Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 09.07.2021 21:51

dids76 napisał(a):
coolin napisał(a):Ruszamy w niedzielę do Živogošće Blato, do sprawdzenia korków na granicy oprócz Googla Maps co jest jeszcze dobre aby ewentualnie skorygować trasę ???

Strony np. hak.hr, promet.si czy dopravniinfo.cz się przydadzą :wink:

Nie wiem czemu ale aplikacja HAK nie pokazuje czasu stania na granicy węgiersko - chorwackiej
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2021 22:05

https://korona.gov.sk/ehranica/

Wykonałem udaną rejestrację na Słowację
W polu: ID pridelené inou krajinou - wpisujemy swój PESEL

Registrácia dokončená
Ďakujeme, že ste sa zaregistrovali do eHranice. Spĺňate podmienku výnimky zo 14-dňovej karantény, nemusíte ju absolvovať. Táto registrácia platí 6 mesiacov. Najbližší polrok sa teda pri prekračovaní hraníc nemusíte opätovne registrovať. Budete však vždy potrebovať potvrdenie o očkovaní alebo Digitálny COVID preukaz EÚ.

Rejestracja zakończona
Dziękujemy za zarejestrowanie się w eHranice. Spełniasz warunek zwolnienia z 14-dniowej kwarantanny, nie musisz go przechodzić. Ta rejestracja jest ważna przez 6 miesięcy. Dzięki temu przy przekraczaniu granicy nie musisz się ponownie rejestrować przez kolejne sześć miesięcy. Jednak zawsze będziesz potrzebować zaświadczenia o szczepieniu lub cyfrowej karty COVID UE.

W e-mailu mam potwierdzenie z dopiskiem na końcu (po przetłumaczeniu):

Zachowaj tę wiadomość e-mail w celach archiwalnych.
Służy jako potwierdzenie spełnienia obowiązku rejestracji w systemie e-granicy.
Podczas wjazdu i pobytu na terytorium Republiki Słowackiej okaż go na żądanie policjantowi lub pracownikowi regionalnego urzędu zdrowia publicznego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2021 22:14

góralchcemorza napisał(a):To ja też się podepnę z tym tranzytem. https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium Tu w załączniku są trasy tranzytowe. Co jeśli mam bliżej do innego otwartego przjścia?

Mamy certyfikaty szczepień w razie czego.

Post przeniesiony, przeczytaj odpowiedź Ambasady na poprzedniej stronie.
góralchcemorza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) góralchcemorza » 10.07.2021 07:52

Super, zarejestrowani. Skoro ważne 6 miesięcy to czy muszę to robić jeszcze raz przy powrocie?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 10.07.2021 08:27

Mam pytanie bo juz zglupialem :lol: Czy majac negatywny test antygenowy moge przekroczyc granice jadac przez Mosty koło Jabłonkowa czy musze przez Zwardon?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2021 08:54

góralchcemorza napisał(a):Super, zarejestrowani. Skoro ważne 6 miesięcy to czy muszę to robić jeszcze raz przy powrocie?

Wracasz po sześciu miesiącach :oczko_usmiech: :?:
góralchcemorza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) góralchcemorza » 10.07.2021 09:23

Janusz Bajcer napisał(a):
góralchcemorza napisał(a):Super, zarejestrowani. Skoro ważne 6 miesięcy to czy muszę to robić jeszcze raz przy powrocie?

Wracasz po sześciu miesiącach :oczko_usmiech: :?:

Niestety nie;( Pytam bo gdzie indziej czytałem, że trzeba przy każdym wjeździe.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.07.2021 09:26

Przed chwilą się zarejestrowałem u Słowaków.
Na mailu dostałem potwierdzenie. W tym potwierdzeniu jest napisane, że zgłoszenie jest ważne 6 miesięcy.
Dodatkowo dostałem też SMS-a.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2021 09:41

góralchcemorza napisał(a):Super, zarejenestrowani. Skoro ważne 6 miesięcy to czy muszę to robić jeszcze raz przy powrocie?

Skoro ważne 6 miesięcy, to nie trzeba ponownie rejestrować się po tygodniu, po 10 dniach, po dwóch tygodniach....
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 10.07.2021 10:55

To jak to jest trzeba wypełniać formularz aby przejechać tranzytem przez Słowację ? Nie zamierzam tam nocować tylko przejechać jak najszybciej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2021 11:07

adresik84 napisał(a):To jak to jest trzeba wypełniać formularz aby przejechać tranzytem przez Słowację ? Nie zamierzam tam nocować tylko przejechać jak najszybciej.

Jeśli chcesz jechać dowolną trasą to tak.
Bez formularza można jechać tylko przez wyznaczone przejścia i korytarzami.
sossna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sossna » 10.07.2021 11:33

Ja już zgłupiałam zupełnie, i wybaczcie, ale po prostu zapytam: czy na Węgrzech nadal obowiązują korytarze tranzytowe, czy można jechać dowolną trasą? I czy nocować też można? Dotąd zatrzymywaliśmy się na nocleg w Mosonmagyorovar i tam chcielibyśmy stanąć na noc...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2021 11:43

Z paszportem covid można jechać dowolną trasą, można korzystać z restauracji, basenów termalnych.
Można nocować w dowolnym miejscu.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 10.07.2021 11:51

Janusz Bajcer napisał(a):Z paszportem covid można jechać dowolną trasą

Jest gdzieś oficjalna informacja? Korytarze tranzytowe (w tym MOP-y i stacje paliw), dalej obowiązują nawet dla posiadaczy certyfikatów (co jest dla mnie i dla innych pewnie też nonsensem), ale już zjechanie w celach stricte turystycznych w dowolne miejsce jest w pełni legalne. :roll: Próbował ktoś ominąć M0 i jechać tranzytem przez centrum Budapedztu z M3 do M7 :?: Może jest jakaś rządowa strona pokroju słowackiej e-hranice, gdzie wypełnienie formularza, gwarantuje podróżowanie dowolną trasą?
Ostatnio edytowano 10.07.2021 11:54 przez velo_12, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2021 11:52

W wątku Aktualne informacje - jak dojechać do Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 350
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone