Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JanKwi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanKwi » 29.06.2021 08:09

Przepraszam, nie zrozumiałem pytania. Jednak jechałem od Redics do Słowenii.
michasso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michasso » 29.06.2021 08:27

JanKwi napisał(a):Przepraszam, nie zrozumiałem pytania. Jednak jechałem od Redics do Słowenii.

A do Redics dojechałes przez Szombathely?
JanKwi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanKwi » 29.06.2021 08:34

Tak. Przemknąłem się niezauważalnie poza korytarzem, policji nie widziałem, na granicy słoweńskiej nie było Węgrów. Słoweńcy sprawdzali świadectwa szczepień.
michasso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michasso » 29.06.2021 08:47

JanKwi napisał(a):Tak. Przemknąłem się niezauważalnie poza korytarzem, policji nie widziałem, na granicy słoweńskiej nie było Węgrów. Słoweńcy sprawdzali świadectwa szczepień.

Chyba też się skuszą i przemknę tą trasą. Jade po 15.07 to moze do tego czasu coś Madziary zmienią
JanKwi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanKwi » 29.06.2021 08:53

Tak jak pisał kolega @franz_maure83 - "Bajere" trzeba mieć przygotowaną. Dla mnie podstawą było to, że na granicy nie otrzymałem żadnej informacji o korytarzach, a GPS pokazał mi najkrótsza i najszybszą drogę.
Powodzenia i miłych wakacji.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 29.06.2021 08:59

Trasa: Kraków-Zwardoń-Bratysława-Szombathely-Gorican-Split
Noc z niedzieli na poniedziałek.
Trasa płynnie, ale sznur naszych TIRów od Żyliny. Byliśmy tam ok. 23.00 więc pewno wszystkie naraz ruszyły po weekendzie w trasę,
Na słowackiej autostradzie duża liczba osobówek z rejestracją KNS. Hmm..obstawiam fachowców od budowlanki (a może inne branża) jadących do pracy do Wiednia (czas podróży wskazywałby na to) . Ale może się mylę.
Na 86-stce spotkaliśmy również obce rejestracje. Świadomie jechaliśmy poza korytarzem, ale nie namawiam. Każdy musi sam zdecydować czy podjąć ewentualne ryzyko.
Stare przejście puste. Ale byliśmy tam o 3.30 nad ranem. Paszporty/dowody, pytanie o cel podróży i …w drogę :).
Na Hvarze sporo rodaków.
Pozdrowienia dla wszystkich cromaniaków!
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 29.06.2021 09:15

zyziozie napisał(a):Na słowackiej autostradzie duża liczba osobówek z rejestracją KNS. Hmm..obstawiam fachowców od budowlanki (a może inne branża) jadących do pracy do Wiednia (czas podróży wskazywałby na to) . Ale może się mylę.

Z pewnością, ostatnio przeczytałem że na Podhalu słabo w statystykach idzie szczepienie bo wszyscy w Austrii zaszczepieni. :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.06.2021 10:53

Moi koledzy z pracy, rodowici Węgrzy mówią, że na 86 od majówki praktycznie przyjeżdża cała masa obcokrajowców, głównie Słowaków, ale i Polacy, Słoweńcy, Chorwaci. Nie chce mi się wierzyć, żeby węgierska policja zawracała, czy zawróciła kogokolwiek, kto bez zatrzymywania jak najszybciej chciał opuścić terytorium Węgier. Także za miesiąc planuję trasę przez 86.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 29.06.2021 11:01

Czesi, Słoweńcy, Chorwaci, Słowacy i Rumuni mogą jeździć bo ich kraje podpisały umowy dwustronne z Węgrami o uznawaniu certyfikatów. Polacy nielegalnie jeżdżą.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.06.2021 11:04

mchrob napisał(a):Czesi, Słoweńcy, Chorwaci, Słowacy i Rumuni mogą jeździć bo ich kraje podpisały umowy dwustronne z Węgrami o uznawaniu certyfikatów. Polacy nielegalnie jeżdżą.

Swobodnie poruszać się mogąc oficjalnie dopiero od 23 czerwca !. Wcześniej obowiązywały ich takie same zasady, jak pozostałych obywateli wspólnoty .
Luki82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki82 » 29.06.2021 21:32

Witam planuje jechac na przyszly tydzień tą trasą. Proszę o sprawdzenie czy ta trasa mieści się w tranzytowej i ogólnie jak...
https://maps.app.goo.gl/8MhGAQ9PS8bjErYH9
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2021 21:37

Luki82 napisał(a):Witam planuje jechac na przyszly tydzień tą trasą. Proszę o sprawdzenie czy ta trasa mieści się w tranzytowej i ogólnie jak...
https://maps.app.goo.gl/8MhGAQ9PS8bjErYH9

Niby się mieści, tylko czemu jadąc przez Bratysławę chcesz Komarno odwiedzić? 8O
Tak chyba lepiej :wink: https://goo.gl/maps/5FCWaQQBkUsfex8y9
Luki82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luki82 » 29.06.2021 21:54

Dziękuje za sprostowanie czyli pojadę tą trasą jeżeli mieści się w tranzytowej.
slamon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slamon » 30.06.2021 08:29

Wejdźcie sobie na stronę www
.reopen.europa.eu/pl/map/HUN/7011

lub ściągnijcie apkę Re-open EU

Są tam informacje o wszystkich krajach EU i niby Węgry są przygotowane od 1 lipca na akceptację unijnych certyfikatów (aktualizacja z 29.06.2021). Pozostaje kwestia czy będą je honorować, aby legalnie przejechać poza korytarzem.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2021 08:54

Normalnie od jutra zaszczepieni i ozdrowieńcy mogą poruszać się bez ograniczeń po terytorium Węgier. Nie wiem jak to się ma do niezaszczepionych z testami . Pytałem się kolegów z pracy, którzy są Węgrami,powidzli mi, że od majówki w zasadzie pełno jest obcych rejestracji na poza tranzytowych drogach i nie słyszeli, żeby ktoś z tego robił problem.
"Każdemu posiadaczowi certyfikatu udającemu się w podróż do innego państwa UE mają przysługiwać te same prawa, co mieszkańcowi tego kraju spełniającemu warunki potwierdzone zaświadczeniem podróżnika." M86 od jutra można śmigać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 329
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone