Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 03.07.2021 23:14

Doradźcie proszę Panowie trasę jaką mam pojechać przez Słowację i Węgry- wyjazd z Wrocławia. Do tej pory zawsze jeździłem Przez Austrię ,teraz chcę to zmienić. Z góry dziękuję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2021 23:16

lukawzor napisał(a):Doradźcie proszę Panowie trasę jaką mam pojechać przez Słowację i Węgry- wyjazd z Wrocławia. Do tej pory zawsze jeździłem Przez Austrię ,teraz chcę to zmienić. Z góry dziękuję.

Gdzie chcesz jechać na pobyt do Chorwacji. ???
A jak jechałeś w 2020 roku. ???
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 04.07.2021 00:06

Janusz , wybieramy się do Breli a w 2020 wyjątkowo wakacje (zresztą bardzo udane ) spędziliśmy na Wegrzech. Poprzednie kilkanaście lat zawsze trasa Boboszów, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja. Właśnie przez wzgląd na te ostatnie wakacje chcę w tym roku pojechać do CRO przez Słowację i Węgry - wydaje mi się ta trasa spokojniejszą i mniej stresującą. Proszę Was o radę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2021 00:18

Poczatek nalezy do ciebie, czyli musisz dotrzec do Brna. Ja jestem z Glucholaz co zmusza mnie do przebycia gorskiej trasy do Olomunca. Wtedy na Brno, Bratyslawe, Szombately, Gorican, (tu sa opcje), Zagreb. Dalej wiadomo. Bardziej swojsko niz via Wieden i Macelji.
mski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mski » 04.07.2021 00:48

Janusz Bajcer napisał(a):
mski napisał(a):Witam. Przeczytałem kilka ostatnich stron oraz aktualizacje informacji od Pana @Janusz Bajcer, natomiast wciąż nie jest dla mnie jasne czy trasa

Kod: Zaznacz cały
Barwinek > Trebisov >Miskolc > M3 do Budapesztu > i M7 na przejście w Letenye

jest możliwa do przejechania beż żadnych certyfikatów szczepień tylko z testami.

W zeszłym roku nie było żadnych problemów, natomiast nie pamiętam czy w ogóle były wyznaczane jakieś korytarze itd.

Głównie mam tutaj na myśli przejazd przez Węgry. Niestety ten komunikat
varso.mfa.gov.hu/pol/news/konzuli-informacio-magyarorszagra-toerteno-beutazas
jest dla mnie nie jasny, przez co nie mam pewności którędy jechać.

Słowację i Węgry planuję przejechać bez żadnych noclegów.

Z góry dzięki za informacje

Twoja trasa mieściła się w korytarzu , więc jak nie wierzysz. że go zniesiono - możesz jechać.
Jak masz test, to masz go w certyfikacie.
gov.pl/web/certyfikat/o-certyfikacie-informacje

Panie Januszu, w kontekście wyjazdów do Chorwacji wierzę tylko i wyłącznie w Pana :D

Dziękuję za krótkie ale jednak treściwe wyjaśnienie i rozwianie wątpliwości.
lesko_cro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko_cro » 04.07.2021 05:06

Proszę o aktualną informację co do trasy z Koszyc do Miszkolca. Jak wyglądają w tym roku remonty na tej trasie i czy już część drogi puszczona jest nowym śladem.
Pioter
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioter » 04.07.2021 05:09

Czy widzieliście już zmiany na Słowacji od 9 lipca? Powstały korytarze transportowe.
Pioter
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioter » 04.07.2021 05:12

No i jeszcze kwarantanna dla niezaszczepionych ma być...
piohal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piohal » 04.07.2021 05:51

Pioter napisał(a):Czy widzieliście już zmiany na Słowacji od 9 lipca? Powstały korytarze transportowe.

Że gdzie tak jest napisane?
Tu są dość szczegółowe zasady zapowiadane.

https://spectator.sme.sk/c/22692911/bor ... tined.html
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 04.07.2021 07:26

Nic nie pisze o korytarzach transportowych.
Pisze za to, że osoby przejeżdżające (tranzyt) nie muszą się rejestrować na tej ich stronie.
Zasady zmieniają się dla osób wjeżdżających na Słowację na pobyt.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2021 07:31

lesko_cro napisał(a):Proszę o aktualną informację co do trasy z Koszyc do Miszkolca. Jak wyglądają w tym roku remonty na tej trasie i czy już część drogi puszczona jest nowym śladem.

trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-1335.html
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 04.07.2021 08:05

Uwaga szykuje się protest na przejściach granicznych w Słowacji w piątek 9.07. Słowacy chcą zablokować wszystkie przejścia graniczne w związku z nowymi obostrzeniami.
Tutaj spis korytarzy tranzytowych:

Korytarze, przez które można przejść, są przeznaczone do tranzytu:
Ukraina - Czechy

Trasa Ukraina - Czechy biegnie w kierunku przejścia granicznego Vyšné Nemecké - Užhorod, Sobrance, Michalovce, Prešov, Poprad, Ružomberok, Žilina, przez przejście graniczne Makov - Bílá-Bumbálka / Starý Hrozenkov - Drietoma.
Czechy - Ukraina

Trasa Czechy - Ukraina biegnie w kierunku przejścia granicznego Makov - Bílá-Bumbálka / Starý Hrozenkov - Drietoma, Žilina, Ružomberok, Poprad, Prešov, Michalovce, Sobrance, przejście graniczne Vyšné Nemecké - Užhorod.
Polska - Austria / Węgry

Trasa Polska - Austria / Węgry wytyczona jest w kierunku przejścia granicznego Trstená - Chyžné, Dolný Kubín, Martin, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, przejście graniczne Bratysława (Bratysława - Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka).
Trasa Polska - Węgry biegnie w kierunku przejścia granicznego Trstená - Chyžné, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Zvolen, przejście graniczne Šahy - Parassapuszta.
Trasa Polska - Austria / Węgry wytyczona jest w kierunku przejścia granicznego Skalité - Zwardoň, Czadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, przejście graniczne Bratysława (Bratysława - Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka).
Trasa Polska - Węgry biegnie w kierunku przejścia granicznego Vyšný Komárnik - Barwinek - Svidník, Giraltovce, Prešov, Koszyce, przejście graniczne Milhosť - Tornyosnémeti.
Austria / Węgry - Polska

Trasa Austria/Węgry - Polska biegnie w kierunku przejścia granicznego (Bratysława - Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka), Bratysława, Nowe Miasto nad Wagiem, Żylina, Martin, Dolný Kubín, przejście graniczne Trstená - Chyžné.
Trasa Węgry - Polska biegnie w kierunku przejścia granicznego Šahy - Parassapuszta, Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, przejście graniczne Trstená - Chyžné.
Trasa Austria/Węgry - Polska biegnie w kierunku przejścia granicznego (Bratysława-Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka), Bratysława, Nowe Miasto nad Wagiem, Żylina, Kysucké Nové Mesto, Czadca, przejście graniczne Skalité - Zwardoň.
Trasa Węgry - Polska biegnie w kierunku przejścia granicznego Milhosť - Tornyosnémeti, Koszyce, Preszów, Giraltovce, Svidník, przejście graniczne Vyšný Komárnik - Barwinek.
Czechy - Austria / Węgry

Trasa D2 w kierunku przejścia granicznego Břeclav-Brodské, Bratysława, przejście graniczne (Bratislava -Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka).
Austria / Węgry - Czechy

Trasa D2 w kierunku przejścia granicznego (Bratislava-Jarovce - Kittsee / Čunovo - Rajka), Bratysława, przejście graniczne Břeclav - Brodské.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 04.07.2021 08:21

Skąd informacja o planowanych protestach?
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 04.07.2021 09:06

To jest informacja z grupy słowackiej Facebook. O ile dobrze pamiętam w zeszłym roku udało im się zablokować granice w Bratysławie. Tak więc warto śledzić informacje przed wyjazdem. https://www.facebook.com/slovacivrajke/
Gregory66
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregory66 » 04.07.2021 09:53

Janusz Bajcer napisał(a):
Gregory66 napisał(a):[Jadąc przez Mursko nie trzeba viniety na ten odcinek A5 w Słowenii, czy trzeba bocznymi jechać

A5 jest płatna.
Objazd
https://www.google.pl/maps/dir/Bielsko- ... !3e0?hl=pl

co z H5
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 338
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone