Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 15.07.2021 10:13

dajmasz napisał(a):
Lawliet napisał(a):W sobotę o tej godzinie, to przygotuj się wszędzie na korki, nie przeskoczysz

Czy w niedziele rano z reguły są mniejsze? Jedziemy z małymi dziecmi wiec opcja jechana na noc tylko w chodzi w gre co oznacza ze kolo 5-7 rano jest sie na granicy chorwackiej.

W tych godzinach w sobotę nawet na starym przejściu masz raczej murowane stanie. Do tego przy dużym natężeniu ruchu bramki na autostradzie też nie pomagają. Więc niedziela do przekroczenia granicy jest rozsądniejszym wyborem :papa:
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.07.2021 10:30

do granicy z PL w Leluchów i żabki skok do Krynicy-Zdroju. Pytanko czy przejście jest w Leluchów jest czynne?Czy ktoś jechał ta trasa?Według informacji na gov to to przejście jest zamknięte a najbliższe przejście jest chyba Mniszek nad Popradem?

Słowacy zamknęli Leluchów ale po protestach sklepikarzy się zreflektowali i otworzyli - info od znajomych.
Mniszek otwarty na 100 %
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.07.2021 10:59

Lawliet napisał(a):
do granicy z PL w Leluchów i żabki skok do Krynicy-Zdroju. Pytanko czy przejście jest w Leluchów jest czynne?Czy ktoś jechał ta trasa?Według informacji na gov to to przejście jest zamknięte a najbliższe przejście jest chyba Mniszek nad Popradem?

Słowacy zamknęli Leluchów ale po protestach sklepikarzy się zreflektowali i otworzyli - info od znajomych.
Mniszek otwarty na 100 %

Ok dzięki, czekam na więcej informacji w kwestii Leluchów:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2021 12:55

amatus1 napisał(a):Ok dzięki, czekam na więcej informacji w kwestii Leluchów:)

Masz info w PW.
dajmasz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dajmasz » 15.07.2021 13:42

Bratwojciech napisał(a):
dajmasz napisał(a):
Lawliet napisał(a):W sobotę o tej godzinie, to przygotuj się wszędzie na korki, nie przeskoczysz

Czy w niedziele rano z reguły są mniejsze? Jedziemy z małymi dziecmi wiec opcja jechana na noc tylko w chodzi w gre co oznacza ze kolo 5-7 rano jest sie na granicy chorwackiej.

W tych godzinach w sobotę nawet na starym przejściu masz raczej murowane stanie. Do tego przy dużym natężeniu ruchu bramki na autostradzie też nie pomagają. Więc niedziela do przekroczenia granicy jest rozsądniejszym wyborem :papa:

Dzięki. Właśnie udało mi sie przekonać żonę do wyjazdu w niedziele dzieki wam :D . Jedziemy na 4 tygodnie wiec jeden dzień nie robi kompletnie różnicy.
crosco
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crosco » 15.07.2021 14:46

stew666 napisał(a):
crosco napisał(a):Witam.
W po roku przerwy wracam do Chorwacji. Jednak pierwszy raz w życiu będę jechał inna trasą. Zawsze Szczecin- Niemcy – Austria itd., tam miałem wszystko obcykane. W tym roku będę jechał ze Śląska (Jaworzno). Widzę, że jest dużo opcji ale myślałem o trasie ZWARDOŃ – ŻYLINA – BRATYSŁAWA – LENTI – LETENYE...

Dla mnie optymalna trasa to taka: [...]
Jechałem tą trasą w zeszłym roku i w tym również zamierzam, z tym że ja mam nocleg w Lenti, nie wiem czemu Ty chcesz jechać przez Lenti, wg google nie musisz, to samo dotyczy Letenye, po co? Wystarczy pojechać wg mapki i przekroczyć granice W/S w Redics-Dolga Vas , a następnie za kilka km granicę S/ Ch w Mursko Sredisce i dalej Cakovec i wjazd na autostradę.
Co do możliwości jazdy trasami po Węgrzech, chyba koledzy już wyjaśnili.

Masz rację mój błąd - Lenti odpada. Ale chciałem prze Letenye ponieważ nie wiem jak wygląda sytuacja na przejściach w Słowenii. Czytałem, że niektóre przejścia są zamknięte, choć od wczoraj widzę, że wszystkie przejścia z Chorwacją otwarte. Czy ktoś jechał trasą wrzuconą przez kolegę i może potwierdzić że jest bezproblemowa? Dziękuję Ci za korektę trasy :)
lolekanabolek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolekanabolek » 15.07.2021 17:28

Chciałbym się upewnić, dobrze wyznaczyłem tranzyt przez Słowację. Nie chciałbym aby spotkała mnie niemiła niespodzianka

https://goo.gl/maps/iqu9CKdnh9H5sWQU6
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2021 17:34

lolekanabolek napisał(a):Chciałbym się upewnić, dobrze wyznaczyłem tranzyt przez Słowację. Nie chciałbym aby spotkała mnie niemiła niespodzianka

https://goo.gl/maps/iqu9CKdnh9H5sWQU6

Nie wiem o jakie niespodzianki Ci chodzi, ale nie musisz tyle punktów pośrednich wyznaczać tym bardziej że niektóre były poza główną trasą :wink: https://goo.gl/maps/asmxxyEPZn2piQCQ6
Widzę że wiele osób z forum nocuje w Fonix Fogado :wink: :mrgreen:
lolekanabolek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolekanabolek » 15.07.2021 17:42

Dzieki, punkty wyznaczam, bo jak jechałem 2 lata temu to google nagle zmieniło trasę i wjechałem na Austrię. Wystarczyła chwila nieuwagi, zagapiłem się z dzieciakami na wiatraki i poszło nie tam gdzie trzeba
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 15.07.2021 19:21

Na S 1, pomiędzy Pyrzowicami, a Mysłowicami widzę jakieś roboty.
Pytanie: czy to coś poważnego?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.07.2021 21:02

zag napisał(a):Na S 1, pomiędzy Pyrzowicami, a Mysłowicami widzę jakieś roboty.
Pytanie: czy to coś poważnego?

Wschodnia obwodnica GOP jest w nieustannym remoncie - trwa jej przebudowa do parametrów ekspresówki. Są małe zwężenia przed Dąbrową Górniczą, zaraz za Podwarpiem, ale nic poważnego - jadąc tamtędy w sobotę po południu nawet nie musiałem zbytnio zwalniać.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 16.07.2021 08:21

Dzięki :D :D :D
Ja planuję przejazd w niedzielę, to powinno również być spoko.
hw98
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hw98 » 16.07.2021 08:36

A co z tym?
wg gov.pl
"PRZEJAZD PRZEZ WĘGRY

Władze węgierskie nie informowały o zmianie zasad tranzytu przez terytorium Węgier. Dotychczasowe zasady tranzytu były następujące:
Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami: tu był link do mapki i generalnie wszystkie drogi prowadzą przez Budapest.
Informacje o przejściach granicznych, wjeździe i wyjeździe z Węgier w drogowym ruchu tranzytowym, trasach przejazdu, czasie oczekiwania na odprawę, informacje o sytuacji drogowej, miejscach postojów oraz czasie wyznaczonym na opuszczenie terytorium Węgier itp. znajdują się na stronie internetowej wegierskiej policji: www
Ambasada Węgier w Warszawie informuje we wpisie na swoim profilu na Facebooku (7 lipca 17:24), że możliwy jest zjazd z wyznaczonych tras w celu noclegu lub pobytu turystycznego."
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 16.07.2021 09:28

Kolego poczytaj w wątku "Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro - sezon 2021" jak jeżdżą rodacy. Napisane jest o tym nie jedno zdanie.
hektor03
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hektor03 » 16.07.2021 09:51

Witajcie.
Planuję wyjazd 02.08.2021r. przez Słowację i Węgry. Apartament mam zabookowany od 03.08.2021r.
Doradźcie w jakich godzinach najlepiej wyjechać, by zminimalizować stanie w korkach.
Planuję postój na pierwszych "MOPach" już w cro by się zdrzemnąć, po czym dalej jechać nieco zregenerowanym, ponieważ jestem jedynym kierowcą w samochodzie i nie wiem czy tyle godzin utrzymam koncentrację. Przy wcześniejszych podróżach nocowałem przy Balatonie. Teraz jedynie tranzyt ze względu na c19.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 357
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone