Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 09.07.2021 11:58

markid napisał(a):Dzięki, wiele osób nad tym się zastanawiało.

1 lipca było wiadomo. Osoby z certyfikatem mają takie same prawa, jak obywatele państwa w którym się znajdują. Osobiście nie maiłem żadnych dylematów.
Kicy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicy » 09.07.2021 12:18

Przyjechałem wczoraj z HR. Trasa Leteneye, Budapeszt, Miskolc, Koszyce, Presov, Piwniczna Zdrój. ZERO kontroli i zero problemów. W autach były osoby po szczepieniu i bez szczepienia. Na granicy HR tylko dowody osobiste. Tak samo było 27 czerwca w drodze do Chorwacji.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 09.07.2021 13:29

SebastianM napisał(a):Osobiście nie maiłem żadnych dylematów.

Ok i chwała ci za to. Jednak komunikaty węgierskie nie były całkiem jednoznaczne i wiele osób na tym forum nie miało pewności, czy jest możliwy przejazd np. drogą 86 bez ryzyka mandatu.
Przez analogię - ja jeszcze dziś rano zastanawiałem się, czy jeśli na przejściu autostradowym w Rajce w poniedziałek będzie dalej blokada, to czy zjeżdżając na małe przejście obok nie nadzieję się na słowacką policję, która będzie zawracać i "nagradzać" mandatem za zjazd z drogi tranzytowej. Ze słowackimi policjantami mam trochę na pieńku ale to inna historia.
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 09.07.2021 15:44

Jutro wyruszamy trasą przez Słowację i Węgry. Czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić, że na Węgrzech możemy jechać drogą nr 86 (jakaś podstawa prawna)? Na razie doczytałam z wcześniejszych postów, że zdaniem konsula generalnego z Krakowa tak. Przy całym szacunku dla pana konsula, nie jestem pewna czy jego interpretacja wystarczy przy ewentualnej kontroli
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2021 15:47

Przeczytaj wątek Aktualne informacje - jak dojechać do Chorwacji.
Paweł_TBU
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł_TBU » 09.07.2021 16:04

Ktoś już może wracał przez Słowację i może napisać jak to idzie? Wyjeżdżam w niedzielę jestem ciekaw jak z kontrolami przy tranzycie.
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 09.07.2021 16:32

Janusz Bajcer napisał(a):Przeczytaj wątek Aktualne informacje - jak dojechać do Chorwacji.

Przeczytałam. Nie można zbaczać z korytarzy tranzytowych (info z 7.07.), nie ma żadnych wyjątków. Czyli albo konsul się myli albo władze węgierskie nie zaktualizowały informacji.

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html

Odnośnie Węgier jest taki zapis:
Ambasada Węgier w Warszawie informuje we wpisie na swoim profilu na Facebooku (7 lipca 17:24), że możliwy jest zjazd z wyznaczonych tras w celu noclegu lub pobytu turystycznego

Masz jeszcze wątek "Meldunki z tras.."
meldunki-z-tras-przejsc-granicznych-do-cro-sezon-2021-t56256-150.html
M86 możliwa dp przejazdu :idea:
Rekin 11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rekin 11 » 09.07.2021 16:34

Witam. Z tematu wynika ,iż przez Cieszyn ,Czadce w stronę Rajki można śmiało bez problemów z przejazdem przez przejście graniczne i bez ,, pokuty,, ???
Czy dobrze to rozumiem ???
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 09.07.2021 16:45

Witam
Skoro większość z nas jedzie tranzytem to w myśl nowych zasad nie ma problmemów-chyba ze ja zle czytam albo rozumiem.
Z dniem 9 lipca 2021 roku każda osoba (za wyjątkiem osób przejeżdżających tranzytem oraz osób poniżej 12 roku życia), wjeżdżająca do Republiki Słowackiej jest zobowiązana do dokonania uprzedniej rejestracji formularza e-hranica: https://korona.gov.sk/ehranica/. Na tranzyt nie jest wymagane posiadanie zaświadczenia o negatywnym wyniku testu na COVID-19, ani zaświadczenia o zaszczepieniu, ani wypełnianie jakiegokolwiek formularza np. e-hranica.[Zródło gov.pl . Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2021 17:03

Wczorajsze pytanie do Ambasady RP w Bratysławie:

Skoro od jutra wszystkie przejścia graniczne z Polską ponownie otwarte, to czy dalej obowiązują korytarze tranzytowe. ??
Czy osoby z paszportem covid mogą przez Słowację jechać dowolną trasą na Węgry. ??

Dzisiejsza odpowiedź:

Dzień dobry,
Tak, osoby zaszczepione mogą jechać dowolną trasa, ale muszą zarejestrować formularz e-hranica.
Uprzejmie proszę o zapoznanie się z najnowszymi informacjami o zasadach wjazdu do Słowacji:

https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium
Luki82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki82 » 09.07.2021 17:40

Przejechałem 86 na Węgrzech w drodze do Cro wczoraj bez paszportow Covid ale z testami . W drodze żadnych patroli i kontroli . Już się zastanawiam czy w drodze powrotnej wracać tą samą drogą bo już nie będę miał testów.
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 09.07.2021 21:31

Ruszamy w niedzielę do Živogošće Blato, do sprawdzenia korków na granicy oprócz Googla Maps co jest jeszcze dobre aby ewentualnie skorygować trasę ???
pirzol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzol » 09.07.2021 21:32

Witam
Wracałem dziś do Polski trasą
Koszyce-Presov-Stara Lubovnia- Piwniczna.

Po drodze chyba z 6 patroli policji, ale nie zatrzymali nas.
Na przejściu w Piwnicznej szykany z betonów ale też zero zainteresowania Słowackich pograniczników nami. Zatrzymali auta wjeżdżające na Słowację od Piwnicznej.

Wjazd od Miszkolca do Koszyc bez kontroli na przejściu autostradowym.

W Starej Lubovni na zakręcie do Polski jest znak Transit PL.

Pozdrawiam
Piotr
Załączniki:
Screenshot_2021-07-09-22-16-31-743_com.miui.videoplayer.jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2021 21:34

coolin napisał(a):Ruszamy w niedzielę do Živogošće Blato, do sprawdzenia korków na granicy oprócz Googla Maps co jest jeszcze dobre aby ewentualnie skorygować trasę ???

Strony np. hak.hr, promet.si czy dopravniinfo.cz się przydadzą :wink:
góralchcemorza
Turysta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) góralchcemorza » 09.07.2021 21:50

To ja też się podepnę z tym tranzytem. https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium Tu w załączniku są trasy tranzytowe. Co jeśli mam bliżej do innego otwartego przjścia?

Mamy certyfikaty szczepień w razie czego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 349
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone