Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niuniek
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.02.2021 16:17

sviva napisał(a):Dalej. Jak cenowo wyniosłaby mnie trasa przez Słowację i Węgry? I jak wygląda sama droga?
Przestudiuję sobie ta trasę na spokojnie.

Słowacja miesięczna 14 euro, Węgry miesięczna wyszło około 64 zł, w tym roku będzie nieznacznie drożej.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.02.2021 17:32

sviva napisał(a):Skąd znałeś moją mieścinę startową? Zaczynam się bać... :mrgreen:

Załącz filtrowanie postów na siebie i przeczytaj swój pierwszy post.

sviva napisał(a):Jak cenowo wyniosłaby mnie trasa przez Słowację i Węgry? I jak wygląda sama droga?
...

Ceny winiet już znasz, a drogi możesz poznać za pomocą google maps.
W mojej opinii dużo lepsze niż w Polsce, a autostrada na Węgrzech, to najlepszy odcinek w drodze do Cro, tyle,
że stacji paliw i parkingów przy niej bardzo mało :idea:

P.S.
Trasą jeżdżę z polecenia Mariusza (dids76) i Waldka (walp), także lipy nie ma.
Przejazd przez granicę w Redics (Dolga Vas) wymaga dużego skupienia, żeby nie wjechać na autostradę słoweńską, tylko do Lendawy :idea:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 23.02.2021 18:13

Habanero napisał(a):autostrada na Węgrzech, to najlepszy odcinek w drodze do Cro, tyle,

Czy przez całe Węgry jedzie się autostradą?
Bo jak w ubiegłych latach rozważałem trasę przez Węgry, to na tej Twojej trasie wzdłuż granicy z Austrią, żadnej autostrady nie widziałem!
Ja od 27 lat do Chorwacji zawsze jeżdżę przez Austrię i Słowenię, jednak coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad trasą przez Węgry. Wciąż jednak jeżdżę starą trasą, gdyż wszystkie route-plannery dalej pokazują, że najszybsza jest trasa przez Austrię i Słowenię.

Habanero napisał(a):Przejazd przez granicę w Redics (Dolga Vas) wymaga dużego skupienia, żeby nie wjechać na autostradę słoweńską, tylko do Lendawy :idea:

Czy przypadkiem nie pomyliłeś się?
Przecież Lendava leży w Słowenii!
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.02.2021 18:36

Autostradą dojedziesz tylko do Szombathely :idea:
Dalej jedziesz do Lenti zwykłą , ale bardzo dobrą drogą (E65, 86).
W Lenti podejmujesz decyzję, czy jechać dalej przez Węgry do granicy z Chorwacją (tam masz 2 przejścia, jedno autostradowe, drugie stare Letenye ), czy odbijasz na Słowenię i wjeżdżasz do niej przez przejście Dolga Vas w Redics.
Ja ostatnio praktykuję właśnie to trzecie przejście :idea: Zaraz po przekroczeniu granicy Węgiersko- Słoweńskiej skręcam na tym rondzie w lewo https://www.google.pl/maps/@46.5911432, ... ,16z?hl=pl i jadę ul. Glavna do Lendavy, a następnie drogą 109 na przejście graniczne SLO-CRO Mursko-Središće. Tu nigdy nie stałem dłużej niż 5 min. Dalej do Čakovec i na autostradę E65.
I już w domu :D
zabekrafal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabekrafal » 23.02.2021 19:16

Habanero napisał(a):Autostradą dojedziesz tylko do Szombathely :idea:
Dalej jedziesz do Lenti zwykłą , ale bardzo dobrą drogą (E65, 86).
W Lenti podejmujesz decyzję, czy jechać dalej przez Węgry do granicy z Chorwacją (tam masz 2 przejścia, jedno autostradowe, drugie stare Letenye ), czy odbijasz na Słowenię i wjeżdżasz do niej przez przejście Dolga Vas w Redics.
Ja ostatnio praktykuję właśnie to trzecie przejście :idea: Zaraz po przekroczeniu granicy Węgiersko- Słoweńskiej skręcam na tym rondzie w lewo https://www.google.pl/maps/@46.5911432, ... ,16z?hl=pl i jadę ul. Glavna do Lendavy, a następnie drogą 109 na przejście graniczne SLO-CRO Mursko-Središće. Tu nigdy nie stałem dłużej niż 5 min. Dalej do Čakovec i na autostradę E65.
I już w domu :D

Ja trzy razy jechałem przez Lendave i potwierdzam ,że przejazd bardzo płynny i bez żadnych niespodzianek.
Zeszły rok odpuściłem Czarnogórę, ale w tym roku myślę ,że się uda. Pytanie tylko, jak przejazd przez Lendave , ma się do wyznaczonych przez Węgry tras tranzytowych/
Na stronie polskiego MSZ są takie informacje:
"TRANZYT
Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier jeśli poddadzą się na granicy badaniu zdrowia i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19.
Dalszym warunkiem wjazdu w celu tranzytu jest:
wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego;
aby gwarantowany był jego wjazd do kraju sąsiadującego z Węgrami i będącego na planowanej trasie jego podróży.
spełnienie warunki kodeksu kontroli granicznej Schengen;

W ruchu osobowym tranzytowym przejechać przez terytorium Węgier można tylko wyznaczonymi trasami."
Załączniki:
wegry_tranzyt_mapa.jpg
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.02.2021 19:37

Ale w tamtym roku było podobnie, a w czasie gdy ja jechałem w lipcu tego nie było. Stąd wniosek, że trzeba uzbroić się w cierpliwość i obserwować.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.02.2021 19:50

Chris_M napisał(a):Czy przypadkiem nie pomyliłeś się?
Przecież Lendava leży w Słowenii!

Jeżeli mogę, w uzupełnieniu info od Habanero, to rondko wygląda tak:https://goo.gl/maps/apxJfLFU9fKJJFpM8, trasa przez Słowenię około 10 km, przy granicy jest stacja benzynowa, w zeszłe lato diesel za 1 euro, następnie przejazd przez Lendavę i ostatnie rondko przed granicą, w lewo na Cakovec ,wspomniana droga nr 109:https://goo.gl/maps/HbzpR6WmdoSR5dah9. Jesteś w CRO!
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 23.02.2021 19:56

Habanero napisał(a):
sviva napisał(a):Ceny winiet już znasz, a drogi możesz poznać za pomocą google maps.
W mojej opinii dużo lepsze niż w Polsce, a autostrada na Węgrzech, to najlepszy odcinek w drodze do Cro, tyle,

P.S.
Trasą jeżdżę z polecenia Mariusza (dids76) i Waldka (walp), także lipy nie ma.
Przejazd przez granicę w Redics (Dolga Vas) wymaga dużego skupienia, żeby nie wjechać na autostradę słoweńską, tylko do Lendawy :idea:

Dzięki wielkie za pomoc! Propozycja warta rozważenia!
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 23.02.2021 20:19

zabekrafal napisał(a):Ja trzy razy jechałem przez Lendave i potwierdzam ,że przejazd bardzo płynny i bez żadnych niespodzianek.

Niespodzianka może być jak się jedzie bodajże w ostatnią sobotę sierpnia. Odbywa się wtedy w Lendavie festiwal (Dzień Bogracza) i przejazd przez miasto jest utrudniony, a tymczasowe oznakowanie jest ubogie i zrozumiałe chyba tylko dla tambylców :)
Szczególnie nocą z soboty na niedzielę trudno zorientować się w objazdach, bo centrum obstawione barierkami do rana.
Policija jest oczywiście bardzo pomocna i doradza turystom zawrócić do Dolga Vas i zjechać na lendavskim węźle na drogę do Mursko Srediśće ;)
Dlatego w tym roku jak da się pojechać 86 przez Węgry, to wyjadę odpowiednio wcześniej, aby Lendavę zaliczyć przed jej zamknięciem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.02.2021 09:29

Małym minusem jazdy przez Lendavę jest konieczność przejechania przez Čakovec, który też czasami potrafi się trochę przykorkować w godzinach szczytu, a i sama Lendava ma dość wąskie uliczki. Przez Letenye nie ma problemu, bo już kilka kilometrów za Lenti wpada się na autostradę.

Za to plusem tej opcji są tanie paliwa na stacjach w Čakovcu - a jest ich na tej trasie... jak mrówków :D :D
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.02.2021 09:36

marekkowalak napisał(a):
Za to plusem tej opcji są tanie paliwa na stacjach w Čakovcu - a jest ich na tej trasie... jak mrówków :D :D

Raczej taniej niż tuż za granicą węgiersko słoweńską nie będzie, bynajmniej tak było w zeszłym roku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.02.2021 10:36

niuniek napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Raczej taniej niż tuż za granicą węgiersko słoweńską nie będzie, bynajmniej tak było w zeszłym roku.

LPG na pewno taniej :D
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.02.2021 10:39

Napisałeś tanie paliwa, nie skojarzyłem, że chodzi o LPG... :wink:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.02.2021 11:27

niuniek napisał(a):Napisałeś tanie paliwa, nie skojarzyłem, że chodzi o LPG... :wink:

No faktycznie może źle się wyraziłem, bo ja w trasie na wakacje tankuję tylko gaz, więc na inne paliwa zwracam mniejszą uwagę :wink:

Rzeczywiście, o ile gaz na Węgrzech jest drogi, to benzyna i diesel są już w przystępnych cenach w porównaniu z Chorwacją.

Niemniej jednak w Čakovcu jest duża konkurencja w postaci wielu stacji, więc chyba reszta paliw też tam jest w dobrych cenach.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 24.02.2021 12:07

W temacie paliwa zostając. Jadąc przez Węgry wypada mi kilometrowo, że powinienem na tym odcinku mniej więcej tankować. Na trasie znalazłem dwie stacje o markach, które kompletnie mi nic nie mówią: Eurowag i Slovnaft. Macie z nimi jakieś doświadczenie? Ta druga to Słowacka sieć. Nigdy tam nie tankowałem 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 293
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone