Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2021 21:07

Paweł_TBU napisał(a):Czy wiadonis już coś o zmianach na Węgrzech?

Kliknij w link w moim wcześniejszym poście i czytaj.
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 24.06.2021 21:16

Pivko napisał(a):
buli1973 napisał(a):Jesli juz to mysłałem o takiej trasie co by była zgodna z tranzytem.
https://www.google.com/maps/dir/Cz%C4%9 ... 461794!3e0

tą trasę to sobie odpuść. ja też jeżdżę z Częstochowy i przejazd przez Słowację to Meksyk. Zanim dojedziesz z Mszany do słowackiej autostrady to ładnie się nawk... Najlepiej jechać na brno, Bratyslawe, Gyor, Budapeszt i później wzdłuż Balatonu. A jak jedziesz po 1 lipca to w Gyor dajesz na Szombathely, później Redics albo Lenti wg uznania. I pozniej w Cro to już prosto

Pivko, czy ja wiem? Zależy też w jakich godzinach zamierza jechać nocą czy w dzień.
Ja np jadąc z Rudy Śląskiej jadę tak...
trasa z uwzględnieniem korytarza na Węgrzech
Winiety Słowacja, Węgry, Czechy bez winiety.
Tylko zaznaczę że jeżdzę nocą. Tym razem jest to trasa zmodyfikowana pod tranzyt na Węgrzech.
W zeszłym roku jechałem tak:
Odcinek przez Węgry bez korytarza i bez winiet na Słoweni

Dodam jeszcze, w zeszłym roku jechałem na Słowacji trasą nr 11 przez Czadce, teraz wygląda że jest już otwarta D3 na wysokości Czadcy.

Nie wiem czy dobrze się w ogóle dogadujecie co do trasy, mało punktów podajecie i google może różnie Wam "puszczać" te trasy...

Również śledzę i czekam, "korytarzem" jest dla mnie ok 150 km więcej.
buli1973
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) buli1973 » 24.06.2021 21:35

aciol napisał(a):
Pivko napisał(a):
buli1973 napisał(a):Jesli juz to mysłałem o takiej trasie co by była zgodna z tranzytem.
https://www.google.com/maps/dir/Cz%C4%9 ... 461794!3e0

tą trasę to sobie odpuść. ja też jeżdżę z Częstochowy i przejazd przez Słowację to Meksyk. Zanim dojedziesz z Mszany do słowackiej autostrady to ładnie się nawk... Najlepiej jechać na brno, Bratyslawe, Gyor, Budapeszt i później wzdłuż Balatonu. A jak jedziesz po 1 lipca to w Gyor dajesz na Szombathely, później Redics albo Lenti wg uznania. I pozniej w Cro to już prosto

Pivko, czy ja wiem? Zależy też w jakich godzinach zamierza jechać nocą czy w dzień.
Ja np jadąc z Rudy Śląskiej jadę tak...
trasa z uwzględnieniem korytarza na Węgrzech
Winiety Słowacja, Węgry, Czechy bez winiety.
Tylko zaznaczę że jeżdzę nocą. Tym razem jest to trasa zmodyfikowana pod tranzyt na Węgrzech.
W zeszłym roku jechałem tak:
Odcinek przez Węgry bez korytarza i bez winiet na Słoweni

Dodam jeszcze, w zeszłym roku jechałem na Słowacji trasą nr 11 przez Czadce, teraz wygląda że jest już otwarta D3 na wysokości Czadcy.

Nie wiem czy dobrze się w ogóle dogadujecie co do trasy, mało punktów podajecie i google może różnie Wam "puszczać" te trasy...

Również śledzę i czekam, "korytarzem" jest dla mnie ok 150 km więcej.

Jadę na noc , czemu Czechy bez winiety
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 24.06.2021 21:42

buli1973 napisał(a):
Jadę na noc , czemu Czechy bez winiety

edit
Na tym odcinku, Cieszyn przez Mosty koło Jabłonkowa do Słowacji, nie jest potrzebna.
buli1973
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) buli1973 » 24.06.2021 22:00

No i wziąłeś i mnie namówiłeś oraz powiedz czy po drodze z czestochowy do granicy z Czechami kupie winiety na słowac je i wegry to będziesz wielki mistrz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 24.06.2021 22:04

buli1973 napisał(a):No i wziąłeś i mnie namówiłeś oraz powiedz czy po drodze z czestochowy do granicy z Czechami kupie winiety na słowac je i wegry to będziesz wielki mistrz

Tak, kupisz w necie... ;)
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 24.06.2021 22:26

buli1973 napisał(a):No i wziąłeś i mnie namówiłeś oraz powiedz czy po drodze z czestochowy do granicy z Czechami kupie winiety na słowac je i wegry to będziesz wielki mistrz

Dla jasności, nikogo na nic nie namawiam :papa:
Dzielę się tym co poznałem i również wiele tego co otrzymałem właśnie tu na forum :D

A na temat winiety jest tu również osobny temat ;)
Słowacja
Węgry - konieczność rejestracji
Wszystko zrobisz z domu przed wyjazdem.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 25.06.2021 04:47

Jadąc A1 przy MOP Wieszowa jest banner, że winiety do zakupu w jakimś busie (chyba na terenie MOP) - nie wiem czy są i nie znam cen. Informacja ze środy 23 czerwca.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2021 07:24

nowotarżanin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor

Kolego Januszu być może się mylę, ale link, który załączyłem jest chyba bardziej aktualny.

Przez Komarno nie można jechać tranzytem.
Można tam przekroczyć granicę ale to jest dla osób mieszkających przy granicy - do bodajże 30 km i na max. 24 h

Ja z Kielc w takim układzie jade przez Chyżne, Sahy, Budapeszt M0 i raczej na stare przejście w Gorican
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 25.06.2021 07:39

pawelli napisał(a):Przez Komarno nie można jechać tranzytem.

Powiem tak. Jesteś w błędzie.

http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor

A tu wyjątek z tego co powyżej:

Border crossing points to use for transiting:
Slovakia:

Rajka
Hont-Parassapuszta
Tornyosnémeti (motorway)
Tornyosnémeti (road)
Komárom

Pozdrowienia.;)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2021 08:04

Zgadza się, możesz przekroczyć w tym miejscu granicę ale nie jest to trasa tranzytowa.

info z gov.pl - ale to cytują inne portale:

TRANZYT

Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier jeśli poddadzą się na granicy badaniu zdrowia i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19.

Dalsze warunki wjazdu w celu tranzytu jest:

wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego;
aby gwarantowany był jego wjazd do kraju sąsiadującego z Węgrami i będącego na planowanej trasie jego podróży.
spełnienie warunki kodeksu kontroli granicznej Schengen;

W ruchu osobowym tranzytowym przejechać przez terytorium Węgier można tylko najkrótszymi wyznaczonym trasami. Terytorium Węgier należy opuścić możliwie najszybciej – nie później niż w ciągu 24 godzin. Przejeżdżając wyznaczoną trasą (de facto autostradą i droga dojazdową do autostrady) można przerwać podróż - oprócz miejsc wyznaczonych - tylko w sytuacji awaryjnej wymagającej nagłej interwencji technicznej lub medycznej. Nie ma obecnie możliwości legalnego noclegu na Węgrzech dla osób podróżujących tranzytem. Zjazd z trasy i wjazd do miast na zakupy, zwiedzanie itp. nie jest możliwy.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 25.06.2021 08:13

pawelli napisał(a):Zgadza się, możesz przekroczyć w tym miejscu granicę ale nie jest to trasa tranzytowa.

Podałem link do !!! aktualnych zasad jakie wymyślili Węgrzy. Co według Ciebie znaczy?

Dla ułatwienia po polsku:

Przejścia graniczne do wykorzystania przy tranzycie:

Pozdrowienia.;)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 25.06.2021 13:36

Wyjazd już jutro o 22:00.
Sam miałem nadzieję, że Węgrzy otworzą swoje lokalne drogi.....
Moja trasa musi wyglądać jak w linku:
https://maps.app.goo.gl/xA8LVwhg12fEpDtR7

Tania stacja jest po przekroczeniu granicy SK-HU:
https://www.google.com/maps/place/Lukoil/@47.6804962,18.1027467,15.21z/data=!4m5!3m4!1s0x476a4b57dd7f5af3:0x1ad8e75779ba6f91!8m2!3d47.6789674!4d18.094993?hl=pl-PL

Grubo zastanawiam się czy czasem tam nie dotankować...
Ostatnio edytowano 25.06.2021 15:55 przez buter, łącznie edytowano 1 raz
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2021 15:38

Gonzales napisał(a):
pawelli napisał(a):Zgadza się, możesz przekroczyć w tym miejscu granicę ale nie jest to trasa tranzytowa.

Podałem link do !!! aktualnych zasad jakie wymyślili Węgrzy. Co według Ciebie znaczy?

Dla ułatwienia po polsku:

Przejścia graniczne do wykorzystania przy tranzycie:

Pozdrowienia.;)

Tyle ze na mapce stad http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
Od Komarom nie ma zanaczonej drogi tranzytowej
Załączniki:
Przechwytywanie.PNG
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 16:15

Dojazd do autostrady bardzo krótki.

A od wczoraj Policja Węgierska poinformowała, że wszystkie przejścia graniczne w strefie Schengensą otwarte w strefie Schengen są otwarte i nie ma na nich kontroli
https://turystyka.wp.pl/wakacje-2021-we ... 336014880a

Niestety dalej nie jest jasne, czy są korytarze, jeśli można przekraczać granicę w dowolnym miejscu.
Chyba, że póżniej najkrótszą trasą trzeba do jechać do "korytarzy" :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 323
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone