napisał(a) marekkowalak » 28.02.2021 12:18
ANOOK napisał(a):Chris zerknij na wątek ,,Żylina - Żywiec jaka droga" Tam znajdziesz dużo wiadomości. Generalne trasa ciekawa widokowo. W tej chwili, po oddaniu do użytku drogi ekspresowej od Zwardonia do Cadcy oraz wcześniej, obejścia Żyliny jedzie się dużo płynniej i szybciej. Wąskie gardła to odcinek od Węgierskiej Górki do Milówki po polskiej stronie i Cadca - Żylina po Słowackiej. Dalej już tylko autostrada. Dla mnie denerwująca była jeszcze ilość skrzyżowań z instalacją świetlną na śląskim odcinku 1 zwłaszcza w okolicach Pszczyny. Pewną alternatywą jest odbicie z A1 w Żorach na Cieszyn i dalej na Cadcę. Ta tras jest dobra dla chcących zaoszczędzić na czeskiej winiecie i podziwiać krajobrazy. Wybór jak zwykle należy do kierującego.
Zgadzam się, mnie też denerwowały te światła w Pszczynie, Tychach i Czechowicach plus korki, które się tam często tworzyły, a do tego obwodnica GOP-u była w stanie lekkiego rozkładu i można było w niektórych miejscach zostawić felgę na asfalcie, ale zdaje się już to poprawili. Do czasu ukończenia nowej S1 od Mysłowic do Bielska Białej (a chyba wciąż jest to w fazie projektów) i Milówki, dla mnie lepsza jest opcja przez Cieszyn. Od Żor do Czeskiego Cieszyna cały czas dwupasmówka, potem kilka kilometrów zwykłej krajówki i znów prawie do samej słowackiej granicy w Svrcinovcu dwupasmówka. Jedzie się lekko i przyjemnie.
Co do tankowania gazu na A1 - tuż przy węźle Łódź Wschód (przed orlenowskimi MOP-ami Wiśniowa Góra) jest polecana już tu przez kogoś tania stacja BP, gdzie można zatankować na full i spokojnie starczy do Śląska.
P.S. Też kiedyś widziałem 2 Hummery na niemieckich blachach w Chorwacji - ciekawe ile ich kosztował taki wyjazd