napisał(a) crosco » 14.07.2021 14:38
Witam.
W po roku przerwy wracam do Chorwacji. Jednak pierwszy raz w życiu będę jechał inna trasą. Zawsze Szczecin- Niemcy – Austria itd., tam miałem wszystko obcykane. W tym roku będę jechał ze Śląska (Jaworzno). Widzę, że jest dużo opcji ale myślałem o trasie ZWARDOŃ – ŻYLINA – BRATYSŁAWA – LENTI – LETENYE. Na początku w ogóle nie brałem tego pod uwagę bo na stronie węgierskiej policji widziałem mapkę z dostępnymi tranzytami wykluczającymi drogę wzdłuż granicy na południe (miałem kierować się na Budapeszt). Czy to najlepsza trasa dostępna przez te kraje? Zależy mi, żeby jechać tylko przez Słowację i Węgry ponieważ będę wracał w kierunku Zakopanego i chcę od razu zakupić miesięczne winiety. Poza tym naczytałem się o możliwych korkach w Czechach. Z żoną jesteśmy ozdrowieńcami, ja po 2 szczepionkach, ona po 1 Astrze. Córka 1 rok. Wyjazd ze Śląska planujemy koło godziny 16 bo liczymy sporo postojów ze względu na córkę.
Co do trasy M86 i 86 - w aktualnościach jest info, "Ambasada Węgier z ogromną radością informuje, że od 1 lipca br. cudzoziemcy będący w posiadaniu unijnego paszportu COVID mogą wjeżdżać na terytorium Węgier bez żadnych ograniczeń[...]
Czyli dobrze rozumiem, że nie obierając Węgier jako kraju docelowego mogę swobodnie poruszać się po kraju, a zasady tranzytów obowiązują osoby, które takowego paszportu nie posiadają?
Pytam ponieważ na stronie ministerstwa jest informacja: "Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami" oraz "Ambasada Węgier w Warszawie informuje we wpisie na swoim profilu na Facebooku (7 lipca 17:24), że możliwy jest zjazd z wyznaczonych tras w celu noclegu lub pobytu turystycznego"
Jakby nie patrzeć jest to dosyć niejednoznaczne.
Jeżeli ktoś może się do powyższego odnieść będę bardzo wdzięczny