Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 17.03.2016 18:56

A ja przez Słowację jadę tedy, a blisko mam przez Chyżne.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.03.2016 20:03

A w czym ta trasa jest lepsza od tej przez Chyżne czy Namestovo?
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 17.03.2016 20:05

Tym że krócej przez Słowację.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.03.2016 20:14

Raptem 30 km, a na Twojej chyba bardziej stromo.. :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2016 21:19

Jeżdżę trasą niebieską - od Nowego Sącza nie jest stromo.
BraveSirRobin
Cromaniak
Re: Świętokrzyskie - Małopolska - Słowacja - Węgry -> Dalmac

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 17.03.2016 22:17

pawelli napisał(a):Witajcie,
Wiem że jest wątek o trasie przez Węgry - przez Budapeszt - lub słynną 86-tką.
Zwykle jeździliśmy przed Budapeszt - standardowo czyli:
Kielce - Kraków - Chyżne - Baska Bystryca - Zwoleń - Vac - Budapeszt -> i dalej na Cro
A że kilka razy zdarzyło nam się lekko postać w Budapeszcie lub też widzieliśmy duże korki w przeciwnym kierunku - powstał pomysł ominięcia Budapesztu

W zeszłym roku lekko zmodyfikowaliśmy trasę - i zamiast w Zwoleniu zjeżdżać na Vać - Budapeszt - dalej pomknęliśmy ekspresówką na Nitrę i z Nitry pojechaliśmy na Komarno i dalej do M7.
Bardzo miło i spokojnie minęła nam droga :) Dobra droga, mały ruch i ominęliśmy 1 z 2 górek Słowacji no i Budapeszt.
Praktycznie nie czuliśmy zmęczenia.
szczegóły trasy: https://goo.gl/maps/nnyG59sEA1A2

Mi zdarzyło się jechać tak: https://goo.gl/maps/Fx4ZayqXsAK2
Winietę słowacką wykupowałem, przez Budapeszt przejeżdżałem koło 8 rano (w roku poprzednim o tej samej porze utknąłem na obwodnicy ok. 1,5 godz.), więc postanowiłem go ominąć. Słowacki odcinek, czyli droga nr 76 od zjazdu z autostrady do granicy jest lokalny, ale bez tirów i sprawnie go przejechaliśmy. Węgierski odcinek podobnie, krótko i wyjeżdża się na M1. Mi taka opcja się sprawiła.
Tak czy inaczej Słowację staram się jednak jechać autostradą do Bratysławy niż BB - Sahy. Jeździłem też przez Nowy Sącz. Ogólnie trasa też ciekawa, ale musieliśmy jechać przez Budapeszt w godzinach porannych, a był spory korek.
camelbek1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) camelbek1 » 17.03.2016 22:26

Jeśli ktoś mieszka blisko przejścia Chyżne to nie ma sensu jechać trasa na Koszyce, dodatkowo trzeba dojechać do przejścia w Muszynie.
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 18.03.2016 06:13

:mrgreen: Ta trasa jest spokojna i widokowa. Z mojej okolicy większość jedzie tędy. Poza tym wszyscy się pchają na Chyżne. Każdy z resztą jedzie jak mu pasuje :papa:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.03.2016 06:20

anakin napisał(a):Raptem 30 km, a na Twojej chyba bardziej stromo.. :?

W tym też cała atrakcja:) w cro też stromo:)
jurow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurow » 18.03.2016 07:49

ja w tym roku myślę jechać z Włoszczowy tak, co o tej trasie myślicie ....Włoszczowa - Siewierz - Bielsko Biała - Zwardoń- Żylina - Bratysława- Gyor - potem 81 na Kisber do Szekesfehervar na autostrade koło Balatonu tam nocleg i rano autostradą do CRO...W zeszłym roku jechałem Siewierz - A1 Brno - Wiedeń - Graz - Ptuj obiazd - CRO ....duży ruch korki Brno,Wiedeń,na Słoweni ograniczenia ruchu przy tunelach - obiazd Murec - trasa trudna i w napięciu ..nie turystyczna..
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.03.2016 08:33

pablos77 napisał(a):A ja przez Słowację jadę tedy, a blisko mam przez Chyżne.

Jechałem tamtędy kiedyś.
Droga całkiem fajna i jest to faktycznie niezła alternatywa - ale trafiliśmy wtedy na pierońskie korki w Polsce.
Potem na Słowacji omijaliśmy ekspresówkę - i alternatywna droga nie należała do b. dobrych - ale to było ok.

Generalnie zniechęciliśmy się korkami. Choć pewnie mieliśmy niefarta bo slyszałem że tam korków zbytnich nie ma.
pawelli
Mistrz Świata FIFA
Re: Świętokrzyskie - Małopolska - Słowacja - Węgry -> Dalmac

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.03.2016 08:57

BraveSirRobin napisał(a):
pawelli napisał(a):
W zeszłym roku lekko zmodyfikowaliśmy trasę - i zamiast w Zwoleniu zjeżdżać na Vać - Budapeszt - dalej pomknęliśmy ekspresówką na Nitrę i z Nitry pojechaliśmy na Komarno i dalej do M7.
Bardzo miło i spokojnie minęła nam droga :) Dobra droga, mały ruch i ominęliśmy 1 z 2 górek Słowacji no i Budapeszt.
Praktycznie nie czuliśmy zmęczenia.
szczegóły trasy: https://goo.gl/maps/nnyG59sEA1A2

Mi zdarzyło się jechać tak: https://goo.gl/maps/Fx4ZayqXsAK2
Winietę słowacką wykupowałem, przez Budapeszt przejeżdżałem koło 8 rano (w roku poprzednim o tej samej porze utknąłem na obwodnicy ok. 1,5 godz.), więc postanowiłem go ominąć. Słowacki odcinek, czyli droga nr 76 od zjazdu z autostrady do granicy jest lokalny, ale bez tirów i sprawnie go przejechaliśmy. Węgierski odcinek podobnie, krótko i wyjeżdża się na M1. Mi taka opcja się sprawiła.
Tak czy inaczej Słowację staram się jednak jechać autostradą do Bratysławy niż BB - Sahy. Jeździłem też przez Nowy Sącz. Ogólnie trasa też ciekawa, ale musieliśmy jechać przez Budapeszt w godzinach porannych, a był spory korek.

Jest to tez jakaś opcja aby jechać na Zilinę - Bratysławę - w zeszłym roku tak wracaliśmy (zjechaliśmy z trasy przez Austrię i pojechaliśmy na Bratysławę, bo już mieliśmy winietę słowacką) i w zasadzie całkiem niezła opcja.

Chyba jednak pojadę przez Chyżne - BB - Nitra - Szekesfehevar - Nagykanizsa (i tutaj spanko) - i dalej na Cro.
W sumie bardzo byliśmy zadowoleni z tej drogi i chyba nie będę kombinował bo można przekombinować ;)
Pomyślę
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 18.03.2016 09:02

A teraz pytanie - kto wie, z tych podróżujących przez BB-Zvoleń-Sahy czy drogowcy Słowaccy skończyli remonty, które np. w zeszłym roku stwarzały trochę korków ?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.03.2016 09:03

jurow napisał(a):ja w tym roku myślę jechać z Włoszczowy tak, co o tej trasie myślicie ....Włoszczowa - Siewierz - Bielsko Biała - Zwardoń- Żylina - Bratysława- Gyor - potem 81 na Kisber do Szekesfehervar na autostrade koło Balatonu tam nocleg i rano autostradą do CRO...W zeszłym roku jechałem Siewierz - A1 Brno - Wiedeń - Graz - Ptuj obiazd - CRO ....duży ruch korki Brno,Wiedeń,na Słoweni ograniczenia ruchu przy tunelach - obiazd Murec - trasa trudna i w napięciu ..nie turystyczna..

Szybciej dojedziesz jak skręcisz z trasy Zilina-Bratysława - na Nitrę (też ekspresówka) i dalej na Komarno

opcja 1 - https://goo.gl/maps/rGXsFjAwx3r - 767 km

opcja 2 - https://goo.gl/maps/GidkahsLcHM2 - 791 km

Choć czasowo wychodzi tak samo.
Jest to też jakaś opcja
jurow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurow » 18.03.2016 09:12

jechałem tym odcinkiem Nitra - Nowe Zamki - Komarno- długo się jedzie ..wieś za wsią ograniczenia 50 km...wolę na około autoatradą a z Gyor trasą 81 szeroka droga, nowy asfalt ,długie proste odcinki , mało wiosek , trochę Tirów ..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone