Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sol-Wagon
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 09:05

smoki3 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):.....................w Austrii nawet nie można się zatrzymać poza tankowaniem?

Siedziałem sobie pod koniec sierpnia w Betinie, powrót do Polski zbliżał się nieubłaganie.I nieopatrznie wlazłem w ten temat. Przeczytałem jak to Austriacy wdrażają drugą turę tranzytu, kwarantannę, badania na covit i tranzyt bez możliwości zatrzymania się po drodze na parkingu, stacji benzynowej i inne bzdury wyciągnięte nie wiem skąd ! Po kilku minutach ochłonąłem, ciśnienie spadło, wrócił spokój. Okazało się, że spokojnie można przejechać przez Austrię, zatrzymać się, zatankować, przespać na parkingu w razie zmęczenia. Pies z kulawą nogą się nie zainteresował.

Pozdrawiam smoki3

ale to zdecydowanie coś innego niż spanie w kwaterze, czy zwiedzanie...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 09:09

lew napisał(a):...również nigdy nie zaliczyłem korka na obwodnicy Budapesztu, ale już przy Balatonie wiele razy

03 września 2018, przejazd w godzinach okołopołudniowych z Miszkolca w stronę granicy z BiH (na Osijek)...korek na kilka km...stanie na kilkadziesiąt minut...remont i zwężka do jednego pasa...
z tego co pamiętam co bezpośredni zjazd chyba nawet nie był możliwy...trzeba było się chyba "odwracać"...
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 07.09.2020 09:12

Jechałem 30 sierpnia, żadnych remontów nie było.

Wolę nudną autostradę, niż wiochy, gdzie trzeba jechać 50 km/h.
Sol-Wagon
Cromaniak
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 09:12

Ktos z was kupował winiete na austrie online na firme mimo ze nie ma firmy? Bo z tego co widzę na osobę prywatna trzeba kupic 18dni wcześniej czyli bedzie aktywna najwcześniej od 25.09. Przy kupowaniu na firme winieta jest odrazu ważna.

zaznacz, że masz firmę...
Ostatnio edytowano 07.09.2020 12:35 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 09:14

jechałeś 30.08.2018? czy 2020?
piszę o różnorodności...ile tych wioch jest...kilkanaście km? mijasz 2 wnioski i jedziesz 100...(przynajmniej nie zasnę)...
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 07.09.2020 10:07

Sol-Wagon napisał(a):jechałeś 30.08.2018? czy 2020?
piszę o różnorodności...ile tych wioch jest...kilkanaście km? mijasz 2 wnioski i jedziesz 100...(przynajmniej nie zasnę)...

Tydzień temu. Nie wiem dlaczego mam zasnąć na autostradzie. Jestem zdrowy.
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 07.09.2020 10:08

Sol-Wagon napisał(a):zaznacz, że masz firmę...

Jaką firmę?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 07.09.2020 10:27

lorence napisał(a):Ktos z was kupował winiete na austrie online na firme mimo ze nie ma firmy? Bo z tego co widzę na osobę prywatna trzeba kupic 18dni wcześniej czyli bedzie aktywna najwcześniej od 25.09. Przy kupowaniu na firme winieta jest odrazu ważna.

Zawsze tak kupuję dzień przed wyjazdem do Austrii, podajesz tylko numer rejestracyjny, firma nie potrzebna.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.09.2020 12:10

pixiedixie napisał(a):...Nie wiem dlaczego mam zasnąć na autostradzie. Jestem zdrowy.

Węgierski odcinek 86-ki wymaga troche wiecej skupienia, nawet na fotobudkach... ;)
Mnie wlasnie monotonia autostrad "usypia". Ale do podrozy po kilkset km. i wiecej wole jednak autostrady... ;)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 12:28

pixiedixie napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):jechałeś 30.08.2018? czy 2020?

Tydzień temu. Nie wiem dlaczego mam zasnąć na autostradzie. Jestem zdrowy.

korek był 2 lata temu...
ja zasypiam ze znużenia...jak to wytłumaczysz, że mogę jechać kilka godzin np. przez BiH (zakręt za zakrętem), a na autostradzie po 2 h chce mu się spać?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 12:29

robertms napisał(a):
pixiedixie napisał(a):...Nie wiem dlaczego mam zasnąć na autostradzie. Jestem zdrowy.

Węgierski odcinek 86-ki wymaga troche wiecej skupienia, nawet na fotobudkach... ;)
Mnie wlasnie monotonia autostrad "usypia". Ale do podrozy po kilkset km. i wiecej wole jednak autostrady... ;)

masz zdecydowaną rację, przy trasie w jedną stronę 1.500 km przewaga autostrad jest wskazana...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.09.2020 12:39

pixiedixie napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):zaznacz, że masz firmę...

Jaką firmę?

edytowałem już swój post powyżej...spóźniłem się z odpowiedzią...
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 07.09.2020 15:50

Wczoraj powrót przez Węgry, Słowację, Czechy.

Na granicy Gorican Letenye badani przez lekarza byli tylko Węgrzy, ale oni na prawym pasie się ustawili, natomiast my na bramkę z lewej strony, ani jednego auta przedemną.

Chorwat wział dowody i paszporty w liczbie 5 na jakieś 1,5 sekundy i zwrócił. "Hvala" i po sprawie.

Pani po stronie węgierskiej wzięła, postawiła na półeczce, nakleiła na szybę naklejkę Only for Transit i oddała dokumenty. Kazała tylko szybę z tyłu opuścić i liczyła ile jest osób.

Na węgrzech trasa przez Budapeszt zajęła mi równo 3,5h.

W tym jeden krótki postój. Nie było źle, ale nie podoba mi się ta droga. Wolę zdecydowanie 86 i Szombathely:)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.09.2020 16:03

My powrót 5 września przez Węgry, Słowację.

Na Lućko - płatność gotówką - zero samochodów przed nami 8O

Wjazd na Węgry (Letenye) - przed nami 5 samochodów - żadnych lekarzy, badań, naklejek - Węgier zerknął na nas i dokumenty i jazda. Niestety przez MO - wolimy przez centrum Budapesztu gdyż jest bliżej i zdecydowanie szybciej ale nie było wyjścia. Wyjazd z Węgier - również spojrzał na dokumenty, kazał otworzyć okno, zapytał czy wszyscy Polacy i tyle.

Słowacja - przejazd jak zwykle.

Trasa pusta, zwiększony ruch tylko przed Budapesztem i na MO, potem z każdym kilometrem luźniej.
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 07.09.2020 16:22

Jak wyglądają wymogi tranzytu przez Słowację? Jeśli przy drodze, którą jadę jest sklep, mogę się tam zatrzymać i coś kupić?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 284
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone