Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 21:14

amatus1 napisał(a):
SebastianM napisał(a):https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-chorwacja-zmienia-zasady-wjazdu-od-1-lipca-6656333255526976a Sielanka się kończy, z jednej strony ułatwia tranzyt przez Węgry, z drugiej już bez certyfikatu/zaświadczenia do Chorwacji możemy nie wjechać. Sytuacja zmienia się dynamicznie.

Sebastianie co wiesz o ułatwieniu tranzytu przez Wegry?

Osoby z certyfikatami mogą poruszać się tak samo, jak obywatele, nie muszą trzymać się korytarzy tranzytowych.
"Każdemu posiadaczowi certyfikatu udającemu się w podróż do innego państwa UE mają przysługiwać te same prawa, co mieszkańcowi tego kraju spełniającemu warunki potwierdzone zaświadczeniem podróżnika."
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2021 21:22

masz na to jakieś potwierdzenie?
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 30.06.2021 22:34

Wszystko spoko tylko skąd masz te informacje. Grzebałem po necie i na stronie gov dalej jak byk jest napisane o tranzycie przez Węgry. Strona cro love też odnosi się do tranzytu więc ? Nie chodzi żebym się czepiał ale głupio stać gdzieś i się tłumaczyć "Panie bo na forum tak mówił kolega " ;)
kluczus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kluczus » 30.06.2021 23:03

TaAnia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaAnia » 30.06.2021 23:17

https://spectator.sme.sk/c/22692911/bor ... tined.html

Dla nas, jako dla zaszczepionych, jeszcze lepiej, bo nie trzeba się rejestrować nigdzie, tylko certyfikaty. Dzieci będą traktowane tak jak my.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2021 05:48

adresik84 napisał(a):Wszystko spoko tylko skąd masz te informacje. Grzebałem po necie i na stronie gov dalej jak byk jest napisane o tranzycie przez Węgry. Strona cro love też odnosi się do tranzytu więc ? Nie chodzi żebym się czepiał ale głupio stać gdzieś i się tłumaczyć "Panie bo na forum tak mówił kolega " ;)

Musisz dotrzeć do rozporządzenia UE w sprawie certyfikatów covid. Jest tam napisane, że certyfikat umożliwia podróżowania na takich samych zasadach, na jakich przemieszczają się obywatele danego kraju
Od dzisiaj certyfikat jest obiwiazujacy we wszystkich krajach UE, przynajmniej miał być. W zasadzie czekano tylko na Węgrów i chyba jeszcze jeden kraj. Dzisiaj z pewnością będą jakieś oficjalne informacje w tej kwestii.
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 01.07.2021 06:11

I pewnie dlatego Chorwaci przywrócili obostrzenia żeby dostosować się do rozporządzenia UE.
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 01.07.2021 09:07

SebastianM napisał(a):
adresik84 napisał(a):Wszystko spoko tylko skąd masz te informacje. Grzebałem po necie i na stronie gov dalej jak byk jest napisane o tranzycie przez Węgry. Strona cro love też odnosi się do tranzytu więc ? Nie chodzi żebym się czepiał ale głupio stać gdzieś i się tłumaczyć "Panie bo na forum tak mówił kolega " ;)

Musisz dotrzeć do rozporządzenia UE w sprawie certyfikatów covid. Jest tam napisane, że certyfikat umożliwia podróżowania na takich samych zasadach, na jakich przemieszczają się obywatele danego kraju
Od dzisiaj certyfikat jest obiwiazujacy we wszystkich krajach UE, przynajmniej miał być. W zasadzie czekano tylko na Węgrów i chyba jeszcze jeden kraj. Dzisiaj z pewnością będą jakieś oficjalne informacje w tej kwestii.

Byłbym o to rozporządzenie spokojny gdyby nie dotyczyło to Węgier. Bo powszechnie wiadomo, że stosunek Orbana do UE jest podobny do naszej władzy.
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 01.07.2021 09:16

Na stronach węgierskich żadnych informacji o zmianach od 01.07... Obowiązują zasady - jak dotychczas, czyli tylko tranzyt, nie ma możliwości noclegu, itp.
Chyba, że w ciągu dnia coś się zmieni.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.07.2021 11:00

Mam prośbę, możecie zobaczyć trasę czy jest ok? Czy zgadza się ona z obostrzeniami bo startujemy jutro i ten bajzel coraz bardziej mnie drażni:).
Załączniki:
trasa.png
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 01.07.2021 11:06

przed chwilką RMF podało że Madziary
nie "przystąpiły" (na razie) do UCC,
więc d,,,,
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 01.07.2021 11:10

amatus1 napisał(a):Mam prośbę, możecie zobaczyć trasę czy jest ok? Czy zgadza się ona z obostrzeniami bo startujemy jutro i ten bajzel coraz bardziej mnie drażni:).

wydaje się OK,
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.07.2021 11:15

599 napisał(a):
amatus1 napisał(a):Mam prośbę, możecie zobaczyć trasę czy jest ok? Czy zgadza się ona z obostrzeniami bo startujemy jutro i ten bajzel coraz bardziej mnie drażni:).

wydaje się OK,

dzieki, czy to jest najbardziej optymalna tarsa?
TaAnia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaAnia » 01.07.2021 11:19

My planujemy jechać podobnie, tyle że 13 lipca. Jedziecie bez noclegu po drodze?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 01.07.2021 11:19

To chyba też tak będę musiał jechać... za tydzień...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 331
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone