Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 25.06.2021 16:58

Czyli przejścia otwarte ale obowiązują trasy tranzytowe.
Masakra jakaś.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 25.06.2021 17:57

A wie ktoś dlaczego Węgrzy nie uznają polskich zaświadczeń o szczepieniu, skoro certyfikaty unijne są jednakowe w całej UE?
Chyba że coś się zmieniło bo ostatnio kompletnie nie jestem ba bieżąco z newsami
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 25.06.2021 17:59

Bo mu nie uznajemy ich - przez Sputnika.
U nas cały czas: Rosja i wszystko co rosyjskie - twój wróg.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 25.06.2021 18:07

coglin napisał(a):Bo mu nie uznajemy ich - przez Sputnika.
U nas cały czas: Rosja i wszystko co rosyjskie - twój wróg.

Aaa no to w sumie się Węgrom nie dziwię. Sam bym sputnika nie wziął, ale jak chcą to niech biorą.

No to powiem szczerze że w tej sytuacji chyba wariant węgierski jak dla mnie odpada. Dokładanie kilometrów przez ten korytarz mnie chyba nie odpowiada.

Rok temu wracałem na początku września i musiałem jechać przez Budapeszt, chyba jednak wolę przez Austrię
Paweł_TBU
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł_TBU » 25.06.2021 18:13

Fajnie widzieć że nie tylko w Polsce jest burdel, niefajnie że będę się musiał z tym zmierzyć we wtorek. Jednak stawiam na starą trasę przez Koszyce do Budapesztu. Przynajmniej wiem co i jak.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2021 20:53

a nie lepiej Ci na Chyżne - potem Dolny Kubin - Martin (zeby objchać tatry) - Zvoleń - Sahy - Vac - M0 Budapeszt - M7 - Cro
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2021 20:56

Janusz Bajcer napisał(a):Dojazd do autostrady bardzo krótki.

A od wczoraj Policja Węgierska poinformowała, że wszystkie przejścia graniczne w strefie Schengensą otwarte w strefie Schengen są otwarte i nie ma na nich kontroli
https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-we ... 336014880a

Niestety dalej nie jest jasne, czy są korytarze, jeśli można przekraczać granicę w dowolnym miejscu.
Chyba, że póżniej najkrótszą trasą trzeba do jechać do "korytarzy" :roll:

Ta , tylko piszą że nie mozna nawet do sklepu dojechac i td .
Szkoda ryzykować bo mandaty sa dość spore ....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 21:04

Ciekawe czy Orban uzna od 1 lipca paszporty covidowe .... :?:
Jak uzna ... to czy dalej będzie tranzyt i brak możliwości noclegu ... :?:
Dziwię się, że Węgrzy nie protestują, tracą zarobek na turystach korzystających z basenów termalnych. :roll:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 25.06.2021 21:18

Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawe czy Orban uzna od 1 lipca paszporty covidowe .... :?:
Jak uzna ... to czy dalej będzie tranzyt i brak możliwości noclegu ... :?:
Dziwię się, że Węgrzy nie protestują, tracą zarobek na turystach korzystających z basenów termalnych. :roll:

Lokalsi muszą odżyć, więc mają chętnych na termy... ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 21:20

Chętni są, tylko goście nie mogą z nich obecnie korzystać.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.06.2021 23:06

pawelli napisał(a):a nie lepiej Ci na Chyżne - potem Dolny Kubin - Martin (zeby objchać tatry) - Zvoleń - Sahy - Vac - M0 Budapeszt - M7 - Cro

Jechałeś kiedyś z Dolnego Kubina na Zvolen i Sahy? Jeśli ci się wydaje, że ta droga omija góry, to jesteś w wielkim błędzie. Przebiega ona m.in. przez sam środek jednego z ulubionych przez Słowaków ośrodków narciarskich - Donovaly. Jest kręta, wąska, jeździ nią dużo TIR-ów i miejscowych ciężarówek z drzewem, więc jest wolna i męcząca, szczególnie nocą.

Ja bym już wolał przez Presov i Koszyce - tam przynajmniej jest trochę ekspresówek. Przez Sahy jechałem 2 razy i więcej nie mam ochoty.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 23:22

Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawe czy Orban uzna od 1 lipca paszporty covidowe .... :?:

Sam sobie odpowiem, może nie uznać ...

Każdy kraj jest nadal odpowiedzialny za określenie własnych wymogów i przepisów dotyczących wjazdu, które nie są ujednolicone na szczeblu UE. Oznacza to, że to, do czego kandydat będzie uprawniony, po przedstawieniu niniejszego świadectwa, zależy od środków i zasad wjazdu obowiązujących w kraju docelowym.

https://reopen.europa.eu/pl/map/HUN/7011
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 26.06.2021 07:13

Wczoraj tankowałem na stacji oznaczonej jako "non for transit", podobnie jak cała masa innych aut na zagranicznych blachach. Nikt tego nie kontroluje.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 26.06.2021 07:33

MCR napisał(a):Wczoraj tankowałem na stacji oznaczonej jako "non for transit", podobnie jak cała masa innych aut na zagranicznych blachach. Nikt tego nie kontroluje.

Właśnie się miałem o to spytać. Zamierzałem (wyjazd dzisiaj w nocy) tankować w Komarnie (Słowacja) lub w Komarom (Węgry).
Jak się da to zatankuje na Węgrzech przed wjazdem na autostradę M1 bo tam na stacjach ceny zbójeckie.

Pozdrowienia.;)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 26.06.2021 07:40

Gonzales napisał(a):
MCR napisał(a):Wczoraj tankowałem na stacji oznaczonej jako "non for transit", podobnie jak cała masa innych aut na zagranicznych blachach. Nikt tego nie kontroluje.

Właśnie się miałem o to spytać. Zamierzałem (wyjazd dzisiaj w nocy) tankować w Komarnie (Słowacja) lub w Komarom (Węgry).
Jak się da to zatankuje na Węgrzech przed wjazdem na autostradę M1 bo tam na stacjach ceny zbójeckie.

Pozdrowienia.;)

Ja tak samo - planuje zatankować w Csem przed wjazdem na autostradę M1
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 324
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone