Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 26.06.2021 08:04

Właśnie jadę do Chorwacji.
Chyżne - żywego ducha.
Sahy - podobnie.
W związku z tym lecę trasą tranzytowa przez Budapeszt :) - ze względu na korki jednak M0. Jak się okazało też z korkiem na końcu.

Gdzieś od 60 km przed granicą w Sahy, w sumie 4 słowackie kontrolę prędkość - policja z radarem.

p.s. na Słowacji na stacjach obsługa i klienci w maskach, przed sklepami (i pewnie w środku) również.
Na Węgrzech - podobnie.
Ostatnio edytowano 26.06.2021 09:55 przez coglin, łącznie edytowano 1 raz
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 26.06.2021 08:17

marekkowalak napisał(a):
pawelli napisał(a):a nie lepiej Ci na Chyżne - potem Dolny Kubin - Martin (zeby objchać tatry) - Zvoleń - Sahy - Vac - M0 Budapeszt - M7 - Cro

Jechałeś kiedyś z Dolnego Kubina na Zvolen i Sahy? Jeśli ci się wydaje, że ta droga omija góry, to jesteś w wielkim błędzie. Przebiega ona m.in. przez sam środek jednego z ulubionych przez Słowaków ośrodków narciarskich - Donovaly. Jest kręta, wąska, jeździ nią dużo TIR-ów i miejscowych ciężarówek z drzewem, więc jest wolna i męcząca, szczególnie nocą.

Ja bym już wolał przez Presov i Koszyce - tam przynajmniej jest trochę ekspresówek. Przez Sahy jechałem 2 razy i więcej nie mam ochoty.

Czytaj - Dolny Kubin - i potem na MARTIN - nie na Baska Bystrzyca i w miedzyczasie Donovaly
Paweł_TBU
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł_TBU » 26.06.2021 08:28

pawelli napisał(a):a nie lepiej Ci na Chyżne - potem Dolny Kubin - Martin (zeby objchać tatry) - Zvoleń - Sahy - Vac - M0 Budapeszt - M7 - Cro

A to się mieści w korytarzu tranzytowym?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 26.06.2021 09:23

Tak.

Właśnie jestem w korku na końcówce M0.
lolekanabolek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolekanabolek » 26.06.2021 09:52

Mam pytanie o tranzyt przez Słowację, jak dobrze rozumiem, chipowanie drugą dawką w tym przypadku nie musi być zrobione min 14 dni wcześniej??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2021 10:15

Otwórz i przeczytaj wątek "Aktualne informacje - jak dojechać do Chorwacji sezon 2021"
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 26.06.2021 10:58

Paweł_TBU napisał(a):

A to się mieści w korytarzu tranzytowym?

Na Słowacji nie ma korytarzy.
Ja tak będę jechał.
Co prawda przez Martin jeszcze nie jechałem - ale 2 lata temu znajomy jechał i mówił że jest ok, po prostu płasko i jak to na Słowacji - 50 km / to 50 km / h
Ruch niewielki - jak to na Słowacji

Wg. mnie z całej tej słowackiej trasy własnie ten odcinek w górach był problematyczny , zwłaszcza jak trafiłeś przed sobą na TIR-a. - jeździełem tamtędy wiele, wiele razy ....
Wówczas się wleczessz pod górkę i z górki to samo.
Przez Martn jest płasko.

A w zasadzie do grnicy na SK/HU - juz się jedzie.
Przed Vac otworzyli M2 do Budapesztu , wiec powinneś sprawnie dojechać.
Paweł_TBU
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł_TBU » 26.06.2021 12:04

Coś takiego??
Załączniki:
Screenshot_2021-06-26-13-03-24-953_com.google.android.apps.maps.jpg
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 26.06.2021 13:28

Czyli na Węgrzech jedyna trasa korytarz wiedzie przez Budapeszt?
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 26.06.2021 13:34

Mapka Węgier z trasami tranzytowymi dla osobówek:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

Z tego wynika, że tak. Zawsze to będzie obwodnica Budapesztu M0.
Marcin.knd
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin.knd » 26.06.2021 13:38

Witam. Jadę do Chorwacji 2 lipca zawsze jeździłem przez Słowację i Węgry. Z tego co się orientuję to Tornyosnémeti i Letenye są w korytarzu.

Niech mi ktoś powie tak z doświadczenia jak to się odbywa.

Czy na Słowacji obecnie oprócz Europejskiego Paszportu Covid jest coś wymagane.

Czy na Węgrzech faktycznie badają przed wjazdem i czy trzeba mieć jakieś dokumenty i występować z tym podaniem o zgodę na tranzyt? Ja generalnie mam tylko email z gospodarzem że ma dla mnie apartament.

Z tego co wyczytałem to zaleca się rejestrować na portalu Enter croatia, żeby szybciej przekroczyć granicę.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 26.06.2021 13:43

Czyli 86 odpada to że 200 km trzeba nadłożyć
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 26.06.2021 13:43

Przez Słowację i Węgry możesz przejechać tranzytem z paszportem i/lub dowodem osobistym. Nie musisz mieć „covidowych” dokumentów. Słowację musisz opuścić w ciągu 8 godzin. Węgry należy opuścić w ciągu 24 godzin. Bez noclegów. Musisz na żądanie wiarygodnie udowodnić cel podróży do kraju docelowego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2021 13:46

Marcin.knd napisał(a):Witam. Jadę do Chorwacji 2 lipca zawsze jeździłem przez Słowację i Węgry. Z tego co się orientuję to Tornyosnémeti i Letenye są w korytarzu.

Niech mi ktoś powie tak z doświadczenia jak to się odbywa.

Czy na Słowacji obecnie oprócz Europejskiego Paszportu Covid jest coś wymagane.

Czy na Węgrzech faktycznie badają przed wjazdem i czy trzeba mieć jakieś dokumenty i występować z tym podaniem o zgodę na tranzyt? Ja generalnie mam tylko email z gospodarzem że ma dla mnie apartament.

Z tego co wyczytałem to zaleca się rejestrować na portalu Enter croatia, żeby szybciej przekroczyć granicę.

Masz wszystko opisane w przyklejonym wątku.
Aktualne informacje...
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 26.06.2021 13:47

Ile km się nadkłada kiedy odpada ,86 i trzeba jechać przez Budapeszt?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 325
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone