Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 30.06.2021 09:29

SebastianM napisał(a):Normalnie od jutra zaszczepieni i ozdrowieńcy mogą poruszać się bez ograniczeń po terytorium Węgier. Nie wiem jak to się ma do niezaszczepionych z testami . Pytałem się kolegów z pracy, którzy są Węgrami,powidzli mi, że od majówki w zasadzie pełno jest obcych rejestracji na poza tranzytowych drogach i nie słyszeli, żeby ktoś z tego robił problem.
"Każdemu posiadaczowi certyfikatu udającemu się w podróż do innego państwa UE mają przysługiwać te same prawa, co mieszkańcowi tego kraju spełniającemu warunki potwierdzone zaświadczeniem podróżnika." M86 od jutra można śmigać.

Sebastian.
Tak jak Ty jestem coraz bardziej przekonany do przelotu M86 :)
Tyle ze jade wcześniej bo już w niedzielę 4.07.

PS. Standardowo Povlja w tym roku? :D Bo ja tym razem na ląd.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 30.06.2021 09:34

Własnie czekałem na taką informację :)
Wystaruję 02.07. wieczorem i pojadę skrótem przez M86 - dam znać :).
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2021 09:37

SebastianM napisał(a):Normalnie od jutra zaszczepieni i ozdrowieńcy mogą poruszać się bez ograniczeń po terytorium Węgier. Nie wiem jak to się ma do niezaszczepionych z testami . Pytałem się kolegów z pracy, którzy są Węgrami,powidzli mi, że od majówki w zasadzie pełno jest obcych rejestracji na poza tranzytowych drogach i nie słyszeli, żeby ktoś z tego robił problem.
"Każdemu posiadaczowi certyfikatu udającemu się w podróż do innego państwa UE mają przysługiwać te same prawa, co mieszkańcowi tego kraju spełniającemu warunki potwierdzone zaświadczeniem podróżnika." M86 od jutra można śmigać.

Wiadomość dobra jednak w naszym przypadku nie do końca gdyż dorośli jesteśmy zaszczepieni, dzieci nie sa a testów nie planowaliśmy
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 30.06.2021 09:53

Jechałem w poniedziałek z Bielska-Białej do Promajny.
Pojechałem na Komarno i Budapeszt. Większość trasy na tempomacie 140km/h i trasa wyszła 12 godzin licząc postoje. Według mnie całkiem przyjemna trasa alternatywna dla 86. Oczywiście dużo zależy od godziny przejazdu - wyjechałem o 22 i było pusto.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 10:20

marcox napisał(a):
Sebastian.
Tak jak Ty jestem coraz bardziej przekonany do przelotu M86 :)
Tyle ze jade wcześniej bo już w niedzielę 4.07.

PS. Standardowo Povlja w tym roku? :D Bo ja tym razem na ląd.

Witaj w tym roku Pag . Unijne certyfikaty także uwzględniają testy, więc dla zdrowych, zaszczepionych i ozdriwiałych droga otwarta.
renata.sz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) renata.sz » 30.06.2021 15:25

Czy w tym roku omijacie autostrady w Słowacji, jadąc z Barwinka?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.06.2021 16:15

renata.sz napisał(a):Czy w tym roku omijacie autostrady w Słowacji, jadąc z Barwinka?

Mamy zamiar ominąć - jak zawsze :D
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 30.06.2021 19:07

amatus1 napisał(a):

Wiadomość dobra jednak w naszym przypadku nie do końca gdyż dorośli jesteśmy zaszczepieni, dzieci nie sa a testów nie planowaliśmy

No właśnie jak jest z dziećmi do 18 lat?
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 19:27

toomas napisał(a):
amatus1 napisał(a):

No właśnie jak jest z dziećmi do 18 lat?

Spoko, z zielonej strefy nie potrzeba niczego, żeby wjechać do Chorwacji ( w przypadku noclegu, niektóre kraje tranzytowe wymagają certyfikatów/zaświadczeń) ale jak nie planujecie noclegu, możecie jechać. Po powrocie teoretycznie wymagany jest test dla osób, które nie mają certyfikatów/zaświadczeń, ale kontrole są sporadyczne. Jeżeli będziesz miał pecha i trafi ci się kontrola i będą chcieli test, to zawsze masz 48h po przyjeździe, żeby taki test zrobić. Pójdziesz, zrobisz, wyślesz i po sprawie, jedynie lżejszy będziesz o około 150 PLN/test. Nie widzę powodów do obaw.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2021 19:29

Sebastianie zgadza się! Przenalizowałem ten artykuł i on dotyczy krajów trzecich i tych co nie sa zielone...
" Osoby pochodzące z krajów trzecich nie będą już musiały mieć specjalnego powodu, aby przyjechać do Chorwacji i udowodnić konieczność podróżowania, ale będą musiały przedstawić jeden z dowodów na to, że zostały zaszczepione, przeszły chrząszcze lub niedawno zostały przebadane.

„CNIPH będzie regularnie publikować na swojej stronie internetowej wykazy krajów, wobec których stosowane są specjalne środki epidemiologiczne. Obywatele tych krajów, które w większości są krajami, które wejdą na czerwony lub ciemnoczerwony, będą musieli mieć test PCR nie starszy niż 48 godzin i zostanie ustalona samoizolacja w ciągu 14 dni ”, zapowiedział Božinović.
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 30.06.2021 20:28

SebastianM a skąd masz info że ma nie obowiązywać tranzyt ?

I jeszcze pytanie czy starym przejściem w letenye można przejeżdżać ?
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 30.06.2021 20:47

adresik84 napisał(a):I jeszcze pytanie czy starym przejściem w letenye można przejeżdżać ?

Tak.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 20:55

adresik84 napisał(a):SebastianM a skąd masz info że ma nie obowiązywać tranzyt ?

I jeszcze pytanie czy starym przejściem w letenye można przejeżdżać ?

Cały czas nie obowiązuję ruchu tranzytowego, regularnie jeździmy do Niemiec przez Czechy, Austrię, tranzytem nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 21:02

https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-chorwacja-zmienia-zasady-wjazdu-od-1-lipca-6656333255526976a Sielanka się kończy, z jednej strony ułatwia tranzyt przez Węgry, z drugiej już bez certyfikatu/zaświadczenia do Chorwacji możemy nie wjechać. Sytuacja zmienia się dynamicznie.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2021 21:08

SebastianM napisał(a):https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-chorwacja-zmienia-zasady-wjazdu-od-1-lipca-6656333255526976a Sielanka się kończy, z jednej strony ułatwia tranzyt przez Węgry, z drugiej już bez certyfikatu/zaświadczenia do Chorwacji możemy nie wjechać. Sytuacja zmienia się dynamicznie.

Sebastianie co wiesz o ułatwieniu tranzytu przez Wegry?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 330
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone