Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzywy75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzywy75 » 20.02.2021 10:11

Witam.
Tak się zastanawiam czy dla zaoszczędzenia 60pln
warto by tak pojechać?
Załączniki:
Screenshot_2021-02-20-09-52-17-45.jpg
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.02.2021 11:00

Krzywy75 napisał(a):Witam.
warto by tak pojechać?

Moim zdaniem warto jedynie w przypadku, kiedy jedziesz w ciągu dnia i w ogóle ci nie zależy na czasie.

Na twojej trasie jest dużo wiosek i małych miasteczek, więc musisz się liczyć z koniecznością bardzo wolnej jazdy. Jeśli ktoś tak lubi, to OK .

Nocą nie bardzo ma to sens, bo na południe od Sarvar jedziesz przez tereny leśne, gdzie może być dużo zwierzyny.

Jeśli koniecznie zależy ci na zaoszczędzeniu tych 60zł za winietę, to możesz pojechać starą dobrą Route 86, która jest bezpłatna, a od Szombathely jest na większości trasy z nową nawierzchnią i osłonami przed zwierzętami.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.02.2021 14:34

Jeżeli miałbym ochotę zaoszczędzić na Węgierskiej winiecie to raczej pojechałbym tak jak radzi marekkowalak czyli drogą 86 do Redics i potem przez kawałek Słwenii. https://goo.gl/maps/UbkSTqAvVvbFGnnJ9
Krzywy75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzywy75 » 20.02.2021 15:40

marekkowalak napisał(a):
warto by tak pojechać?

Moim zdaniem warto jedynie w przypadku, kiedy jedziesz w ciągu dnia i w ogóle ci nie zależy na czasie.

Na twojej trasie jest dużo wiosek i małych miasteczek, więc musisz się liczyć z koniecznością bardzo wolnej jazdy. Jeśli ktoś tak lubi, to OK .

Nocą nie bardzo ma to sens, bo na południe od Sarvar jedziesz przez tereny leśne, gdzie może być dużo zwierzyny.

Jeśli koniecznie zależy ci na zaoszczędzeniu tych 60zł za winietę, to możesz pojechać starą dobrą Route 86, która jest bezpłatna, a od Szombathely jest na większości trasy z nową nawierzchnią i osłonami przed zwierzętami.

Trzy razy jechałem już autostradami. "Koniecznie" to ja muszę jechać do Chorwacji ale nie "koniecznie" muszę oszczędzać na winietach. Tak luźno zapytałem bo widzę że jest zaledwie 30min szybciej jadąc autostradami.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.02.2021 16:04

Więc jeśli nie ma "parcia" na zaoszczędzenie tych 60 zł, to ja bym osobiście wybrał jednak jazdę autostradą (M1 do Gyor, dalej M85 i M86). Chociaż sporo osób wybiera też skrót dawną DK86 z Moson na Csorną i też sobie chwalą.

Ja jestem akurat zwolennikiem autostrad i ekspresówek, ale jeśli chcesz odpocząć od monotonii takich dróg, to drogi lokalne są jak najbardziej OK.

Pamiętaj tylko, że węgierska policja lubi stawać we wioskach i łupić turystów :wink: :wink:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 20.02.2021 16:50

marekkowalak napisał(a): najbardziej OK.

Pamiętaj tylko, że węgierska policja lubi stawać we wioskach i łupić turystów :wink: :wink:

I bardzo dobrze niech łupi tych dusigroszy :twisted: :?
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 23.02.2021 08:03

warto by tak pojechać?

Jechałem taką trasą i trasą z winietą. Na starej 86 od Csorny do Szombatehly słaby asfalt i pełno wiosek. Wygodniej się jedzie z winietami po M86, ale bez winiet jest to do zrobienia i przeżycia. Ja jednak wolę z winietą, po prostu jadę i się nie zastanawiam nad zjazdami. Z tego co pamiętam odcinek bezpłatny starą drogą po przekroczeniu granicy węgierskiej od Rajki do Mosonmagyorovar też nie miał zbyt dobrego asfaltu.
Habanero
Mistrz Europy UEFA
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.02.2021 13:24

sviva napisał(a):.. Przez Węgry nigdy nie jechałem ale to z racji tego, że to dla mnie zupełnie nie po drodze :D

Tak Ci się tylko wydaje .

Porównaj swoją trasę https://www.google.pl/maps/dir/Syc%C3%B ... !3e0?hl=pl

Z moją ...
https://www.google.pl/maps/dir/Syc%C3%B ... !3e0?hl=pl
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 23.02.2021 13:57

Habanero napisał(a):
sviva napisał(a):.. Przez Węgry nigdy nie jechałem ale to z racji tego, że to dla mnie zupełnie nie po drodze :D

Z moją ...

Czasowo i kilometrowo różnica żadna. Jak wygląda trasa i przejście graniczne na Wegrzech?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.02.2021 14:10

Osobiście nie znosimy drogi przez Węgry, ale decydując się na wakacje w Grecji nie mamy wyboru, a dokładanie setek km nie zawsze ma sens.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.02.2021 14:14

Inde napisał(a):
Habanero napisał(a):

Z moją ...

Czasowo i kilometrowo różnica żadna. Jak wygląda trasa i przejście graniczne na Wegrzech?

Czasowo nie ma różnicy jak jedziesz nocą. W dzień Wiedeń robi różnicę i korek na przejściu Słoweńsko-Chorwackim.
Trasa przez Węgry czysta poezja. Autostrada pusta, a przejścia graniczne można wybierać. Są trzy. Ja się od dwóch lat kieruję na
Redics (tu nie ma nikogo), a następnie na Mursko-Srediśće ( do 5 min.).
Przerabiałem z Wrocławia jazdę przez Austrię i Słowenię, ale tu zdecydowanie lepiej jechać na Bad Radkersburg i Ormoż.
Jednak i ta opcja przegrała z Węgrami , bo Wiedeń trzeba było i tak przejechać.
Jeżdżę tylko w dzień :idea:

P.S.
Gdybym jeździł nocą, to tylko opcja autostradowa, od początku do końca ( Wrocław - Czechy - Austria - Słowenia - Cro).
Żadnego nocnego safari :wink:
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 23.02.2021 14:39

Habanero napisał(a):
Inde napisał(a):
Habanero napisał(a):

Z moją ...

Czasowo nie ma różnicy jak jedziesz nocą. W dzień Wiedeń robi różnicę i korek na przejściu Słoweńsko-Chorwackim.
Trasa przez Węgry czysta poezja. Autostrada pusta, a przejścia graniczne można wybierać. Są trzy. Ja się od dwóch lat kieruję na
Redics (tu nie ma nikogo), a następnie na Mursko-Srediśće ( do 5 min.).
Przerabiałem z Wrocławia jazdę przez Austrię i Słowenię, ale tu zdecydowanie lepiej jechać na Bad Radkersburg i Ormoż.
Jednak i ta opcja przegrała z Węgrami , bo Wiedeń trzeba było i tak przejechać.
Jeżdżę tylko w dzień :idea:

P.S.
Gdybym jeździł nocą, to tylko opcja autostradowa, od początku do końca ( Wrocław - Czechy - Austria - Słowenia - Cro).
Żadnego nocnego safari :wink:

Mam zamiar wyjechać 4:30-5:30 z Kujawsko-Pomorskiego. To jakbym obrał Twoją trasę to w obiad będę w Bratysławie :) Mocno się dziś wieczorem pochylę nad tą trasą.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.02.2021 15:31

Inde napisał(a):
Mam zamiar wyjechać 4:30-5:30 z Kujawsko-Pomorskiego. To jakbym obrał Twoją trasę to w obiad będę w Bratysławie :) Mocno się dziś wieczorem pochylę nad tą trasą.

Ja w zeszłym roku wyjeżdżałem z Bydzi przed 3 w nocy, o godz 16.30 byłem już w kąpielówkach na basenie termalnym w Lenti. Jechałem na Gorzyczki, z dodatkową winietą czeską, potem na Bratysławe, Węgry (M86), tak jak Habanero napisał, jazda przez Wegry - poezja.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 23.02.2021 15:54

niuniek napisał(a):
Inde napisał(a):

Ja w zeszłym roku wyjeżdżałem z Bydzi przed 3 w nocy, o godz 16.30 byłem już w kąpielówkach na basenie termalnym w Lenti. Jechałem na Gorzyczki, z dodatkową winietą czeską, potem na Bratysławe, Węgry (M86), tak jak Habanero napisał, jazda przez Wegry - poezja.

Elegancko! Miałem już wyszukane baseny termalne w Baden bei Wien, bo tak zakładała pierwotna trasa. Ale coraz bardziej podoba mi się ten pomysł z Węgrami. W razie czego przygotuję się na obie trasy. Nie wiadomo w sumie jak to będzie z testami i tranzytami.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 23.02.2021 15:58

Habanero napisał(a):

Z moją ...

Skąd znałeś moją mieścinę startową? Zaczynam się bać... :mrgreen:
W tym roku zmiana bo Pag. Poza tym przez Boboszów jechałem 2 lata temu w drodze do Chorwacji. Ja wyjeżdżam zawsze koło 12 w południe. Miałem takiego pecha, że całą "8mkę" za Wrocławiem do granicy jechałem albo za traktorem albo kombajnem. Masakra. Więc wprowadziłbym modyfikację z A4 i A1 i połączył się z Twoją trasą w Ołomuńcu.
Dalej. Jak cenowo wyniosłaby mnie trasa przez Słowację i Węgry? I jak wygląda sama droga?
Przestudiuję sobie ta trasę na spokojnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 292
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone