Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.06.2021 19:03

W meczu z FRA w Budapeszcie na trybunach "tłumy", a Madziary korytarze sobie porobili tranzytowe...
Śmiechu warte. :)
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 19.06.2021 19:44

Rozumiem że teraz tylko do Cro korytarzem tranzytowym jak to jest na podwieszonym poście. Ja i się na sytuacja z wakacjami na Węgrzech?
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 19.06.2021 20:12

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie ;) ale tak, mimo, że nie mówią już raczej o tranzycie przy przekraczaniu granic na autostradzie, to na dwóch przejściach 'lokalnych' mnie nie przepuścili, więc odradzam próbowanie. Węgierski minister oznajmił, że od 24.06 najprawdopodobniej przywrócą normalny ruch w ramach Schengen (https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijj ... s-atjarast), więc jest szansa na normalne wakacje w HU również. Ale z nimi to nigdy nic nie wiadomo ;)
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 19.06.2021 20:19

Ok. Dzięki za informację.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.06.2021 13:41

Też planuję M86 jechać, zawsze można starać się o pozwolenie indywidualne.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2021 13:44

W innym wątku jest link że najprawdopodobniej od 24.06 zniosą tranzyt
madzia_ur napisał(a):https://forsal.pl/biznes/artykuly/8192397,wegry-24-czerwca-normalny-ruch-na-granicach-wewnetrznych-schengen.html
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 21.06.2021 07:49

dids76 napisał(a):W innym wątku jest link że najprawdopodobniej od 24.06 zniosą tranzyt
madzia_ur napisał(a):https://forsal.pl/biznes/artykuly/8192397,wegry-24-czerwca-normalny-ruch-na-granicach-wewnetrznych-schengen.html

Dzięki za info .
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 21.06.2021 15:00

Widzę, że jest tu liczna grupa zwolenników jazdy przez Węgry, a w którymś z sąsiednich wątków ktoś nawet napisał, że jak raz pojechał przez Węgry, to już nikt go nie namówi na jazdę przez Cz, A, SLO.
Czy możecie mi wyjaśnić, na czym polega przewaga trasy przez Słowację i Węgry nad trasą przez Austrię?
Bo ja poza możliwością ominięcia Słowenii innych zalet nie dostrzegam, a wszystkie możliwe route-planery zgodnie pokazują, że droga przez Austrię jest najszybsza i z tego właśnie powodu ja do Chorwacji zawsze jeżdżę przez Austrię.
Przez Słowację przez wiele lat jeździłem nad Balaton i od tamtego czasu tej trasy nie lubię ze względu na liczne wioski, radary i krętą drogę.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 21.06.2021 15:09

Chris_M napisał(a):Widzę, że jest tu liczna grupa zwolenników jazdy przez Węgry, a w którymś z sąsiednich wątków ktoś nawet napisał, że jak raz pojechał przez Węgry, to już nikt go nie namówi na jazdę przez Cz, A, SLO.
Czy możecie mi wyjaśnić, na czym polega przewaga trasy przez Słowację i Węgry nad trasą przez Austrię?
Bo ja poza możliwością ominięcia Słowenii innych zalet nie dostrzegam, a wszystkie możliwe route-planery zgodnie pokazują, że droga przez Austrię jest najszybsza i z tego właśnie powodu ja do Chorwacji zawsze jeżdżę przez Austrię.
Przez Słowację przez wiele lat jeździłem nad Balaton i od tamtego czasu tej trasy nie lubię ze względu na liczne wioski, radary i krętą drogę.

...termy, ich kuchnia i wino, bo trasa jaka jest każdy wie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2021 15:31

Cześć, ja jestem wieloletnim zwolennikiem drogi słowacko-węgierskiej, ale ostatnie dwa razy z konieczności covidowej jechałem przez Austrię, Słowenię.
Dystans jest prawie identyczny.
Na niekorzyść trasy Aut-Slo są;
- spowolnienia, korki na krajowych pomiędzy Czechami i Austrią,
- spowolnienia, korki we Wiedniu i okolicy,
- wybitnie nieprzyjazna policja austriacka,
- krótki dystans autostradą w Słowenii albo kłopotliwe jej omijanie,
- spowolnienia, korki na granicy Słowenia - Chorwacja,
- spowolnienia, korki w Zagrzebiu,

Na korzyść;
- można przeboleć powyższe niedogodności, gdy przez Słowenię jedzie się co najmniej do Ljubljany.

Trasa węgierska niedogodności;
- spowolnienia na krajowym odcinku drogi 86 na Węgrzech,
- spowolnienia w Zagrzebiu (ale bez korków (jadąc "tam")),

Na korzyść;
- Bratysławę przejeżdża się 100 km/h,
- nie ma spowolnień na żadnej granicy po drodze (opcje Gorican i Mursko Sredisce),
- pusta autostrada do Zagrzebia.

Te sytuacje mogą się lekko zmieniać, w zależności jaki to dzień i godzina, ale generalnie takie mam obserwacje.
Oczywiście wspólnych fragmentów dla obu tras nie komentuję tutaj.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 21.06.2021 15:31

Chris_M napisał(a):Czy możecie mi wyjaśnić, na czym polega przewaga trasy przez Słowację i Węgry nad trasą przez Austrię?
Bo ja poza możliwością ominięcia Słowenii innych zalet nie dostrzegam, a wszystkie możliwe route-planery zgodnie pokazują, że droga przez Austrię jest najszybsza

Nie ma jednej uniwersalnej trasy, zawsze liczy się skąd, dokąd i jak. Jeśli liczyć sam czas przejazdu, to faktycznie CZ-A-SLO jest zwykle szybsza (chyba, że ktoś by jechał np. z Przemyśla do Splitu) i jest to dość zrozumiały wybór osób, dla których celem jest Adriatyk.
Trasa przez Węgry ma za to ten spowalniający dodatek, o którym wspomniał @fly: termy, kuchnia, wino, które łącznie skłaniają, aby pojechać sobie bez pośpiechu, pozwiedzać trochę po drodze, zjeść, wykąpać się, a wracając zrobić kulinarne zakupy.

Chris_M napisał(a):ktoś nawet napisał, że jak raz pojechał przez Węgry, to już nikt go nie namówi na jazdę przez Cz, A, SLO.

... ale dodam też, że dwa razy jechałem na Istrię przez SK-A-H (wersja Bratysława-Burgenland-Szombathely) i następny raz będzie "klasyczny", przez CZ-A-SLO, bo powinno być zdecydowanie szybciej, a to co w zach. Węgrzech chciałem pozwiedzać, to już dawno zwiedziłem.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2021 15:44

wg. mnie trasa przez Słowacje , Wegry jest spokojniesza, dużo mniejszy ruch.
Przez CZE-AU-SLO - za duża szarańcza , jedzie tamtedy cały zachód europy + zachodnia Polska.
No i tańsze winiety zedecydowanie i mniej policjantów.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2021 15:57

igg napisał(a):- Bratysławę przejeżdża się 100 km/h,
.

Tam jest ograniczenie do 90 km/h :!: :!:

A na Słowacji nawet te 10 km/h więcej może bardzo zaboleć w portfelu!

Słowacy mają taki przepis, że na autostradach w terenie zabudowanym jest ograniczenie do 90 km/h. I o ile wjeżdżając do Bratysławy od południa (Jarovce) pod tablicą z oznakowaniem obszaru zabudowanego wisi również znak ograniczenia do 90 km/h, to wjeżdżając od Żyliny wisi już tylko sama tablica oznaczająca obszar zabudowany (bez prędkości) - i trzeba samemu o tym pamiętać.

Natomiast już za półtora miesiąca Słowacy mają otworzyć nową obwodnicę Bratysławy (od węzła Vajnory do węzła Jarovce) - i tam na 99% będzie normalne ograniczenie prędkości, czyli 130 km/h, gdyż nie będzie ona w granicach miasta.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2021 16:04

"Natomiast już za półtora miesiąca Słowacy mają otworzyć nową obwodnicę Bratysławy (od węzła Vajnory do węzła Jarovce) - i tam na 99% będzie normalne ograniczenie prędkości, czyli 130 km/h, gdyż nie będzie ona w granicach miasta."

A wiesz dokładnie kiedy? Będę jechał 28.07. tam i 13.08. z powrotem.
100 km/h na blacie daje realne 95 km/h, suszarka i radar wybacza do około 10 km/h, bez jaj, nie będziemy grzmieć o drobiazgi...
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 21.06.2021 16:15

fly napisał(a):
Chris_M napisał(a):Czy możecie mi wyjaśnić, na czym polega przewaga trasy przez Słowację i Węgry nad trasą przez Austrię?

...termy, ich kuchnia i wino

To jest konkret, ale dla mnie całkowicie nieistotny, gdyż ja trasę Kraków-Dalmacja zazwyczaj robię non-top, zatrzymując się tylko na tankowanie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 317
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone