Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2021 10:44

niuniek napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Przed chwilą dzwoniłem do Straży Granicznej w Nowym Sączu.
Mają informację od Słowaków, do ruchu turystycznego otwarte są trzy przejścia: Barwinek, Chyżne, Piwniczna.
Można jechać z Piwnicznej na Preszów, Koszyce, Miszkolc.

Prawdopodobnie jakiś słowacki grafik zapomniał narysować na mapie jednej zielonej kreski więcej.

Rozumiem, że to chodzi o rejon odpowiedzialności SG w Nowym Sączu, w kontekscie przejścia w Zwardoniu?

Nie pytałem o Zwardoń.
qumil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) qumil » 06.07.2021 10:59

Przed chwilą dzwoniłem do Straży Granicznej w Nowym Sączu.
Mają informację od Słowaków, do ruchu turystycznego otwarte są trzy przejścia: Barwinek, Chyżne, Piwniczna.
Można jechać z Piwnicznej na Preszów, Koszyce, Miszkolc.

Prawdopodobnie jakiś słowacki grafik zapomniał narysować na mapie jednej zielonej kreski więcej.

Być może, że zapomniał, ale w rozporządzeniu ministra zdrowia Słowacji wskazane są korytarze bez trasy Piwniczna-Preszów. Rozporządzenie: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_226.pdf Na dole mapka i opisane trasy tranzytowe. Być może chodzi o to, że dziś przez Piwniczną można jechać, a rozporządzenie będzie obowiazywać od 9 lipca i dopiero wtedy tylko wyznaczonymi korytarzami
maskr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maskr » 06.07.2021 11:48

janos napisał(a):
maskr napisał(a):Witam,
Proszę o informację czy w związku z wprowadzeniem zmian przez Słowację, przejście graniczne Czechy/Słowacja między miejscowościami Mosty koło Jabłonkowa i Świerczynowcem jest czynne.

Zmiany dotyczą przejść granicznych Polska/Słowacja.

Widzę na tej stronie, że korytarz z Czech na Węgry jest tylko jeden i nie jest to trasa poprzez przejście w Mostach koło Jabłonkowa. Wydaje mi się że pozostaje jechać przez Zwardoń a trasa przez Cieszyn i Czechy i dalej Mosty nie jest możliwa. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pozdrav

Korytarze w Słowacji obowiązują od 9 lipca więc póki co chyba można przez Mosty. Ja jadę jutro więc chyba dam radę przez Cieszyn i Czechy w kierunku na Czadcę. No chyba że ktoś ma wiedzę, że przejście za Mostami już jest zamknięte.
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 06.07.2021 12:29

Jesteśmy z żoną zaszczepieni dwoma dawkami i minie 14 dni gdy będziemy chcieli wjechać na Słowację.W tym przypadku musimy po 9 lipca korzystać z korytarza tranzytowego czy możemy wjechać dowolnym otwartym przejściem granicznym i swobodnie przejechać na Węgry? Będziemy mieli wydrukowane certyfikaty.
Piszecie tylko o korytarzu nikt nie pisze że nie można przejechać legalnie poza nim. Już tyle czytałem o tej Słowacji że się pogubiłem.Chciałbym wjechać w Chyżne i jakoś szybko zajechać do Egeru.Co proponuje cię i jak mówią przepisy?
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 06.07.2021 13:05

Leszek1975, wszystko masz w wątku dedykowanym Aktualne informacje: jak dojechać do Chorwacji - sezon 2021 :idea:

Tranzyt przez terytorium Republiki Słowackiej
Zgodnie z zapisami Zarządzenia Urzędu Zdrowia Publicznego Republiki Słowackiej nr 212/2021 obowiązującego od dnia 31 maja 2021 r. obywatele państw UE, w tym obywatele polscy, a także członkowie ich rodzin, mogą przejechać tranzytem do innego kraju UE przez terytorium Słowacji w ciągu 8 godzin bez zatrzymywania się, za wyjątkiem niezbędnego tankowania paliwa na stacjach benzynowych.
Na tranzyt nie jest wymagane posiadanie negatywnego testu na COVID-19, ale mogą być szczegółowo kontrolowane dokumenty uprawniające do wjazdu do kraju docelowego.

Uważaj na zamknięte od 5 lipca niektóra przejścia graniczne. Ponadto śledź na bieżąco wątek, którego link podałem, bo nie wiadomo co będzie od 9 lipca...
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 06.07.2021 13:42

maskr napisał(a):
janos napisał(a):
maskr napisał(a):Witam,
Proszę o informację czy w związku z wprowadzeniem zmian przez Słowację, przejście graniczne Czechy/Słowacja między miejscowościami Mosty koło Jabłonkowa i Świerczynowcem jest czynne.

Zmiany dotyczą przejść granicznych Polska/Słowacja.

Widzę na tej stronie, że korytarz z Czech na Węgry jest tylko jeden i nie jest to trasa poprzez przejście w Mostach koło Jabłonkowa. Wydaje mi się że pozostaje jechać przez Zwardoń a trasa przez Cieszyn i Czechy i dalej Mosty nie jest możliwa. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pozdrav

Korytarze w Słowacji obowiązują od 9 lipca więc póki co chyba można przez Mosty. Ja jadę jutro więc chyba dam radę przez Cieszyn i Czechy w kierunku na Czadcę. No chyba że ktoś ma wiedzę, że przejście za Mostami już jest zamknięte.

no tak , ja jadę w sierpniu i planowałem właśnie Cieszyn-Mosty i chyba będę musiał zmienić trasę na Zwardoń, spokojnej drogi
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 06.07.2021 18:00

Polak potrafi? :?

Chochołów. Granica ze Słowacją znów otwarta. Tyle, że na dziko. Ktoś w nocy poprzesuwał betonowe zapory.

Znów da się przejechać z Polski na Słowację w Suchej Horze niedaleko Chochołowa. Tyle, że na dziko. Po tym jak w poniedziałek wieczorem słowackie służby ustawiły na drodze betonowe zapory, ktoś w nocy poprzesuwał je, a znaki informujące o zakazie ruchu powalił na ziemię.

Małe przejścia graniczne między Polską a Słowacją zostało decyzją władz Republiki Słowackiej zamknięte dla ruchu. Na Podhalu dotyczy to dwóch przejść - w Łysej Polanie i w Suchej Horze koło Chochołowa. W poniedziałek po południu służby słowackie przywiozły na granice betonowe zapory i ustawiły znaki informujące o zakazie ruchu.

Czynne są przejścia graniczne w Jurgowie i w Chyżnem. Wiele osób zaskoczyło to działanie - zarówno po polskiej, jak i po słowackiej stronie. Tym samym bowiem mieszkańcy Suchej Hory, by dostać się do oddalonego o ok. 3 km Chochołowa, muszą pokonać dystans ponad 40 kilometrów.

Nie dziwi więc, że ludziom puszczają nerwy. Do tego stopnia, że ktoś w nocy... udrożnił granicę w Suchej Horze. Betonowe zapory zostały poprzesuwane, a znaki informujące o zakazie ruchu wylądowały w fosie.

60e456ce76f69_p.jpg

60e456cc4bcf0_p.jpg
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 06.07.2021 19:56

stachan napisał(a):Leszek1975, wszystko masz w wątku dedykowanym Aktualne informacje: jak dojechać do Chorwacji - sezon 2021 :idea:

Tranzyt przez terytorium Republiki Słowackiej
Zgodnie z zapisami Zarządzenia Urzędu Zdrowia Publicznego Republiki Słowackiej nr 212/2021 obowiązującego od dnia 31 maja 2021 r. obywatele państw UE, w tym obywatele polscy, a także członkowie ich rodzin, mogą przejechać tranzytem do innego kraju UE przez terytorium Słowacji w ciągu 8 godzin bez zatrzymywania się, za wyjątkiem niezbędnego tankowania paliwa na stacjach benzynowych.
Na tranzyt nie jest wymagane posiadanie negatywnego testu na COVID-19, ale mogą być szczegółowo kontrolowane dokumenty uprawniające do wjazdu do kraju docelowego.

Uważaj na zamknięte od 5 lipca niektóra przejścia graniczne. Ponadto śledź na bieżąco wątek, którego link podałem, bo nie wiadomo co będzie od 9 lipca...

Chodzi mi o to czy muszę się poruszać tak jak na mapie po zielonej trasie czy mogę swobodnie podróżować różnymi drogami?
Tranzyt rozumiem ale czy zaszczepieni muszą korzystać tylko z tranzytu?
Z domu do Egeru mam ok.300km a jeżeli muszę poruszać się wyznaczoną trasą koloru zielonego to mam 550 km do Egeru
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 06.07.2021 20:33

Leszek1975 napisał(a):Chodzi mi o to czy muszę się poruszać tak jak na mapie po zielonej trasie czy mogę swobodnie podróżować różnymi drogami?

Zdaje się, że władze słowackie po coś te korytarze uruchomiły. I nie interesuje ich, czy w tranzycie jesteś zaszczepiony, czy nie - aktualne przepisy chyba są jasne.
Leszek1975 napisał(a):Z domu do Egeru mam ok.300km a jeżeli muszę poruszać się wyznaczoną trasą koloru zielonego to mam 550 km do Egeru

Nie wierzę, że nie masz alternatywnej trasy przy potrzebie dołożenia 250 km. Może nie musisz jechać przez Eger?
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 06.07.2021 20:44

Mam tam opłacony postój
Leszek1975
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek1975 » 06.07.2021 20:46

Dziękuję za wyrozumiałość dla mnie ,nie jestem tak obeznany w przepisach a interpretacja przepisów to nie moja działka.Dzieki
Hubert P
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hubert P » 06.07.2021 22:03

05.07-06.07 Chorwacja przez Słowację, Węgry.
Zwardoń - 05.07 godzina 22 brak kontroli na granicy słowackiej, trzech strażników było bardziej zainteresowanych rozmową niż tym co się dzieje (chyba i im ta sytuacja covidowa nie pasuje... )
Rajka - 06.07 godzina 0.30 również brak kontroli , strażnicy machali ręką aby jechać.
Węgry - jechaliśmy "dla świętego spokoju" tranzytem, autostradą (brak szczepana, tylko (aż) testy) M1 i M7, z drzemką po drodzę :)
Chorwacja - Letenye-Gorican 06.07 godzina 5.00 godzina stania w kolejce, (a kolejka wydawało się że jest krótka) Węgrzy sprawdzali dowody, natomiast Chorwaci - dowody osobiste, dowody rejestracyjne, testy , i dokąd jedziemy, nie pytali o enter croatia, tempo ich pracy delikatnie mówiąc "powolne"...
W Chorwacji autostrady na bieżąco, na stacjach paliw również bez kolejek.

pozdrawiam i udanej podróży życzę!!
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 07.07.2021 06:12

Leszek1975 napisał(a):Chodzi mi o to czy muszę się poruszać tak jak na mapie po zielonej trasie czy mogę swobodnie podróżować różnymi drogami?
Z domu do Egeru mam ok.300km a jeżeli muszę poruszać się wyznaczoną trasą koloru zielonego to mam 550 km do Egeru

Korytarze tranzytowe niby obowiązują od 9.07 chyba że jesteście zaszczepieni i wypełnisz formularz wjazdowy do Słowacji. Problemem mogą być jednak pozamykane pomniejsze przejścia graniczne i nawet możliwość jazdy poza korytarzem nic może nie dać.
tylut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tylut » 07.07.2021 09:08

Ciekawe czy od 09.07 o godzinie 24.00 czy może jak będę próbował przejechać przez Mosty u Jablunkova//SVK około 02.00 rano to jeszcze przepuszczą?
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 07.07.2021 10:24

Słowacja zamknęła małe przejścia ze wszystkimi krajami czy tylko z PL? Mnóstwo artykułów dot. PL, a co do innych przejść ciężko cokolwiek znaleźć. Też mnie interesuje przejście mosty u jablonkova
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 345
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone