Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bolesław
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolesław » 14.07.2021 13:55

pdw88 napisał(a):A jechał Ktoś ostatnio przez Słowację, Węgry i Serbię do Czarnogóry?
15.08 jadę do Ulcinj, na chwilę obecną Serbia zezwala jedynie na tranzyt w ciągu 12 godzin (jesteśmy zaszczepieni).
Jaką optymalną trasę obrać jadąc przez Barwinek. Pierwotnie planowałem nocleg po stronie serbskiej, zważywszy na obowiązek tranzytowy wypada nocować przed granicą serbską. Przez 12 godzin przejadę? Może jakiś namiar na nocleg dla 12 osobowej grupy (8+4)?

Jedziemy w okolice Baru 17.07 ale przez Słowację, Węgry, Chorwację i Bośnię (z noclegiem w Bośni). Wybraliśmy taką trasę właśnie dlatego, żeby nie nocować w Serbii (tranzyt 12 godzin). Spanie na Węgrzech w naszym przypadku jest bez sensu, bo jesteśmy z południa Polski (za blisko od domu, a przez to na drugi dzień dotarlibyśmy do Baru dopiero późnym wieczorem). Rozważ zmianę trasy.
crosco
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crosco » 14.07.2021 14:38

Witam.
W po roku przerwy wracam do Chorwacji. Jednak pierwszy raz w życiu będę jechał inna trasą. Zawsze Szczecin- Niemcy – Austria itd., tam miałem wszystko obcykane. W tym roku będę jechał ze Śląska (Jaworzno). Widzę, że jest dużo opcji ale myślałem o trasie ZWARDOŃ – ŻYLINA – BRATYSŁAWA – LENTI – LETENYE. Na początku w ogóle nie brałem tego pod uwagę bo na stronie węgierskiej policji widziałem mapkę z dostępnymi tranzytami wykluczającymi drogę wzdłuż granicy na południe (miałem kierować się na Budapeszt). Czy to najlepsza trasa dostępna przez te kraje? Zależy mi, żeby jechać tylko przez Słowację i Węgry ponieważ będę wracał w kierunku Zakopanego i chcę od razu zakupić miesięczne winiety. Poza tym naczytałem się o możliwych korkach w Czechach. Z żoną jesteśmy ozdrowieńcami, ja po 2 szczepionkach, ona po 1 Astrze. Córka 1 rok. Wyjazd ze Śląska planujemy koło godziny 16 bo liczymy sporo postojów ze względu na córkę.

Co do trasy M86 i 86 - w aktualnościach jest info, "Ambasada Węgier z ogromną radością informuje, że od 1 lipca br. cudzoziemcy będący w posiadaniu unijnego paszportu COVID mogą wjeżdżać na terytorium Węgier bez żadnych ograniczeń[...]
Czyli dobrze rozumiem, że nie obierając Węgier jako kraju docelowego mogę swobodnie poruszać się po kraju, a zasady tranzytów obowiązują osoby, które takowego paszportu nie posiadają?
Pytam ponieważ na stronie ministerstwa jest informacja: "Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami" oraz "Ambasada Węgier w Warszawie informuje we wpisie na swoim profilu na Facebooku (7 lipca 17:24), że możliwy jest zjazd z wyznaczonych tras w celu noclegu lub pobytu turystycznego"
Jakby nie patrzeć jest to dosyć niejednoznaczne.

Jeżeli ktoś może się do powyższego odnieść będę bardzo wdzięczny
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 14.07.2021 14:47

szczerze mówiąc to w czasie pisania tego posta bez problemów znalazł byś odpowiedź na forum ;) w kilku wątkach się ona potwierdza + relacje od ludzi....

krótko mówiąc, jedź sobie 86.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2021 14:54

crosco napisał(a):Jeżeli ktoś może się do powyższego odnieść będę bardzo wdzięczny

aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html#p2204048

pandemia-koronawirusa-a-wakacje-2021-t56054-3735.html#p2224768

meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256-210.html

Czytaj - jeśli dalej masz wątpliwości, wysyłaj e-maile do Ambasady.
Nocleg w Koroshegi u P. Teresy Bodo (poza korytarzem) był już możliwy w czerwcu.
Nasi rodacy u niej nocowali po warunkiem posiadania zaświadczeń o szczepieniu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2021 15:07

jacek2233 napisał(a):Czy ktoś wie czy można w razie czego zrobić test antygenowy na granicy Węgiersko-Chorwackiej?

Na przejściach granicznych pracuje Straż Graniczna i Celna.
Nie można tam wykonać testów.
Na terenie Chorwacji najbliżej od granicy w Varażdin
https://www.koronavirus.hr/svi-testni-c ... F7DOawYWww
pdw88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdw88 » 14.07.2021 15:08

Bolesław napisał(a):Jedziemy w okolice Baru 17.07 ale przez Słowację, Węgry, Chorwację i Bośnię (z noclegiem w Bośni). Wybraliśmy taką trasę właśnie dlatego, żeby nie nocować w Serbii (tranzyt 12 godzin). Spanie na Węgrzech w naszym przypadku jest bez sensu, bo jesteśmy z południa Polski (za blisko od domu, a przez to na drugi dzień dotarlibyśmy do Baru dopiero późnym wieczorem). Rozważ zmianę trasy.

Ruszam z Białej Podlaskiej do granicy z BiH mam ponad 14 godzin. Za daleko. Chyba muszę poprzestać na trasie przez Serbię, nocleg w okolicy Segedyn i po kolejnych 10 godzinach powinienem być w Ulcinj.
Ktoś praktykował ową trasę?
stew666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stew666 » 15.07.2021 05:46

crosco napisał(a):Witam.
W po roku przerwy wracam do Chorwacji. Jednak pierwszy raz w życiu będę jechał inna trasą. Zawsze Szczecin- Niemcy – Austria itd., tam miałem wszystko obcykane. W tym roku będę jechał ze Śląska (Jaworzno). Widzę, że jest dużo opcji ale myślałem o trasie ZWARDOŃ – ŻYLINA – BRATYSŁAWA – LENTI – LETENYE...

Dla mnie optymalna trasa to taka: https://www.google.com/maps/dir/49.9707 ... m0!1m0!3e0
Jechałem tą trasą w zeszłym roku i w tym również zamierzam, z tym że ja mam nocleg w Lenti, nie wiem czemu Ty chcesz jechać przez Lenti, wg google nie musisz, to samo dotyczy Letenye, po co? Wystarczy pojechać wg mapki i przekroczyć granice W/S w Redics-Dolga Vas , a następnie za kilka km granicę S/ Ch w Mursko Sredisce i dalej Cakovec i wjazd na autostradę.
Co do możliwości jazdy trasami po Węgrzech, chyba koledzy już wyjaśnili.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.07.2021 06:31

Jechałem tą trasą w zeszłym roku i w tym również zamierzam, z tym że ja mam nocleg w Lenti, nie wiem czemu Ty chcesz jechać przez Lenti, wg google nie musisz, to samo dotyczy Letenye, po co? Wystarczy pojechać wg mapki i przekroczyć granice W/S w Redics-Dolga Vas , a następnie za kilka km granicę S/ Ch w Mursko Sredisce i dalej Cakovec i wjazd na autostradę.

Mając nocleg gdzieś w tamtych okolicach to czasem wygodniej pojechać na Letenye, bo bliżej do autostrady. To już jak kto uważa 8)

Pytanie do jeżdzących właśnie przez Redicks/Dolga Vas.

Google proponuje dwie trasy:mapa
Jak wygląda droga przez Varażdin? Na GM nawierzchnia nawet, ale to dalej jednopasmówka i miejscowości z ograniczeniem. W mojej opinii nie ma co kombinować tylko uciekać wcześniej przez Cakovec do autostrady, ale pytam z ciekawości co sądzicie? Oszczędność to pewnie jakieś 5 zł.
dajmasz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dajmasz » 15.07.2021 07:31

Cześć to moj pierwszy post. Jutro wieczór wyjeżdzam pierwszy raz do Cro. Trasa ustalona jedynie waham sie którym przejsciem przekroczyc ganice chorwacką. Proszę o porady na którym teoretycznie bedzie najmiej stania, jeśli to w ogole da sie przewidzieć. Przekraczał granice chorwacką będę w sobote rano ok 6.
1. Letenje I Goričan I - stare przejście
2. Letenje II Goričan II - przejscie autostradowe
3. Petišovci - Mursko Središće

Wg strony traffic.stefan-koch.name ( sorry nie moge na razie umieszczc linków) przejscie autostradowe Letenje II Goričan II w sobote rano najbardziej korkuje sie i mozna spedzic tam nawet 2h jesli dobrze czytam. Czy podobnie jest na starym przejsciu Gorican I ? Na przywolanej stronie brak danych odnosnie tego przejscia. Moze zatem najlepiej przez Mursko? tylko wtedy jedną granice wiecej trzeba pokonac....
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 15.07.2021 07:52

Wg teorii najczęściej stare przejście jest mniej zatłoczone niż autostradowe. W tym roku nie jechałem przez Węgry ale w 2019 i 2020 roku na przejściu nie spędziłem nigdy 2 h. Zawsze byłem od rana lecz nie o 6 rano. O tej godzinie ruszałem z noclegów tranzytowych i na granicy byłem później.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.07.2021 07:53

W sobotę o tej godzinie, to przygotuj się wszędzie na korki, nie przeskoczysz
dajmasz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dajmasz » 15.07.2021 08:20

Lawliet napisał(a):W sobotę o tej godzinie, to przygotuj się wszędzie na korki, nie przeskoczysz

Czy w niedziele rano z reguły są mniejsze? Jedziemy z małymi dziecmi wiec opcja jechana na noc tylko w chodzi w gre co oznacza ze kolo 5-7 rano jest sie na granicy chorwackiej.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.07.2021 08:32

Zasada nr 1 - jak chcesz uniknąć korków to nie wyjeżdżaj w piątek
Napiszę jak to wygląda z mojej strony.
Jeżdzę zawsze na noc. Wyjeżdzam z PL późnym popołudniem/wieczorem, na granicy z CRO jestem ok 1:00.
Najczęściej jest to sob/nd lub nd/pon, granice przejeżdzam z marszu, bez czekania.
W niedzielę rano jest szansa, że na większy korek nie trafisz, może kilkanaście minut raczej postoisz ale i tak bez porównania jak w przypadku soboty.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2021 09:29

Lawliet napisał(a):

Mając nocleg gdzieś w tamtych okolicach to czasem wygodniej pojechać na Letenye, bo bliżej do autostrady. To już jak kto uważa 8)

Pytanie do jeżdzących właśnie przez Redicks/Dolga Vas.

Google proponuje dwie trasy:mapa
Jak wygląda droga przez Varażdin? Na GM nawierzchnia nawet, ale to dalej jednopasmówka i miejscowości z ograniczeniem. W mojej opinii nie ma co kombinować tylko uciekać wcześniej przez Cakovec do autostrady, ale pytam z ciekawości co sądzicie? Oszczędność to pewnie jakieś 5 zł.

W ubiegłym roku wracając zjechałem na Varażdin aby go trochę zwiedzić. Droga pomiędzy Varażdin a Cakovec jest ok, ale jednak trzeba przejechać przez Varażdin więc na pewno wygodniej z Cakovec kierować na autostradę.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.07.2021 10:06

Musimy w tym roku zmienić trasie z cro gdyż jedziemy jeszcze na kilka dni do Krynicy Zdrój. Planujemy jechać na Budapeszt wzdłuż Balatonu E71 a później na Koszyce 3 i Peszyce aż do granicy z PL w Leluchów i żabki skok do Krynicy-Zdroju. Pytanko czy przejście jest w Leluchów jest czynne?Czy ktoś jechał ta trasa?Według informacji na gov to to przejście jest zamknięte a najbliższe przejście jest chyba Mniszek nad Popradem?
Ostatnio edytowano 15.07.2021 10:22 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 356
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone