Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 28.04.2021 07:37

Strona wykonawcy:
https://www.d4r7.com/sk/clanky/%C4%8Cl%C3%A1nky

i filmiki na YT np.:

może jeszcze strona na FB wykonawcy:
https://www.facebook.com/obchvatD4R7/

Gdzieś jeszcze znalazłem wiadomość, że mają otworzyć w czerwcu ale teraz nie mogę znaleźć.
W sumie to brakuje dość krótki odcinek w pobliżu węzła Jarovce
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 28.04.2021 09:20

Zimą temat poruszałem. Zerknijcie na stronę https://www.historiadialnic.sk/. Słowacy aktualizują tę stronę na bieżąco, zgodnie z postępem robót. Fajny kalendarz. Szkoda że u nas takiego nie prowadzą, ale przy naszych poślizgach..... Ech. W kalendarzu są zamieszczone zdjęcia z prac na poszczególnych odcinkach i publikacje z nimi związane. Obwodnica Bratysławy miała być oddana w październiku ubiegłego roku. Poślizg wynosi sześć miesięcy, więc można przyjąć że lada dzień będzie oddana do użytku. Pozostaje życzyć szerokiej drogi. :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2021 09:39

https://bratislava.sme.sk/c/22639190/na-krizovatke-jarovce-pride-k-zmene-organizacie-dopravy.html

Zjazd z D2 (od Rajki) na Jarovce zamknięty do końca czerwca, więc wygląda na to, że jeśli nie będzie poślizgu, to na wakacje już cały nowy odcinek powinien być otwarty
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 28.04.2021 10:56

Są kolejne opóźnienia w realizacji obwodnicy Bratysławy. Będzie oddana do użytku najwcześniej latem b.r. (nie podano konkretnych dat).

https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/5 ... o-aj-stat/
https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/do ... at-posuva/
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 28.04.2021 11:21

ANOOK napisał(a):Zimą temat poruszałem. Zerknijcie na stronę https://www.historiadialnic.sk/. Słowacy aktualizują tę stronę na bieżąco, zgodnie z postępem robót. Fajny kalendarz. Szkoda że u nas takiego nie prowadzą, ale przy naszych poślizgach..... Ech. W kalendarzu są zamieszczone zdjęcia z prac na poszczególnych odcinkach i publikacje z nimi związane. Obwodnica Bratysławy miała być oddana w październiku ubiegłego roku. Poślizg wynosi sześć miesięcy, więc można przyjąć że lada dzień będzie oddana do użytku. Pozostaje życzyć szerokiej drogi. :papa:

W PL, przede wszystkim, o wiele więcej się buduje, niż w SK - przeważnie S-ek, a w miarę bieżące dane znajdziesz tutaj (aktualizacja 27.04.2021!) - http://ssc.siskom.waw.pl/
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 28.04.2021 11:34

robertms. dzięki za mapkę. Przyznaję nie trafiłem na nią a jest bardzo ciekawa. Co do ilości budowanych dróg, to chyba jest proporcjonalna do wielkości kraju.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 28.04.2021 12:34

Chyba nie mamy powodu do kompleksów, od około 15..17 lat tempo budowy dróg szybkiego ruchu utrzymuje się na podobnym, dość wysokim poziomie.
W Polsce zaawansowanie budowy autostrad to ok 82%, ekspresowych ok 38%, a na Słowacji odpowiednio 64% i 17%.
Od wielu lat jeżdżę regularnie przez Słowację, moim zdaniem w ciągu ostatnich kilkunastu lat zbudowali na prawdę niewiele.
W tym samym czasie przez Czechy, Węgry, Chorwację i Polskę można przejechać drogami szybkiego ruchu praktycznie w każdą stronę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2021 12:41

Oczywiście, że tak - w kwestii budowy dróg jesteśmy daleko do przodu w porównaniu do Słowacji. U nas od początku XXI w ieku trwa regularna i w miarę sprawna rozbudowa na dosyć szeroką skalę, w dodatku w ostatnich latach jakby skończyły się problemy z wielkimi opóźnieniami i afery z pseudofirmami, które opuszczały place budowy. S17 do Lublina gotowa, Południowa Obwodnica Warszawy prawie (został kawałek pod Ursynowem), budowa kilku ekspresówek idzie pełną parą (S3, S7 itd.), taka samo jak przebudowa A1. Jeszcze kilka lat i jak dobrze pójdzie, to będziemy mieli jedne z lepszych dróg w Europie.

Słowacja to stale opóźnienia, w tym niektóre bardzo znaczne, autostrady budowane kawałkami (D3 z Żyliny do polskiej granicy miała być gotowa kilka lat temu, podobnie jak D1 z Żyliny do Koszyc), a rozbudowa D1 z Trnavy do Bratysławy od ponad 10 lat stoi w martwym punkcie (poza wymalowaniem 3 pasów na żółto i ograniczeniem do 110!)
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 28.04.2021 12:46

markid napisał(a):Chyba nie mamy powodu do kompleksów, od około 15..17 lat tempo budowy dróg szybkiego ruchu utrzymuje się na podobnym, dość wysokim poziomie.
W Polsce zaawansowanie budowy autostrad to ok 82%, ekspresowych ok 38%, a na Słowacji odpowiednio 64% i 17%.
Od wielu lat jeżdżę regularnie przez Słowację, moim zdaniem w ciągu ostatnich kilkunastu lat zbudowali na prawdę niewiele.
W tym samym czasie przez Czechy, Węgry, Chorwację i Polskę można przejechać drogami szybkiego ruchu praktycznie w każdą stronę.

Jasne, że nie mamy powodów - tyle, że u nas się dopiero budują, a np. w CZ, czy nawet SK trzeba je remontować, bo powstawały 40 lat temu. Ja tam wolę nowe... ;)
JanKwi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanKwi » 28.04.2021 12:59

Witajcie

Czy można obecnie przekraczać granicę słowacko-węgierską w Slovenskim Nowym Mieście/Sátoraljaújhely? Wybieram się 8 maja.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.04.2021 13:10

JanKwi napisał(a):Witajcie

Czy można obecnie przekraczać granicę słowacko-węgierską w Slovenskim Nowym Mieście/Sátoraljaújhely? Wybieram się 8 maja.

Raczej nie - bo przez Węgry jedziemy korytarzami tranzytowymi.
aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
JanKwi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanKwi » 28.04.2021 13:14

Właśnie się tego obawiam, a szczerze nie chce mi się jechać przez Koszyce i rozkopaną drogę do Miszkolca. Jestem z Rzeszowa więc tylko te 2 drogi wchodzą w grę. Z tego co wiem to autostradę M30 po węgierskiej stronie mają skończyć ok. sierpnia 2021
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.04.2021 13:22

marekkowalak napisał(a):Oczywiście, że tak - w kwestii budowy dróg jesteśmy daleko do przodu w porównaniu do Słowacji. U nas od początku XXI w ieku trwa regularna i w miarę sprawna rozbudowa na dosyć szeroką skalę, w dodatku w ostatnich latach jakby skończyły się problemy z wielkimi opóźnieniami i afery z pseudofirmami, które opuszczały place budowy. S17 do Lublina gotowa, Południowa Obwodnica Warszawy prawie (został kawałek pod Ursynowem), budowa kilku ekspresówek idzie pełną parą (S3, S7 itd.), taka samo jak przebudowa A1. Jeszcze kilka lat i jak dobrze pójdzie, to będziemy mieli jedne z lepszych dróg w Europie.

A Zakopianka i siódemka na Chyżne leży i kwiczy... Nie mówiąc już o terminowości budowy tej pierwszej (i nie chodzi mi o ostatni odcinek przed samym Zakopanem)... .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2021 13:31

piekara114 napisał(a):A Zakopianka i siódemka na Chyżne leży i kwiczy... Nie mówiąc już o terminowości budowy tej pierwszej (i nie chodzi mi o ostatni odcinek przed samym Zakopanem)... .

Nic nie leży, bo jest cały czas w budowie, a niedawno oddali przecież kolejny odcinek koło Rabki, a dwa tunele się obecnie kopią - i to wcale nie wolno!

Poza tym Zakopianka nigdy nie była priorytetem, niezależnie od władz - i ja to akurat popieram, bo są w kraju o wiele ważniejsze odcinki, które wymagają budowy (jak choćby obwodnica Warszawy czy Krakowa, S1 od Dąbrowy do B-B czy dokończenie S7 na pozostałych odcinkach do Gdańska do Krakowa). S7 jest na ukończeniu do Płońska, za chwilę zaczynają remont kapitalny od Płońska do Łomianek, trwają przetargi na odcinki pod Krakowem. Skończą do Krakowa, to pojadą na Chyżne!

Dodajmy do tego wieczne protesty z budową tego nieszczęsnego mostu w Białym Dunajcu - górale sami są sobie winni, że zamiast czekać w nieskończoność, aż jakiś miejscowy baca się łaskawie zgodzi poprowadzić drogę przez jego łąkę (oczywiście za miliony dutków), kolejne rządy zostawiały ten odcinek w spokoju i wzięły się za budowy innych dróg!
Ostatnio edytowano 28.04.2021 13:37 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2021 13:35

JanKwi napisał(a):Właśnie się tego obawiam, a szczerze nie chce mi się jechać przez Koszyce i rozkopaną drogę do Miszkolca. Jestem z Rzeszowa więc tylko te 2 drogi wchodzą w grę. Z tego co wiem to autostradę M30 po węgierskiej stronie mają skończyć ok. sierpnia 2021

Niedawno czytałem, że na odcinku od granicy słowackiej do Miszkolca już się skończyły duże utrudnienia związane z budową autostrady i teraz ruch tamtędy idzie w miarę płynnie.

Google Maps też pokazuje ten odcinek na zielono.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 301
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone