Może to dla tego że ja śpie z Kaśką a ty z Aśką?
Mój ford jest czarny, a Ty ...nie jeździsz fordem?
etc.
...pewne podobieństwo jest, też będę jechał z Krakowa.
Chris_M napisał(a):Widzę, że jest tu liczna grupa zwolenników jazdy przez Węgry, a w którymś z sąsiednich wątków ktoś nawet napisał, że jak raz pojechał przez Węgry, to już nikt go nie namówi na jazdę przez Cz, A, SLO.
Czy możecie mi wyjaśnić, na czym polega przewaga trasy przez Słowację i Węgry nad trasą przez Austrię?
Bo ja poza możliwością ominięcia Słowenii innych zalet nie dostrzegam, a wszystkie możliwe route-planery zgodnie pokazują, że droga przez Austrię jest najszybsza i z tego właśnie powodu ja do Chorwacji zawsze jeżdżę przez Austrię.
Przez Słowację przez wiele lat jeździłem nad Balaton i od tamtego czasu tej trasy nie lubię ze względu na liczne wioski, radary i krętą drogę.
igg napisał(a):
A wiesz dokładnie kiedy? Będę jechał 28.07. tam i 13.08. z powrotem.
dids76 napisał(a):<CUT...>
Tak jak pisali poprzednicy trasa jest o wiele spokojniejsza jeśli chodzi o korki. Odpada korkogennyWiedeń i przede wszystkim granica w Macelj. Patrząc na kilometry to u mnie obie trasy mają prawie identyczną odległość a czas dojazdu jest bardzo podobny. Wiele oczywiście zależy od dnia i pory kiedy jedziesz
milosz78 napisał(a):Mam znacznie mniejsze doświadczenie. Dotychczasowe dwie trasy prowadziły przez Węgry i Czechy autostradami. Były to bardzo udane trasy. Nie trawię korków generalnie i sobie nie życzę ich na trasie Jadę z kujawsko - pomorskiego do Puli no i na google mapie wychodzi mi, że powinna to być trasa przez Austrię. Czytając o korkach na tej trasie odechciewa się podróży. Jednocześnie powstaje pytanie czy jest sens z mojego rejonu do Puli jechać przez Węgry ?
dids76 napisał(a): (cut) Początek dałem w Inowrocławiu bo nie wiem skąd ruszasz.
Przez Austrię https://goo.gl/maps/hyqd1TZJ1gM4Uust6 1322km i 14h 30min.
Przez Słowację i Węgry https://goo.gl/maps/EDvuDmsUvonsvUTKA 1348km i 15h11min
milosz78 napisał(a):dids76 napisał(a): (cut) Początek dałem w Inowrocławiu bo nie wiem skąd ruszasz.
Przez Austrię https://goo.gl/maps/hyqd1TZJ1gM4Uust6 1322km i 14h 30min.
Przez Słowację i Węgry https://goo.gl/maps/EDvuDmsUvonsvUTKA 1348km i 15h11min
No prawie trafiłeś ...z Bydgoszczy startuję. Zależy mi na jak najkrótszym czasie przejazdu. Nie szanuję paliwa ,opłat za autostrady czy winiety ani nadrobionych km. No i Austria Wiedeń chodzi niby szybciej ale czy tak jest w praktyce?
milosz78 napisał(a):No prawie trafiłeś ...z Bydgoszczy startuję. Zależy mi na jak najkrótszym czasie przejazdu. Nie szanuję paliwa ,opłat za autostrady czy winiety ani nadrobionych km. No i Austria Wiedeń chodzi niby szybciej ale czy tak jest w praktyce?
Paweł_TBU napisał(a):Zawsze jeździłem przez Węgry, chciałem teraz pojechać inaczej ale winiety mnie zaskoczyły. Pobyt mamy 11 dni więc musiał bym kupować miesięczne, zostanę chyba przy starej trasie ale jak to jest teraz z tymi cholernymi korytarzami tranzytowymi? Jedziemy spod Kielc, zawsze przez Koszyce do Budapesztu i dalej na Chorwację. Ktoś jechał ostatnio? Mapy Googla pokazują jakieś zamknięte odcinki dróg.
marekkowalak napisał(a):Paweł_TBU napisał(a):Zawsze jeździłem przez Węgry, chciałem teraz pojechać inaczej ale winiety mnie zaskoczyły. Pobyt mamy 11 dni więc musiał bym kupować miesięczne, zostanę chyba przy starej trasie ale jak to jest teraz z tymi cholernymi korytarzami tranzytowymi? Jedziemy spod Kielc, zawsze przez Koszyce do Budapesztu i dalej na Chorwację. Ktoś jechał ostatnio? Mapy Googla pokazują jakieś zamknięte odcinki dróg.
Jeśli jedziesz z Koszyc przez Miszkolc, Budapeszt na Letenye - to dla Ciebie nie ma znaczenia fakt korytarzy tranzytowych, bo w całości obejmują one Twoją trasę. I nie ma tam zamkniętych odcinków - poza 1-kilometrowym kawałkiem zaraz za granicą słowacką, gdzie jest mały objazd, którego nawet za bardzo nie zauważysz
A i tak od najbliższego czwartku mają zostać zniesione - czekamy tylko na oficjalną informację strony węgierskiej.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi