Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 08.07.2021 07:44

Nie znalazłem tej informacji, obstawiałbym, że będą go powtarzać w dni robocze, raczej nie nonstop. Na FB pojawiają się głosy, żeby blokować tylko wjazd na Słowację z Węgier, ale czy tak zrobią, nie wiadomo. Przy okazji, jadąc z Chorwacji warto będzie zjechać już w Mosonmagyaróvár i drogą 150 dojechać do przejścia, bo zjazd jest przed samą granicą, więc można utknąć w korku. W ostateczności można jeszcze zjechać w Hegyeshalom i lokalną drogą przejechać do Bezenye, wpadając na 150 właśnie.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 08.07.2021 08:37

Z dyskusji na FB wynika, że jak na razie nie dogadali się z rządem w sprawie zniesienia obostrzeń dla małego ruchu granicznego i od jutra tj. 9.07 od godz. 8:00 będą blokować przejście na autostradzie w Rajce, małe przejście obok autostrady ma być przejezdne. Trzeba by zjechać na węźle Jarovce na miejscowość Rusovce i jechać na Rajkę. Nie wiem tylko jaki jest aktualny stan dróg na węźle Jarovce - tam cały czas trwają prace związane z obwodnicą Bratysławy.
No tak tylko wtedy jest problem z korytarzami tranzytowymi na Słowacji. Może ten kawałek objechać przez Austrię ?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.07.2021 09:24

vin napisał(a):Jeśli zjedziesz na węźle Jarovce, to przez Jarovce i Rusovce dojedziesz do drogi nr 2 (w alternatywie omiń Jarovce i jedź od razu na 2, która dojedziesz do Rusoviec)

Ciągle nie wiadomo czy można zbaczać z korytarzy tranzytowych (np.: dojazd do korytarza z innego, otwartego przejścia, czy też zjazd z korytarza w celu dojechania do otwartego przejścia) np. przez osoby zaszczepione - ambasada Słowacji milczy na zadane pytanie o to?

markid napisał(a):Nie wiem tylko jaki jest aktualny stan dróg na węźle Jarovce - tam cały czas trwają prace związane z obwodnicą Bratysławy.

Zdecydowanie lepiej zjechać już w Bratysławie - dojazd przez Jarovce/Rusovice był lekko zagmatwany w 2020, właśnie przez prace nad D4
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 08.07.2021 11:26

Taka prośba, jeśli ktoś w najbliższych dniach będzie przejeżdżał przez granicę SL-HU w Rajce - to prośba o informacje jak wygląda sytuacja z blokadami. Ja jadę w poniedziałek, gdy / jeśli przejadę to wrzucę info.
Sopelland
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sopelland » 08.07.2021 14:16

Witam,
Czy wie ktoś może czy jak się ma paszport Covid to trzeba korzystać z korytarzy transportowych przez Słowację i Węgry?
Nie po drodze jest jechać na Zwardoń-Bratysławę-Budapeszt-Letenye.
Pozdrawiam.
michalg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalg » 08.07.2021 14:37

Sopelland napisał(a):Witam,
Czy wie ktoś może czy jak się ma paszport Covid to trzeba korzystać z korytarzy transportowych przez Słowację i Węgry?
Nie po drodze jest jechać na Zwardoń-Bratysławę-Budapeszt-Letenye.
Pozdrawiam.

Otóż to, nigdzie nie ma takiej informacji, na stronie MSZ również :)

Ja planuję jechać 10.07 i jadąc przez przejście, które jest wskazane jako korytarz tranzytowy będę musiał nadrabiać prawie 100 km.

Ja też jestem zaszczepiony i prawdopodobnie po prostu zarejestruje się na pobyt, z którego nie skorzystam - w tym wypadku można korzystać ze wszystkich dróg.

Jeżeli, ktoś jednak będzie mógł odpowiedzieć na pytanie, które zadałeś, też byłbym wdzięczny :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 08.07.2021 14:56

Posiadacze paszportu covid mają takie same uprawnienia, jak obywatele kraju po którym się poruszają.
Rekin 11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rekin 11 » 08.07.2021 15:04

Witam. Czy przejście graniczne w Cieszynie jest otwarte ? później chciałem przekroczyć to przejście graniczne Myto.SK - Hraničné distribučné miesta. Muszę załatwić sprawę Jablonkow Czechy.
Pytanie moje : Czy na tę chwilę w/w przejściach gr. są tam jakieś utrudnienia wprowadzone przez Słowaków lub Czechów?
Dziękuję pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 08.07.2021 15:08 przez Rekin 11, łącznie edytowano 1 raz
michalg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalg » 08.07.2021 15:05

SebastianM napisał(a):Posiadacze paszportu covid mają takie same uprawnienia, jak obywatele kraju po którym się poruszają.

Po zarejestrowaniu się:

Wszystkie osoby wjeżdżające do Słowacji podlegają obowiązkowej rejestracji (zasada ta nie dotyczy tranzytu).

gov.pl/web/slowacja/zwolnienie-z-kwarantanny--zasady-obowiazujace-od-09072021-r

Natomiast osoby zaszczepione są automatycznie zwolnione z kwarantanny.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 08.07.2021 15:09

markid napisał(a):Taka prośba, jeśli ktoś w najbliższych dniach będzie przejeżdżał przez granicę SL-HU w Rajce - to prośba o informacje jak wygląda sytuacja z blokadami. Ja jadę w poniedziałek, gdy / jeśli przejadę to wrzucę info.

W TV powiedzieli, że od godz.14.00 Słowacy wycofują się z zamknięcia pozostałych przejść. Stąd też myślę, że problem powinien się rozwiązać sam...

Edit, z strony ambasady słowackiej: "Informujemy, że od 9 lipca 2021 zmienią się warunki wjazdu na terytorium Słowacji. Wszystkie przejścia graniczne będą otwarte"
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 08.07.2021 15:21

Po zarejestrowaniu się gdzie?..Osoby przejeżdżające rejestrować się nie muszą.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 08.07.2021 15:28

SebastianM napisał(a):Po zarejestrowaniu się gdzie?..Osoby przejeżdżające rejestrować się nie muszą.

Ale kolega napisał, że tranzytu to nie obowiązuje...
michalg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalg » 08.07.2021 15:30

SebastianM napisał(a):Po zarejestrowaniu się gdzie?..Osoby przejeżdżające rejestrować się nie muszą.

Po zarejestrowaniu się tutaj:
korona.gov.sk/en/ehranica/

Osoby jadące tranzytem nie muszą się rejestrować, ale nie mają takich samych uprawnień jak obywatele słowaccy,
tylko muszą się przemieszczać tylko i wyłącznie korytarzami tranzytowymi i opuścić Słowację w ciągu 8h.

Wiele ludzi ma problem z tym, że jazda tylko i wyłącznie przejściami granicznymi służącymi dla tranzytu jest daleka od optymalnej trasy.
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 08.07.2021 18:03

Ja dzisiaj dojechałem do noclegu na Węgrzech.
Na A1 w Polsce za Piotrkowem stałem jakieś 40 minut i nic się nie ruszyło. Zawróciłem i pojechałem drogą na Piotrków i dalej na 91 i na węźle Radomsko wróciłem na A1. Goggle pokazywało opóźnienie 20 minut...więc nie można ufać.

Przez Czechy ok.
Za Brzecławiem na przejściu zwężyli do jednego pasa i kontrolują wyrywkowo Słowacy ale nie wiem dokładnie co bo mi machnęli żeby jechać dalej.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.07.2021 20:46

michalg napisał(a):
Osoby jadące tranzytem nie muszą się rejestrować, ale nie mają takich samych uprawnień jak obywatele słowaccy,
tylko muszą się przemieszczać tylko i wyłącznie korytarzami tranzytowymi i opuścić Słowację w ciągu 8h.

Wiele ludzi ma problem z tym, że jazda tylko i wyłącznie przejściami granicznymi służącymi dla tranzytu jest daleka od optymalnej trasy.

No właśnie tak sobie kombinuję, czy się nie zarejestrować. :idea:
Przepisy wchodzą od jutra, my akurat ruszamy jutro, może być bałagan.
Ciekawa jestem, czy przepuszczą jak ktoś "nieświadomy" pojedzie innym przejściem niż wyznaczony do tranzytu. :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 347
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone