Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 28.04.2021 13:41

marekkowalak napisał(a):https://bratislava.sme.sk/c/22639190/na-krizovatke-jarovce-pride-k-zmene-organizacie-dopravy.html

Zjazd z D2 (od Rajki) na Jarovce zamknięty do końca czerwca, więc wygląda na to, że jeśli nie będzie poślizgu, to na wakacje już cały nowy odcinek powinien być otwarty

Będę tamtędy przejeżdżał 30.06 :D Liczę, że to skończą do tego czasu tak jak zapowiedzieli.
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 28.04.2021 14:28

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):A Zakopianka i siódemka na Chyżne leży i kwiczy... Nie mówiąc już o terminowości budowy tej pierwszej (i nie chodzi mi o ostatni odcinek przed samym Zakopanem)... .

Nic nie leży, bo jest cały czas w budowie, a niedawno oddali przecież kolejny odcinek koło Rabki, a dwa tunele się obecnie kopią - i to wcale nie wolno!

Dokładnie tak. O ile dobrze kojarzę, to Zakopianka miała być oddana w 2021. I Ponoć wykonawca odgraża się że wyrobi się w terminie :lol:
Pozostały do wykończenia tunele, i jednego niezbyt dużego wiaduktu brakuje - z tego co widziałem.
I to mimo pandemii. Więc z tą terminowością jest całkiem dobrze.
mahum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 28.04.2021 16:00

robertms napisał(a):
markid napisał(a):Chyba nie mamy powodu do kompleksów, od około 15..17 lat tempo budowy dróg szybkiego ruchu utrzymuje się na podobnym, dość wysokim poziomie.
W Polsce zaawansowanie budowy autostrad to ok 82%, ekspresowych ok 38%, a na Słowacji odpowiednio 64% i 17%.
Od wielu lat jeżdżę regularnie przez Słowację, moim zdaniem w ciągu ostatnich kilkunastu lat zbudowali na prawdę niewiele.
W tym samym czasie przez Czechy, Węgry, Chorwację i Polskę można przejechać drogami szybkiego ruchu praktycznie w każdą stronę.

Jasne, że nie mamy powodów - tyle, że u nas się dopiero budują, a np. w CZ, czy nawet SK trzeba je remontować, bo powstawały 40 lat temu. Ja tam wolę nowe... ;)

Czesi wybudowali niewielką ich część, a od bez mała 15 lat budują po kilka km A rocznie. Poza tym sam standard ich dróg szybkiego ruchu pozostawia wiele do życzenia (węższe pasy, mniej zaawansowane węzły czy częsty brak ogrodzeń). Na Słowacji jest tak samo - lepiej i szybciej już było.
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 30.04.2021 06:41

Inde napisał(a):
marekkowalak napisał(a):https://bratislava.sme.sk/c/22639190/na-krizovatke-jarovce-pride-k-zmene-organizacie-dopravy.html

Zjazd z D2 (od Rajki) na Jarovce zamknięty do końca czerwca, więc wygląda na to, że jeśli nie będzie poślizgu, to na wakacje już cały nowy odcinek powinien być otwarty

Będę tamtędy przejeżdżał 30.06 :D Liczę, że to skończą do tego czasu tak jak zapowiedzieli.

Nie skończą:

MaReEK napisał(a):Są kolejne opóźnienia w realizacji obwodnicy Bratysławy. Będzie oddana do użytku najwcześniej latem b.r. (nie podano konkretnych dat).

https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/5 ... o-aj-stat/
https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/do ... at-posuva/
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2021 10:47

Ciekaw jestem jak to będzie z tym tranzytem przez Węgry. Moja planowana trasa nie pokrywa się w większej części odcinków z nakazanymi do przejechania w czasie obostrzeń.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2021 11:53

Ural napisał(a):Ciekaw jestem jak to będzie z tym tranzytem przez Węgry. Moja planowana trasa nie pokrywa się w większej części odcinków z nakazanymi do przejechania w czasie obostrzeń.

Obecnie jeśli przyłapią poza wyznaczonym korytarzem, to mandat podobno 20000 HUF, czyli niecałe 260 zł.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 02.05.2021 19:20

Tylko co potem? Każą jechać na wyznaczoną trasę czy puszczają dalej? Np. jakby mnie złapali na 86 gdzieś koło Szombathely.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.05.2021 08:16

coglin napisał(a):Tylko co potem? Każą jechać na wyznaczoną trasę czy puszczają dalej? Np. jakby mnie złapali na 86 gdzieś koło Szombathely.

No cóż - Mandacik i Eksmisja na sygnale świetlnym i dźwiękowym Policji do granicy Węgiersko-Słowackiej. :twisted:

Dodatkowo pokażą Cię w mediach Węgierskich i Polskich.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2021 08:49

coglin napisał(a):Tylko co potem? Każą jechać na wyznaczoną trasę czy puszczają dalej? Np. jakby mnie złapali na 86 gdzieś koło Szombathely.

Ktoś na jakiejś grupir pisał, że pozwolili jechać dalej. Pewnie zależy od tego, jak daleko zdąży się odjechać od wyznaczonego korytarza.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 03.05.2021 10:29

Musimy czekać na rozwój sytuacji bo jak na razie średnio mam ochotę robić takie koło przez Budapeszt, może i czasowo nie jest tak źle ale nie lubię bez sensu trzaskać 150 kilometrów extra. Rok temu jechałem pierwszy raz drogą 86 i było fajnie. Pusto, spokojnie fajnym tempem a i nocne atrakcje jadąc tę 1h przez lasy z wytrzeszczem oczu i zastanawianiem się ile spotkamy sarenek, lisów, dzików. Było tego trochę na szczęście żadne z nich nas nie "atakowały" tylko grzecznie spacerowały przy poboczach :D
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 03.05.2021 13:44

Może nie będzie tak źle. W ubiegłym roku wracałem na początku września , po wprowadzeniu korytarzy sanitarnych. Poprawnie pojechałem na przejście w Gorican, mimo że zawsze jeżdżę przez Mursko. Tam po dobrej godzinie czekania w korku wlepili mi naklejkę i otrzymałem mapkę z udostępnionymi dla tranzytu trasami. Grzecznie pojechałem przez Budapeszt. Tydzień później znajomy wracał i jak gdyby nic pojechał na Mursko - Lendawę - Redics. Zdziwienie! Przejazd bez problemów. Żadnych naklejek, mapek. Jedynie pytanie ze strony Węgrów czy tranzyt. Spokojnie wrócił 86 przez Węgry. Nie oznacza to że namawiam do łamania przepisów. Prawdopodobnie wszystko zależy od sytuacji pandemicznej i jak zwykle od ludzi. Liczę że przy obecnym tempie szczepień w wakacje przejazd będzie już bezproblemowy. Osobiście, ubiegłoroczny przejazd z musu przez Budapeszt był dla mnie bardzo męczący. Wolę 86.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.05.2021 14:35

W zeszłym roku do cro jechałem M86 i 86 a wracałem przez Budapeszt (miałem tam nocleg).
Trasa przez Budapeszt dużo lepsza więc jeśli w tym sezonie będzie tranzyt to ja nie widzę w tym większego problemu.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2021 17:23

W zeszłym roku (koniec czerwca) węgierskie autostrady były mocno rozkopane.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 03.05.2021 17:40

Możecie polecić jakiś nocleg tranzytowy w okolicach drogi 86 na Węgrzech?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.05.2021 17:50

amatus1 napisał(a):Możecie polecić jakiś nocleg tranzytowy w okolicach drogi 86 na Węgrzech?

Na dzisiaj trudno coś polecić, bo nie wiadomo co będzie po 23 maja :roll:

....wprowadzono na Węgrzech stan zagrożenia epidemicznego – następnie przedłużony do 23 maja br. oraz kolejne ograniczenia dla ludności. Ograniczenia obowiązują do dnia 23 maja br. (możliwe jest dalsze przedłużenie tego okresu).
Na obszarze całego kraju wprowadzono zmiany zakazu poruszania się ludności – zakaz obowiązuje obecnie w godzinach 22.00 – 05.00 (wyjątkiem są wykonujący pracę, dojeżdżający do pracy, konieczność uniknięcia strat materialnych, sytuacje dotyczące zagrożenia zdrowia i życia itp.).
Pozostałe osoby powinny powrócić do miejsca zamieszkania do godziny 22.00.
Obowiązkowe jest zakrywanie ust i nosa w miejscach publicznych (m.in. na ulicy, w sklepach, urzędach itp.).
Maseczkę lekarską, ochronną, tekstylną lub wykonaną z innego materiału należy nosić w taki sposób aby stale zakrywała nos i usta.
Obowiązuje zachowywanie tzw. dystansu społecznego (1,5 metra pomiędzy osobami znajdującymi się w jednym miejscu).
Przywrócono godziny otwarcia sklepów (od najwcześniej 05.00 do najpóźniej 21.30), dłużej jedynie apteki i stacje benzynowe.
Zezwolono na otwarcie punktów usługowych, zakładów fryzjerskich, itp.
Zamknięte pozostają restauracje, bary itp. (możliwa sprzedaż posiłków na wynos).
Hotele nie przyjmują turystów

https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd--prz ... -wegrzech4
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 302
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone