Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 01.03.2021 10:05

ANOOK napisał(a):
Inde napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Inde Ja ci z kolei zaproponuję taką trasę:

https://goo.gl/maps/ZSkeqL6K3wPY7TUs9

Znana tu na forum i popularna trasa, pozwalająca zaoszczędzić na czeskiej winiecie. Od twojej trasy odbija w Żorach na Skoczów i Cieszyn i łączy się z powrotem na wylocie z Bratysławy. Trasa z Żor do Bratysławy łatwa i przyjemna, w ogromnej większości dwupasmowa, a od Żyliny autostrada. Do ubiegłego roku problemem był przejazd przez Čadcę w godzinach dziennych, ale został już wyeliminowany przez niedawne oddanie obwodnicy.

Też spoko, zapisuje do zakładek. Bliżej wyjazdu na coś się zdecyduje konkretnie. Dzięki!

Inde. zproponuję jeszcze jedno rozwiązanie. Do 2019 roku pory jeździłem z Bydzi A1 i 1. Oczywiście z pewnymi modyfikacjami co roku. Przez Cieszyn, przez Zwardoń, Starą 86 na Węgrzech i nową M86. W ubiegłym roku do Croatii A1 z odbiciem na Żory i Cieszyn bo przecież oddano obwodnicę Częstochowy :( Porażka. Wolno i brak stacji z LPG praktycznie od Łodzi do końca obwodnicy. Powrót obraliśmy odbijając z Bratysławy na Brno, Ostrawę i niestety znów pojechałem A1. Masakra. W tym roku planuję Z Bydzi A5 do Wrocławia i dalej przez Kłodzko, Boboszów. Taką trasę sugerują także google. Oczywiście, poza winietami na Słowację i Węgry konieczna jest też na Czechy. Każdy ma swoje priorytety. Jedni lubią autostrady, inni drogi lokalne. Ja lubię trochę urozmaicenia od nudów autostrady.
Habanero - dziękuję za namiary na Brzecław. Nie ma tam LPG ale czeskie piwo się przyda. :P

Właśnie te dwie trasy mi wskakują zamiennie pod względem lepszego czasu przejazdu. Albo kieruje od razu na A1 przez Świecie albo S5 na Bydgoszcz, Żnin, Poznań, Wrocław i dalej. Widocznie zależy to od natężenia ruchu w danym dniu. Jakiś już zarys mam ustalony. Na coś się trzeba będzie zdecydować :)
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 01.03.2021 10:41

dids76 napisał(a):Na DK86 pomiędzy Żorami a Skoczowem tez jest trochę świateł ale ruch jest sporo mniejszy niż na DK1, chyba że jedziesz w piątkowe popołudnie lub sobotę rano bo wtedy korek przed Skoczowem może być spory. Wtedy lepiej za Pawłowicami zjechać na drogę 938 do Cieszyna :papa:

Twoje okolice, więc liczę na opinię, czy warto byłoby zjechać z A1 na węźle Mszana i przez Jastrzębie i Zebrzydowice do Cieszyna dojechać? To taka alternatywa do zjazdu przez Żory, nad którą się zastanawiam. Ale czy warto krajoznawczo? Czy zawieszenia się nie zgubi? Polecasz 938 jako alternatywę od Pawłowic, a jak 937 od Mszany/Jastrzębia?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.03.2021 16:37

938 ma bardzo dobrą nawierzchnię, nie wiem jak teraz 937, ale jest to, moim zdaniem, opcja wolniejsza niż 938.
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 08.03.2021 18:19

Pudelek napisał(a):938 ma bardzo dobrą nawierzchnię, nie wiem jak teraz 937, ale jest to, moim zdaniem, opcja wolniejsza niż 938.

zapewne trochę wolniejsza, ale ile razy można tankować tanie paliwo w Żorach, czasami chciałoby się coś zmienić w życiu ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.03.2021 21:42

wojtekant napisał(a):
Pudelek napisał(a):938 ma bardzo dobrą nawierzchnię, nie wiem jak teraz 937, ale jest to, moim zdaniem, opcja wolniejsza niż 938.

zapewne trochę wolniejsza, ale ile razy można tankować tanie paliwo w Żorach, czasami chciałoby się coś zmienić w życiu ;)

Rzadko tamtymi drogami jeżdżę, bo częściej jadę do Bielska Białej niż Cieszyna. Jak na razie trwa remont DW933 i jest wahadło pomiędzy zjazdem a A1 a rondem przed Jastrzębiem.
Czasami wracając z Bielska do domu jadę przez Czechy, czyli zjazd zaraz za mostem granicznym po stronie czeskiej i kieruję się drogą 67 przez Karvinę do Gorzyczek w ten sposób https://goo.gl/maps/NczTdReGcQT5dxYy8 . Niestety nie jest zbyt ciekawy odcinek Gołkowice - Petrovice u Karviny. Czasami też zamiast na Gołkowice w Czechach cały czas jadę drogą 67 aż do Bohumina https://goo.gl/maps/phAU8zzq2r2hVNJE9
Wszystko zależy od pory dnia, ruchu, remontów na drogach i przede wszystkim tego którędy akurat chce mi się jechać :papa:
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 09.03.2021 22:10

dids76 napisał(a):Jak na razie trwa remont DW933 i jest wahadło pomiędzy zjazdem a A1 a rondem przed Jastrzębiem.
Czasami wracając z Bielska do domu jadę przez Czechy, czyli zjazd zaraz za mostem granicznym po stronie czeskiej i kieruję się drogą 67 przez Karvinę do Gorzyczek w ten sposób https://goo.gl/maps/NczTdReGcQT5dxYy8 . Niestety nie jest zbyt ciekawy odcinek Gołkowice - Petrovice u Karviny. Czasami też zamiast na Gołkowice w Czechach cały czas jadę drogą 67 aż do Bohumina https://goo.gl/maps/phAU8zzq2r2hVNJE9
Wszystko zależy od pory dnia, ruchu, remontów na drogach i przede wszystkim tego którędy akurat chce mi się jechać :papa:

Fackt, doczytałem o remoncie drogi do Pawłowic, ale nie analizowałem dokładnie prac i kończenia etapów. Pociągnęła mnie idea pociśnięcia A1 do końca i zjazd na Bohumin i przez Karvinę do Cz.Cieszyna i dalej jablunkove Mosty, to może być tegoroczna odmiana i reminiscencja. Lata temu podobnie jechałem, gdy granicę w Chałupkach starym przejściem przy zameczku trzeba było. Mszana z Jastrzębiem będzie na później :papa:
Alauda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alauda » 11.03.2021 14:51

Witam.
Pierwszy post na forum . Czytałem kilkanaście postów do tyłu w wątku. Mam do Was pytanie czy wybranie tej trasy z Kalisza na Zaton jest najlepszym wyborem? Zakładając, że Covid nie zamknie państw/dróg. Termin początek czerwca w czwartek.
Dodatkowo prosiłbym o rady i namiary gdzie na trasie (około 800 km od startu) zrobić postój na tanie tankowanie i śniadanie.

Trasa Kalisz, Wrocław brno Bratysława lendava, cakovec, zagrzrb, zadar
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.03.2021 15:26

Alauda napisał(a):Witam.
Pierwszy post na forum . Czytałem kilkanaście postów do tyłu w wątku. Mam do Was pytanie czy wybranie tej trasy z Kalisza na Zaton jest najlepszym wyborem? Zakładając, że Covid nie zamknie państw/dróg. Termin początek czerwca w czwartek.
Dodatkowo prosiłbym o rady i namiary gdzie na trasie (około 800 km od startu) zrobić postój na tanie tankowanie i śniadanie.

Trasa Kalisz, Wrocław brno Bratysława lendava, cakovec, zagrzrb, zadar

Jak chcesz jechać od Wrocławia na Brno? Przez Kłodzko czy A4? A nie lepiej z Kalisza na Częstochowę i tam na A1, masz wtedy cały czas autostradę aż do Szombathely?
Tankowanie wychodzi Ci gdzieś pod koniec Węgier, lub na Słowenii. W ubiegłym roku paliwo najtańsze było zaraz za granicą Hu/Slo a dwa lata temu w Redics.
Co do śniadania to niewiele podpowiem bo ostatnio jeżdżę z noclegiem.
Alauda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alauda » 11.03.2021 20:19

Jeżeli chodzi o Polskę to zasugerowałem się googlami. W żadnym wariancie nie pokazywało A1 jedynie od Gliwic.

Właśnie co do postoju to chciałabym zatankować i zjeść w jednym miejscu bo tak mi to odpowiada najlepiej. Myślałem o lokalizacji od Redics do Cakovec aby resztę trasy machnąć na raz.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 14.03.2021 06:38

Alauda napisał(a):Jeżeli chodzi o Polskę to zasugerowałem się googlami. W żadnym wariancie nie pokazywało A1 jedynie od Gliwic.

Właśnie co do postoju to chciałabym zatankować i zjeść w jednym miejscu bo tak mi to odpowiada najlepiej. Myślałem o lokalizacji od Redics do Cakovec aby resztę trasy machnąć na raz.

Dobra lokalizacja na postój. Zarówno w Lendavie jak i Cakovec jest dużo sklepów, gdzie możesz zrobić zakupy, zatankować paliwo. W Cakovec w sklepie Kaufland masz kantor, gdzie możesz wymienić część waluty. W Lendavie płacisz w euro. W przeliczeniu też taniej wychodzi paliwo niż w Chorwacji.
Alauda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alauda » 14.03.2021 07:01

Dziękuję za podpowiedź
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 14.03.2021 20:44

Przeglądałem stare posty na forum, planując wypad do Cro w wakacje i znalazłem informacje o postępach prac przy budowie obwodnicy Bratysławy: https://www.historiadialnic.sk/. Wynika z tego, że jak dobrze pójdzie, to mamy szansę latem jechać nową obwodnicą D4, omijając Bratysławę od południa. Uwzględniając poślizg w budowie, obwodnica powinna być oddana do użytku w maju. Ciekawe czy okaże się to realne i na ile skróci czas przejazdu. Wniosek z tego że nie ma sensu za wcześnie planować przejazdu, bo życie może nas zaskoczyć. W tym przypadku pozytywnie.Dotyczy to jadących od strony Żyliny. Może ktoś ma więcej informacji na ten temat.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.03.2021 21:07

8O 8O Nawet nie wiedziałam, że tam jest jakaś obwodnica budowana 8O
My zwykle jesteśmy już tam po ciemku, więc na korki nie trafiliśmy. Lekkie spowolnienie złapało nas przy przejeździe jakimś popołudniem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.03.2021 22:22

Również nie wiedziałem, że budowana jest obwodnica Bratysławy. No ale Słowacy raczej nie mieli wyjścia, bo D1 prowadzi przez samo centrum i jest tam ograniczenie do 90 km/h.

Jeśli faktycznie zdąża do lata, to będzie trochę szybciej - chociaż ja również nigdy nie trafiłem w Bratysławie na korki.
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 15.03.2021 09:02

Na zdjęciach satelitarnych w mapach google widać postęp prac nad obwodnicą. W linku który zamieściłem są też zdjęcia z postępu prac. Z autostrady D1 nie było to widoczne, bo zarówno odcinki przy wlocie do Bratysławy jak i na wylocie w Jarovcach są najbardziej opóźnione. Obwodnica jest prowadzona także dalej na północ, od węzła Ivanka, gdzie przetnie D1 i otaczając Bratysławę połączy się z D2 Bratysława -Brno.
Szkoda że odcinek Cadca - Żylina na razie jest tylko w planach bo tam mamy największe spowolnienie. Czas pokaże czy szybciej powstanie tek odcinek, czy równie newralgiczny, ale po naszej stronie: Węgierska Górka - Milówka :roll:
Jeżdżąc przez Bratysławę, także nie trafiłem nigdy na korki, niemniej większy ruch i ograniczenia prędkości zawsze były. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 297
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone