarenki przy drodze, lisy, itp. :) Ja tam lubię się pogapić na okolicę, więc i lubię tamtędy jeździć :)
Kruszyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruszyn » 13.07.2016 15:02

Ogólnie to coś poszalało Google, bo jadę do Kućište a nie Podobuče i nie koniecznie przez Łódź . :) Tak jak pisałem jadę pierwszy raz ,nie mam jakieś zaplanowanej drogi. Bardziej muszę ustawiać trasę pod względem stacji BP i możliwości płacenia kartą gdzie honorują rutex ;) Pojadę na pewno na dwa razy więc nocleg po drodze będzie, nie mam ciśnienia jechania na raz .
"Duża opłata"przez Słowenię to jaki koszt ? Wiem ze pewnie banalne pytania dla stałych bywalców ale cóż pomęczę trochę :oops:
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 13.07.2016 15:10

Kruszyn napisał(a):Ogólnie to coś poszalało Google, bo jadę do Kućište a nie Podobuče i nie koniecznie przez Łódź . :) Tak jak pisałem jadę pierwszy raz ,nie mam jakieś zaplanowanej drogi. Bardziej muszę ustawiać trasę pod względem stacji BP i możliwości płacenia kartą gdzie honorują rutex ;) Pojadę na pewno na dwa razy więc nocleg po drodze będzie, nie mam ciśnienia jechania na raz .
"Duża opłata"przez Słowenię to jaki koszt ? Wiem ze pewnie banalne pytania dla stałych bywalców ale cóż pomęczę trochę :oops:

Opłata za słoweńską autostradę to 15 euro za 7 dni lub 30 za miesiąc. :) W 7 dni w tą i z powrotem się nie wyrobisz jeśli na trochę dłuższy urlop, więc 30 euro taka przyjemność kosztuje, a ten kawałek długi nie jest, więc szkoda tej kasy :)

Jeśli z noclegiem i nie masz ciśnienia to proponuję na spokojnie przez Słowację i Węgry.
Kruszyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruszyn » 13.07.2016 16:01

MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 14.07.2016 06:55

Jeżdżę tą trasą (pokrywa się od Łodzi), przetestowałem kilka wariantów przez Słowację i Węgry i polecam taką trasę: https://goo.gl/maps/n5vWNXbg67L2
Kupując winietę na Sk nie ma sensu zjeżdżać z autostrady przed Bratysławą.
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 14.07.2016 07:02

MaReEK napisał(a):Jeżdżę tą trasą (pokrywa się od Łodzi), przetestowałem kilka wariantów przez Słowację i Węgry i polecam taką trasę: https://goo.gl/maps/n5vWNXbg67L2
Kupując winietę na Sk nie ma sensu zjeżdżać z autostrady przed Bratysławą.

Droga Gyor-Veszprem jest lepszej jakości niż Gyor-Szekesfehervar ?
Pytam bo nie widziałem jeszcze takiej opcji i nią nie jechałem. Dlaczego taka opcja :?:
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 14.07.2016 07:44

Obie drogi są podobnej jakości, ale drogą 82 jest bliżej i na wysokości Balatonu jest oddany dość nowy odcinek drogi nr 710.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 14.07.2016 07:57

MaReEK napisał(a):Obie drogi są podobnej jakości, ale drogą 82 jest bliżej i na wysokości Balatonu jest oddany dość nowy odcinek drogi nr 710.

Droga 82 jest wprawdzie trochę krótsza, ale za to dłużej się nią jedzie.
Aktualnie w jednej z miejscowości na drodze 81 budują rondo i zrobili ruch wahadłowy. Jechałem w niedzielę popołudniu więc tragedii nie było, ale w tygodniu w godzinach szczytu porannego i popołudniowego może być tam nieciekawie :cry:
cro_beginer
Turysta
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_beginer » 14.07.2016 23:51

Witam

Po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji i w związku z tym proszę o wyrozumiałość na wypadek gdyby moje rozterki były naiwne, nierozsądne etc ... Przeczytałem informacje o wielu trasach do CRO i dostałem mętliku. Stan rzeczy jest następujący:
- Rodzina 5 osobowa (2x dorośli, 3 małych dzieci)
- cel Tucepi
- pokój dostępny od południa 17 lipca (niedziela)
- wyjazd w sobotę z Warszawy
- potrzebny nocleg
Po próbie optymalizacji trasy (czas dojazdu, konieczność noclegu, korki w Słowenii itd) myślę o wyjeździe ok 10 przed południem w sobotę i wyborze dojazdu przez Słowację i Węgry
Warszawa - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Budapest - Siofok (nocleg w okolicy) - Tucepi

Więcej grzechów nie pamiętam, proszę o konstruktywną krytykę i ewentualną korektę trasy :)
pozdrawiam :)
Załączniki:
Bez tytułu.png
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.07.2016 06:27

cro_beginer napisał(a):Witam

Po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji i w związku z tym proszę o wyrozumiałość na wypadek gdyby moje rozterki były naiwne, nierozsądne etc ... Przeczytałem informacje o wielu trasach do CRO i dostałem mętliku. Stan rzeczy jest następujący:
- cel Tucepi
- potrzebny nocleg
Po próbie optymalizacji trasy (czas dojazdu, konieczność noclegu, korki w Słowenii itd) myślę o wyjeździe ok 10 przed południem w sobotę i wyborze dojazdu przez Słowację i Węgry
Warszawa - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Budapest - Siofok (nocleg w okolicy) - Tucepi

Więcej grzechów nie pamiętam, proszę o konstruktywną krytykę i ewentualną korektę trasy :)

bardziej chyba obawa o korki w CZ i koło Wiednia...;
dobry wybór i plan, realizuj, ewentualnie zmieniłbym końcowy dojazd do Siofok z ominięciem autostrad do Budy...

cro_beginer napisał(a):- Rodzina 5 osobowa (2x dorośli, 3 małych dzieci)
- cel Tucepi

ale że w jednym pokoju będziecie? chyba, że duży ten pokój, czy to skrót myślowy?
chrisvertex
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrisvertex » 15.07.2016 07:39

Witam

- cel Tucepi
- potrzebny nocleg

Ja polecam przejazd drogą 81 z Gyor - skracasz trasę o ok. 70 km, droga fajna i jest to bardzo dobra odskocznia od autostrad.
cro_beginer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_beginer » 15.07.2016 08:32

te kiero napisał(a):

- cel Tucepi
.

- cel Tucepi

ale że w jednym pokoju będziecie? chyba, że duży ten pokój, czy to skrót myślowy?

:D "apartament" ma być podobno ... ten "pokój" rzeczywiście dobrze zabrzmiał :lol:

dziękuję obie sugestie, ale mam jeszcze pytanie, jakoś nie mogę znaleźć w miarę taniego noclegu w Siofok, i w końcu na wszelki wypadek zarezerwowałem nocleg Budapeszcie za 250 zł - czy rzeczywiście dojeżdżając ok 8 wieczorem do Siofok znajdę miejsce do przencowania za rozsądne pieniądze ? czy też nie ryzykować i przespać się w tym Budapeszcie ?

pozdrawiam
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 15.07.2016 09:00

cro_beginer napisał(a):
te kiero napisał(a):

- cel Tucepi
.

- cel Tucepi

:D "apartament" ma być podobno ... ten "pokój" rzeczywiście dobrze zabrzmiał :lol:

dziękuję obie sugestie, ale mam jeszcze pytanie, jakoś nie mogę znaleźć w miarę taniego noclegu w Siofok, i w końcu na wszelki wypadek zarezerwowałem nocleg Budapeszcie za 250 zł - czy rzeczywiście dojeżdżając ok 8 wieczorem do Siofok znajdę miejsce do przencowania za rozsądne pieniądze ? czy też nie ryzykować i przespać się w tym Budapeszcie ?

pozdrawiam

Wrzuć w google Berenyi Fogado i Letenyi Panzio, pierwszy za Balaton, drugi pod Chorwacją granicą, czyli niewiele dalej niż Siofok, godzina jazdy dłużej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone