zygfryd napisał(a):Ktoredy planujesz jechać? Dla mnie niedostępność trasy 86 praktycznie przekreśla Węgry
Dla mnie również. Przed Gyorem na 86tke i praktycznie do granicy w Letenye.
Wiadomo jakie są kary za taką "modyfikację" korytarza? Nawet się nie zatrzymam tankować - pewnie ich to mało będzie interesowało;)
Cofka do korytarza czy mandat/grzywna - w jakiej wysokości?
Toruniak napisał(a):Witam
W najbliższą niedzielę wracam z Chorwacji do Polski przez Węgry i Słowację. Czy ktoś już jechał korytarzem humanitarnym imienia Viktora "O" prowadzącym z Letenye przez Budapeszt, Gyor do Rajki? Szczególnie interesują mnie ewentualne utrudnienia na tej trasie. W normalnych okolicznościach jadę przez 86 i M86. Nie znam "balatońskich" szlaków więc będę wdzięczny za wskazówki od osób, które wracały tędy do Polski po 01.09.2020 .
Pozdrawiam.
Toranaga napisał(a):Również wracam w niedzielę. Będzie to mój pierwszy raz tą trasą (zawsze 86). Zamierzam trochę zboczyć z "korytarza" by zatankować (nie lubię przepłacać) . Wygląda, że cała trasa to autostrada, więc nie powinno być problemów.
zygfryd napisał(a):Dokładanie w jedną stronę 150 km to już nie kwestia kasy za paliwo, a kolejnej godziny (minimum) jazdy.
Toruniak napisał(a):Jak jechałem dwa tygodnie temu do Chorwacji, to na tej granicy byli tylko Słoweńcy, a korytarze humanitarne niby obowiązywały już od połowy lipca.
zygfryd napisał(a):. Dokładanie w jedną stronę 150 km to już nie kwestia kasy za paliwo, a kolejnej godziny (minimum) jazdy. Ryzyko jakieś jest (kar nie znam, nigdzie się nie da tego doczytać) - mi się udało - pewnie miałem szczęście - jeszcze to samo w drugą stronę za tydzień
tranquilo napisał(a):Jak dla mnie to wszystko jest czytelne względem kar. Tak jak kolega wyżej już zauważył, jak cię złapią a nie będziesz miał negatywnego wyniku i rezerwacji na Węgrzech, to zgodnie z rozporządzeniem - kwarantanna. Nie ma potrzeby wprowadzać kary finansowej. Sama kwarantanna już Cię zakosztuje.
Poza tym jaki sens z punktu widzenia Węgrów, miałoby trzymanie u siebie delikwenta z podejrzeniem koronazjebusa ?
Czy nie bardziej oczywistym posunięciem byłbym natychmiastowy deport ?
Genialna logika, nie wiem gdzie posiadłeś takie umiejętności interpretacji przepisów
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi