Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbig1234
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbig1234 » 01.07.2021 18:53

Granicę w Gorican w kierunku Węgier przekraczałem w sobotę 26.06 około godziny 16. Niestety kolejka miała około 1km długości bo zaczynała się jeszcze przed mostem na Murze i musieliśmy odstać w potwornym upale ponad 1,5 godziny. Na szczęście klima w samochodzie się sprawdziła. Po stronie węgierskiej w kierunku Chorwacji kolejki nie było.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2021 18:54

https://reopen.europa.eu/pl/from-to/POL/HRV/SVK,HUN Nie widzę, żeby był nakaz trzymania się korytarzy od dzisiaj. Wcześniej na tej stronie taka informacja była. Janusz jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że z certyfikatem można swobodnie poruszać się po Węgrzech.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.07.2021 19:52

tak można jest oficjalna informacja na ambasadzie, wkleiłem link
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2021 20:03

amatus1 napisał(a):tak można jest oficjalna informacja na ambasadzie, wkleiłem link

Dokładnie. Także bez stresu M86 przez Lendavę nad Adriatyk :) .
BoJa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) BoJa » 01.07.2021 20:11

Dzisiaj granica Letenye przy powrocie z Chorwacji godzina 15 w stronę Węgier kolejki brak, w stronę Chorwacji ok kilometra-stare przejście. Jesteśmy pierwszymi Polakami na kempingu Napflio przy Balatonie. Od dzisiaj można przyjechać na podstawie paszportu covidowego.
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 01.07.2021 21:58

Witam.
Mam pytanie czy obecnie jest dozwolony nocleg na terenie Słowacji czy tylko tranzyt ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2021 22:14

will napisał(a):Witam.
Mam pytanie czy obecnie jest dozwolony nocleg na terenie Słowacji czy tylko tranzyt ?

Czytaj
aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
gregorex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregorex » 02.07.2021 07:01

Cześć
Mam pytanko.
Czy w związku z remontem mostu na M0 w Budapeszcie:
1. Odczekać cierpliwie w korku
2. Objechać tak zjeżdżając zjazdem na drogę 51 do Dunajwarosz i dalej drogą 64 powrót na M7

ktoś stał w tym korku?
ile to trwa?
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 02.07.2021 07:49

SebastianM napisał(a):https://reopen.europa.eu/pl/from-to/POL/HRV/SVK,HUN Nie widzę, żeby był nakaz trzymania się korytarzy od dzisiaj. Wcześniej na tej stronie taka informacja była. Janusz jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że z certyfikatem można swobodnie poruszać się po Węgrzech.

A bez certyfikatu też można jechać poza korytarzem ??
Zbig1234
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbig1234 » 02.07.2021 07:52

gregorex napisał(a):Cześć
Mam pytanko.
Czy w związku z remontem mostu na M0 w Budapeszcie:
1. Odczekać cierpliwie w korku
2. Objechać tak zjeżdżając zjazdem na drogę 51 do Dunajwarosz i dalej drogą 64 powrót na M7

ktoś stał w tym korku?
ile to trwa?

Jechałem tamtędy 18.06 o świcie i 26.06 w godzinach popołudniowych. Żadnych korków nie było. O ile pamiętam było tylko przewężenie z 3 pasów ruchu w jednym kierunku, do 2 pasów. Jeśli ktoś stał w korku to zapewne w godzinach szczytu w dniu pracującym.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.07.2021 08:06

buter napisał(a):
SebastianM napisał(a):https://reopen.europa.eu/pl/from-to/POL/HRV/SVK,HUN Nie widzę, żeby był nakaz trzymania się korytarzy od dzisiaj. Wcześniej na tej stronie taka informacja była. Janusz jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że z certyfikatem można swobodnie poruszać się po Węgrzech.

Certyfikat potrzebny jest, żeby wjechać do Chorwacji, więc co za pytanie, skoro i tak podczas podróży w pewnym momencie jest niezbędny.
Mike_79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mike_79 » 02.07.2021 08:42

Hej
Wybieram się w tym roku do Chorwacji coraz bardziej myślę nad trasą przez Węgry, teraz jak już jest zniesiony tranzyt to tym bardziej mój wybór pada na Bratanków

nadmienię, że przetestowałem już
M_L_P,
Ilz-B.Radgersburg-Ormoż
Wariant CZ-AUT-SLO z wszystkimi winietami,

Google maps jako najszybszą trasę wyświetla tą M86 - potem kieruje na 84 i 74 przez Zalaegerszeg

https://www.google.com/maps/dir/48.0124 ... m2!4m1!3e0

przejazd przez Słowenię, Lendavę i Drogę 109 na Mursko odpuszczam,

czytam, że wiele z osób ciągnie 86 do odbicia na Lenti potem M70 do przejścia w Letenye

Ktoś ma te wszystkie warianty przerobione,

która trasa wg was jest lepsza 86 czy ta z wariantem jazdy 74
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 02.07.2021 09:03

SebastianM napisał(a):
buter napisał(a):

Certyfikat potrzebny jest, żeby wjechać do Chorwacji, więc co za pytanie, skoro i tak podczas podróży w pewnym momencie jest niezbędny.

Jestem już jakiś czas w Chorwacji i wjeżdżałem z rodziną bez jakichkolwiek certyfikatów testów etc. i nie wiem czy mogę wrócić drogą 86 czy jednak muszę jechać na Budapeszt.
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 02.07.2021 09:49

Mike_79 napisał(a):Hej

tak z ciekawości - dlaczego odpuszczasz?
:?:
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 02.07.2021 10:02

Mike_79 napisał(a):Hej
Wybieram się w tym roku do Chorwacji coraz bardziej myślę nad trasą przez Węgry, teraz jak już jest zniesiony tranzyt to tym bardziej mój wybór pada na Bratanków

nadmienię, że przetestowałem już
M_L_P,
Ilz-B.Radgersburg-Ormoż
Wariant CZ-AUT-SLO z wszystkimi winietami,

Google maps jako najszybszą trasę wyświetla tą M86 - potem kieruje na 84 i 74 przez Zalaegerszeg

https://www.google.com/maps/dir/48.0124 ... m2!4m1!3e0

czytam, że wiele z osób ciągnie 86 do odbicia na Lenti potem M70 do przejścia w Letenye

Ktoś ma te wszystkie warianty przerobione,

która trasa wg was jest lepsza 86 czy ta z wariantem jazdy 74

Jechałem w 2019 drogą 86 i Lenti - było oki. Trasa trochę nudna przez Węgry, ale dało się przejechać (jechałem niedziela do Kormend i poniedziałek rano do Letenye)
W 2019 pokazywało czas podobny do AUT/SLO więc wybrałem tańszy wariant winietowy na pobyt 11dniowy. Nie bawiłem się w jakieś objazdy itp,. Drogi w standardzie jednojezdniowym jak w Polsce - pełno zwolnień na zabudowaniach. Przydało się Waze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 334
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone