Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 09.07.2021 03:43

Czyli jak się zarejestruję i jestem w pełni zaszczepiony to mogę swobodnie poruszać się po Słowacji?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 09.07.2021 06:57

Hej,
Gdzie znajdę drogi tranzytowe przez Słowację?
Dziś wyjazd... Na pewno przez Zwardoń. Muszę jechać przez Bratysławę? Czy mogę przez Trenczyn i Trnawa ?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.07.2021 07:27

yanek37 napisał(a):Hej,
Dziś wyjazd... Na pewno przez Zwardoń. Muszę jechać przez Bratysławę? Czy mogę przez Trenczyn i Trnawa ?

Na stronie https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium
na samym dole w MATERIALY, jest plik do pobrania. Przez Trnawę można.
Darth_Merciful
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth_Merciful » 09.07.2021 07:37

Wygląda na to, że blokada sie rozpoczęła na przejściu Rajka-Cunovo (autostradowe za Bratysławą z HU), ale póki co tylko w kierunku na Słowację. Blokują całkowicie wjazd. Jeśli zablokują w kierunku na Węgry, to objazd małym przejściem (starym) zaraz wzdłuż autostrady, trzeba zjechać na Rusovce.
michalg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalg » 09.07.2021 07:46

Leszek1975 napisał(a):Czyli jak się zarejestruję i jestem w pełni zaszczepiony to mogę swobodnie poruszać się po Słowacji?

cześć Leszek1975, tak w przypadku rejestracji i posiadania paszportu covid możesz się poruszać swobodnie po Słowacji.

Ja zdecydowałem się w końcu na rejestrację i co ciekawe, formularz rejestracji wczoraj został znacznie uproszczony - nie trzeba podawać miejsca, w którym pasażer będzie się zatrzymywał (przynajmniej w moim przypadku tak było :)). To moim zdaniem znacznie upraszcza procedurę.
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 09.07.2021 07:56

Leszek1975 napisał(a):Czyli jak się zarejestruję i jestem w pełni zaszczepiony to mogę swobodnie poruszać się po Słowacji?

Tak. Tylko trzeba podać jakiś adres pobytu na Słowacji podczas rejestracji. Może być np. adres jakiegoś muzeum, schroniska, hotelu.
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 09.07.2021 07:58

michalg napisał(a):

cześć Leszek1975, tak w przypadku rejestracji i posiadania paszportu covid możesz się poruszać swobodnie po Słowacji.

Ja zdecydowałem się w końcu na rejestrację i co ciekawe, formularz rejestracji wczoraj został znacznie uproszczony - nie trzeba podawać miejsca, w którym pasażer będzie się zatrzymywał (przynajmniej w moim przypadku tak było :)). To moim zdaniem znacznie upraszcza procedurę.

Ooo.. ja wczoraj koło południa próbowałem wypełniać to jeszcze był adres potrzebny...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2021 08:12

https://www.vitkovicetours.pl/aktualnos ... oronavirus
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 09.07.2021 09:54

Protesty ludności podziałały, Słowacja otwarła wszystkie przejścia zanim je zdążyła pozamykać :D

Informujemy, że od 9 lipca 2021 roku zmienią się warunki wjazdu na terytorium Słowacji. Wszystkie przejścia graniczne będą otwarte.

Stałe kontrole będą przeprowadzane na wszystkich głównych przejściach granicznych I oraz II kategorii. Na mniejszych przejściach III kategorii prowadzone będzie regularne monitorowanie przestrzegania obowiązków kwarantanny.

Aby zapewnić płynny ruch, policja zwraca się do przyjeżdżających z prośbą o przygotowanie wszystkich niezbędnych dokumentów, potwierdzeń lub urządzeń mobilnych z cyfrowymi formularzami potwierdzeń (obowiązkowa rejestracja na dedykowanej stronie internetowej: https://korona.gov.sk/ehranica/#, potwierdzenie szczepienia itp.).

Policja sprawdza za pomocą czytników cyfrowe certyfikaty COVID UE – informuje Ambasada Słowacji w Polsce.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 09.07.2021 10:35

manewr napisał(a):

https://www.vitkovicetours.pl/aktualnos ... oronavirus

Dzięki...
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 09.07.2021 10:36

Uff ... mam nadzieję, że to koniec perturbacji na Słowackich przejściach.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 09.07.2021 10:44

wiola2012 napisał(a):

Na stronie https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium
na samym dole w MATERIALY, jest plik do pobrania. Przez Trnawę można.

Dzięki śliczne..
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 09.07.2021 11:20

Gdyby ktoś miał dylemat co do przejazdu przez Węgry - odpowiedź z Konsulatu Węgier:
Załączniki:
Zrzut ekranu 2021-07-09 121937.png
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 09.07.2021 11:33

Dzięki, wiele osób nad tym się zastanawiało.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 09.07.2021 11:42

fleischman napisał(a):Gdyby ktoś miał dylemat co do przejazdu przez Węgry - odpowiedź z Konsulatu Węgier:

Ciekawe jak to się ma gdy w aucie 4 osoby i 2 zaszczepione a 2 z testami..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 348
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone